Popboks - 10. ŠABAČKI LETNJI FESTIVAL (3, 4, 5. i 6. dan) - Muzika na šabačku struju [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 14.08.2012. 08:01

10. ŠABAČKI LETNJI FESTIVAL (3, 4, 5. i 6. dan)

Muzika na šabačku struju

U senci desetog Belgrade Beer Festa, još jedan festival, Šabački letnji, stigao je do iste cifre, i uspešno okončao jubilarno izdanje, uprkos problemima koje su organizatori u hodu morali da rešavaju

Milan Ćunković

Mesto: Tvrđava, Šabac
Vreme: 9-12. avgust, 2012.

 

Počelo je otkazivanjem pred sam start (Obojeni program, „zdravstveni problemi jednog člana“, kako je saopšteno) – ispostavilo se, ne jedinim. Umesto njih, prve večeri su svirali Kanda, Kodža i Nebojša. Pardon, prve i druge. Usred njihovog nastupa na otvaranju ŠLF-a, došlo je do kvara na naponskoj mreži (pročulo se da je sve zakuvala jedna zmija !?), a KKN su, pokazujući maksimalan profesionalizam, nastupili i sutradan, uoči Pekinške patke. Električni maler broj dva zadesio je, treće večeri, Dubiozu kolektiv – publika ga, doduše, nije ni primetila jer je bend „samo“ bio sprečen da izađe i na drugi bis i odsvira još jednu stvar. Baksuzlucima ni tu nije bio kraj – splitski Dječaci su, takođe, otkazali nastup jer je, kako je navedeno, bubnjar slomio nogu. Umesto njih, uleteo je u subotu Eyesburn - momci su, veče ranije, na Gitarijadi u Zaječaru, saznali da im, sutradan, sleduje Šabac. Dva, gotovo istovremena festivala su se, tako, u dobroj meri (Dubioza, Pivo, Eyesburn), isprepletala i kad je spisak učesnika u pitanju, a organizatori ŠLF-a zaslužuju pohvale za brza, uspešna snalaženja u nezahvalnim, cajtnot situacijama.

Domaćini dobijaju plus i za uklapanje bendova po, uglavnom, stilskoj ili prijateljskoj liniji, dobra atmosfera se osetila na bini i u backstageu. Članovi Sopota su, na primer, radili remiks za Dubiozinu Domaćicu, Van Gogh i Urban su se sa bine čašćavali „ja tebi vojvodo, ti meni serdare“ komplimentima, a posebno je zanimljivo bilo pratiti bubnjara Darkvuda Lava Bratušu kako „udara u vazduh“ u Eyesburn ritmu, čekajući da sa svojim bendom izađe na binu. Jedan njegov maleni „kolega“ u publici je, takođe, te večeri privukao pažnju: okrenuo je dve prazne plastične pivske čaše, postavio ih na pesak, uzeo  grančice i – udri po „bubnjevima“. Ponešto se moglo videti i sa tvrđave – recimo, kada se baci pogled ka obali Save. Scena ala „i tata bi, sine“ u Ko to tamo peva – srećom, ovoga puta, bez Bore Stjepanovića kao partibrejkera.

Pikovi festivala su, očekivano, bili Dubioza kolektiv u četvrtak, Van Gogh naredne večeri i Hladno pivo na zatvaranju. Između tri i četiri hiljade ljudi je cirkulisao Tvrđavom tokom njihovih nastupa, uključujući i one koji su se opredelili da odozgo, sedeći na zidiću/travi, posmatraju dešavanja preko video bimova postavljenih ispred ulaza. Satnica festivala je omogućavala pomenutim headlinerima (Van Gogh dva sata, Dubioza i Pivo više od sat i po), kao i, recimo, Darkvudima, Eyesburnu da, praktično, ne odrade klasičan festivalski nastup već, maltene, ceo koncert. Izvođači su, listom, izražavali zadovoljstvo po silasku sa bine, pominjući jedino prašinu kao, donekle, otežavajući faktor.

Jubilarnu ŠLF priču jesu, kao i prethodnih godina. povukla uveliko poznata imena, ali, da se ne zaboravi – prve dve večeri program su otvarali demo bendovi. Više o tome – portparol ŠLF-a Aleksandar Apostolovski: „Oni već pet, šest godina, sviraju na otvaranju festivala, tradiciju smo i sada nastavili. Ne takmiče se u poslednje tri godine već ih, samo ovako, putem konkursa, sakupimo. Posećenost je, nažalost, bila jako mala – žao mi je što se to dešava svuda kod nas na festivalima. Bilo je par dobrih grupa – U zmajevom gnezdu, Thank You Baudelaire, Zer00ne koji su, po meni, mozda i najbolji“.

Tvrđava je, u festivalskim danima, odudarala od prilično mirnog ostatka grada Šapca. Mirnog, i, stiče se utisak, pomalo melanholičnog jer se, na svakom koraku, mogu čuti priče o sunovratu industrije, o sportskim simbolima grada, Mačvi i Metaloplastici, koji decenijama tavore daleko od nekadašnjih dometa...U gradu radi jedan hotel (to, doduše, kaže vlasnik dotičnog hotela), a u njemu – ŠLF bendovi na prenoćištu, izveštač Popboksa i tek još poneko, na dan ili dva. Šteta je što Šabački letnji festival, manifestacija sa zvučnim imenima koju organizuju sposobni, mladi ljudi, nema tu moć da podigne ceo grad, pogotovo njegov turistički potencijal, na viši nivo, barem uoči i tokom festivalskih dana.

Povezano, dnevni izveštaji:



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji