Popboks - TWIN SHADOW - Confess [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 27.08.2012. 08:08 · 3

TWIN SHADOW

Confess

(4AD)

Ako se manemo cepidlačenja, Confess i uz poneku manu jeste  prilično dobar album autora i izvođača kome se, sva je prilika, već u bliskoj budućnosti smeše i vrhunska postignuća

Zoran Janković

Ocena:
7


7/10

 

Mnoga su se kritičarska usta osušila hvaleći debitantsko ostvarenja Twin Shadowa Forget, a on im uzvraća dovodeći ih u sitnu nepriliku. Naime, taman kada su ga uz ponešto leksičke gimnastike ugurali u dream pop/chillwave zabat (skupa sa, recimo, Ariel Pink, M83, Neon Indian..), a to na opštem nivou bilo prihvaćeno kao rezonski potez, Twin Shadow im u lice baca novi izazov – drugi album sročen u slavu new wavea.

Istini za volju, nešto dream popa u bledim tragovima ima u prvim minutama na albumu (istinski viralne, a promišljene rekreacije ponajboljeg iz nasleđa synth popa Golden Light), ali ta mustra ubrzo biva potpuno zabašurena. Brzo  postaje posve jasno da smernice i reference za pristup ovom izdanju treba na prvom mestu tražiti u zanesenosti Twin Shadowa u zvučnim nadražajima pop-osamdesetih. Još preciznije, ovaj album dosta toga duguje opčinjenosti Twin Shadowa  poznatim i/ili valjanim radovima autora kao što su Depeche Mode, INXS, Don Henley, pa u dovoljnoj meri i The Cure.

U tom i ne samo u tom smislu se izdvajaju odlične pesme Five Sceconds, The One i Run My Heart. U slučaju nekolicine pesama na Confess taj revizionizam zastaje na pola puta ka punokrvnim i uspelim pesmama (recimo, Princeovim naukom nadahnuta Patient, ne toliko ubedljivi synth-pop Beg for the Light i bledunjava balada Be Mine Tonight), dok When The Movie's Over ipak ostaje sa ove strane sahrinske prezasićenosti, te na kraju biva dobra pesma, a možda i mogući kasniji singl.

Ovo je album na par koraka do vrhunskog, glas Twin Shadowa je potpuno uobličen i savršeno saobrazan ovde ciljanim, a u velikoj meri se uspešnim u praksi pokazala ideja o albumu koji bi iz pesme u pesme ukazivao na mnogobrojna pojavna lica ljubavi. A čini se da Confess lako može biti najava istinski vrhunskih izdanja u doglednoj budućnoszti. Sve sluti na to. 

 


Komentari

  • Gravatar for o0o
    o0o (gost) | 28.08.2012. 00.29.03
    Ultravox.
  • Gravatar for ivant
    ivant (gost) | 29.08.2012. 21.41.34
    ni prineti prvom albumu
  • Gravatar for dig it
    dig it (gost) | 08.09.2012. 18.00.56
    a spot totalni warriors
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.