Popboks - TOTALNI OPOZIV – Len Wiseman - Suvišno prisećanje [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 15.08.2012. 08:46 · 7

TOTALNI OPOZIV – Len Wiseman

Suvišno prisećanje

U nedostatku svežih ideja, Holivud već godinama forsira “prerađivačku industriju”. Na red za još jedno nepotrebno rimejkovanje došao je i Verhoevenov Totalni opoziv

Đorđe Bajić

Ocena:
5


5/10

 

 
 

Naslov originala: Total Recall
Scenario: Kurt Wimmer, Mark Bomback
Uloge: Colin Farrell, Kate Beckinsale, Jessica Biel, Bryan Cranston
Žanr: SF akcija
Trajanje: 121 minuta
Proizvodnja: SAD, 2012.

 
 
Verhoevenov Totalni opoziv (1990) film je kome se malo šta može zameriti. Nastao u periodu zlatne holivudske faze holandskog sineaste (Robokap - Totalni opoziv - Niske strasti), ovaj naslov će, uz Scottovog Istrebljivača, ostati upamćen kao najbolja filmska adaptacija Philipa K, Dicka (Totalni opoziv je zasnovan na Dickovoj kratkoj priči We Can Remember It For You Wholesale).
Scenaristi Kurt Wimmer (Salt, Slagalica pravde) i Mark Bomback (Umri muški 4.0) inspirisali su se scenarijem prvobitnog filma (na kome je, između ostalog, radio i SF/horor maestro Dan O’Bannon), ali bez namere da priču prodube ili prošire. Naprotiv. Novi Totalni opoziv je skrojen po dobro prepoznatljivoj akcionoj formuli: neka samo pršti, ostalo nije bitno. Posle uvodnih pola sata koji manje-više prate dobro poznatu postavku, film prelazi u akcioni mod u kome ostaje sve do kraja. Tri glavna lika (Farrell, Beckinsale, Biel) ganjaju se po futurističkoj metropoli, skaču sa jedne platforme na drugu i izvode vratolomije koje se protive zdravom razumu i zakonima fizike. Dok je originalni film bio višeslojno iskustvo (pročitati prikaz koji je za Novi Ritam pre dve decenije napisala Isidora Bjelica), nova verzija je samo još jedan holivudski SF akcioni spektakl koji je po svojim stremljenjima i dometima mnogo bliži, recimo, Lucasovom Napadu klonova nego Verhoevenovom subverzivnom remek-delu.

 
Colin Farrell svakako nije Arnold Schwarzenegger, ali je fizički ubedljiv u ulozi akcionog heroja. Kada treba da se skine majica i potrči – Ferrell je svoj na svome. Društvo mu prave dve dame: Kate Beckinsale (zamenila Sharon Stone) i Jessica Biel (zamenila Rachel Ticotin), obe lepe i skočne, ali lišene svake reljefnosti. Uloga prevrtljive Lori je znatno proširena u novoj verziji, Wiseman se postarao da njegova supruga po minutaži bude gotovo izjednačena sa Farrellom. Bez obzira, Lori u tumačenju Sharon Stone i dalje ostaje nenadmašna SF femme fatale, dok se  Beckinsale mora zadovoljiti statusom blede kopije. Slično važi i za ostale likove, od glavnog Douglasa Quaida do famozne prostitutke sa tri sise: u Verhoevenoj verziji oni deluju živo i uzbudljivo, dok Wisemana nikako ne uspeva do iz glumaca izvuče iskru ubedljivosti. Zapravo, jedino je Bryan Cranston (najpoznatiji kao Walter White iz serije Čista hemija) uspeo da u novom Totalnom opozivu kreira iole zanimljiv lik. Njegov Cohaagen je upečatljiva pojava, mada je njegovo prisustvo limitirano samo na poslednju trećinu filma.
Neosporno, reditelj Len Wiseman je sasvim solidan zanatlija. Podzemni svet i Umri muški 4.0 su dokaz njegove sposobnosti da isporuči solidnu akciju. Totalni opoziv potvrđuje njegovu kompetentnost, ali je takođe i dokaz da sa radi o autoru koji ne uspeva da ponudi i nešto više od toga. Kao nezahtevna razbibriga, Totalni opoziv 2012 je film na mestu. Ko očekuje više od toga – biće gorko razočaran. Naravno, od samog početka je bilo potpuno jasno da se radi o nepotrebnom rimejku, filmu koji je nastao samo i isključivo iz potrebe da se zaradi koje milionče na račun prepoznatljivog naslova i postojeće slave. Novi Totalni opoziv je poput treće dojke: bizarna anomalija koja privlači pažnju, ali koja će biti zaboravljena istog trenutka kada se pojavi nešto novo i zanimljivije.
 


Komentari

  • Gravatar for fear of hollywood remakes
    fear of hollywood remakes (gost) | 15.08.2012. 15.46.51
    Imam utisak da je moglo biti i gore, cim je film dobio peticu.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 15.08.2012. 17.36.22
    bas danas idem da gledam. citacu recenziju posle.
  • Gravatar for Isidora je...
    Isidora je... (gost) | 16.08.2012. 14.55.30
    bila dobra.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 16.08.2012. 16.52.52
    odgledao. sve stoji.
  • Gravatar for prćija
    prćija (gost) | 16.08.2012. 21.08.31
    samo sam čekao kada će Kolin da se pretvori u vukodlaka i pojuri Kejt...
  • Gravatar for Marlon
    Marlon (gost) | 20.08.2012. 01.11.54
    Brutalna recenzija!
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 04.01.2013. 19.03.11
    Ovo je mozda i jedan od najboljih rimejkova u poslednje vreme. Sva naivnost kemp verzije sa Svarcijem je ovde obrisana, a fotografija, efekti i akcione sekvence ce vas ostaviti bez daha. Film za veliko platno. 7/10
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi