Popboks - SVI KAO JEDAN - PRVI DAN - Provereno je najbolje [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 31.08.2012. 13:55 · 3

SVI KAO JEDAN - PRVI DAN

Provereno je najbolje

Povratnički nastup grupe Bad Copy opravdao je očekivanja publike na prvoj večeri festivala Svi kao jedan, ali je i njima, pomalo neočekivano, šou ukrao Niggor pojačan Sky Wiklerom

Marko Nikolić

Mesto: Skejt park na Ušću, Beograd
Vreme: 31. avgust 2012.

  

Izgleda da su organizatori ovogodišnjeg hip hop festivala Svi kao jedan imali u vidu fudbal kao realnu opasnost u pogledu brojnosti publike, pa su raspored koji je prvobitno trebalo da počne u 22h pomerili za sat vremena. Tek nakon odgledanog triler ispadanja Zvezde u Francuskoj i ispraćenog prolaska Partizana u Ligu Evrope, dogegasmo se do Skejt parka na Ušću ka kojem su se slivale grupice ljubitelja ritma i rime, a nekako prođosmo i pored neljubazne devojčice koja deli akreditacije.

Svi kao jedan je zanimljivo osmišljena manifestacija čije postojanje samo po sebi svedoči o trenutnom zdravlju domaće hip hop scene. Nakon premijere krajem prošle godine, broj dana je za ovu godinu utrostručen, a novina su i gosti iz inostranstva. Poseta prve večeri ni u “u špicu”, tokom nastupa Bad Copyja, nije prelazila brojku od 500 prisutnih, ali raduje to što je apsolutnu većinu činila omladina.

Beogradski Bauk Squad probio je festivalski led, izmamivši tek sporadične reakcije. Ušikana družina je nastupila sledeća, uspevši da u četiri stilski bliske pesme prodrma masu svojim imperativnim pesmama na temu tečnih i organskih opijata tipa Uzmi pivo. Zatim su usledila Četiri elementa iz Lazarevca koja su počastili publiku specijalnom festivalskom pesmom, pa elegantni Demonio i Furio Đunta iz Niša i najzad Užičanin De Niro sa pomoćnicima, koji je izazvao i najviše reakcija. Svaki od ovih izvođača dovoljno svedoči o tome da je domaći hip hop masovna pojava koja se ne vezuje samo za glavni grad, već je ravnomerno raširen po čitavoj zemlji.

Prestonica je ove večeri ipak najnestrpljvije čekala na svoje ponovo ujedinjene prigradske junake – grupu Bad Copy, pojačanu DJ Munjom i Pajom Četnikom za konzolom. Od uvodne Uno, due, tre do zaključne Idemo odma' bilo je evidentno da godine mirovanja beogradske trojke nisu imale previše uticaja na njenu decenijski građenu koncertnu rutinu. Radost vidno motivisanih Sky Wiklera (Svi kao Dženan!), Nigrutina (Kome smrdi pazuh nek' digne ruke u vazduh!) i Timbeta, prenosila se poput virusa na raspomamljeni auditorijum koji je skakao, dizao ruke, pljeskao i repovao sa najpopularnijom srpskom comedy hop grupom. Wikler, kome je glas pukao još na pola nastupa, podelio je sa publikom pre izvođenja nove pesme (čiji je refren "Ne mogu da verujem koliko dobro repujem") saznanje da su se iz poslovnog centra Ušće žalili na festivalsku buku, pozdravio “dobre ljude” koji tamo rade, i narodski rečeno, “napušio” “lopove koji nam sjebavaju državu”, zbog čega je ispraćen ovacijama.

 

Povratnički nastup grupe Bad Copy opravdao je očekivanja publike, ali je i njima, pomalo neočekivano, šou sinoć ukrao Niggor pojačan Sky Wiklerom. Još od uvodnih tonova Aj, aj, Skejt parkom su zavladali ženski vrisci, smeh i salve odobravanja. Odlični Ducka Diesel je dolio ulje na vatru, a producentski doprinos Vlade Georgijeva domaćem hip hopu So i tekila i definitivno potvrdio da na današnjoj sceni bolno nedostaje vrhunski hip pop bend koji bi popunio rupu nastalu tragičnim prestankom rada grupe Monteniggers.

Gru je imao veliku šansu da produži retro žurku svojim najvećim hitovima, ali se on odlučio za novije pesme iz svog opusa i remiks verzije starih hitova poput Biću tu i Srce. U odnosu na prethodnike, začetnik drugog talasa srpskog hip hopa je naišao na relativno mlak prijem, a poboljšanju utiska nisu doprineli ni brojni gosti, od kojih je najzanimljiviji bio žongler basketaš.

Gosti iz Nemačke, didžejevi Don Dado i Benny Bianco nastavili su silaznu putanju amplitude raspoloženja svojom vašarskom predstavom sastavljenoj od "Are You Ready?" poštapalica i štreberskih hip hop hitova sa soft spotom na zaostavštini Tupaca Shakura. Situaciju su malo popravili domaći reperi Maxoni i Spale, dok su zavesu na prvo festivalsko veče spustili VIP koji su svoje starije pesme najavljivali sa “18+”, budući da im je mlađarija iz prvih redova uporno tražila novije stvari, uzvikujući Živa istina! (naziv drugog njihovog albuma iz 2010, prim. nov).

 



Komentari

  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 01.09.2012. 21.47.55
    Poseta prve večeri ni u “u špicu”, tokom nastupa Bad Copyja, nije prelazila brojku od 500 prisutnih, ali raduje to što je apsolutnu većinu činila omladina. A inace je drugacije? Izuzev Prti Bg i BS, moze li iko naci ijednog domaceg rep izvodjaca na cijem koncertu prosjek godina prelazi 20?
  • Gravatar for Nena :)
    Nena :) (gost) | 01.09.2012. 22.11.09
    E vidi evo mene :D haha plava ZlaZla maja Provereno najjaci festival :) Bad copy
  • Gravatar for RapJeee
    RapJeee (gost) | 02.09.2012. 03.16.12
    Sve je ok.... Ali gde su Ajzi i Rolex ? zasto niko njih nije zvao ? Aa ima jos dobrih koji su uradili mnogo vise za scenu pa nijesu bili !
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji