Popboks - EL BULLI: COOKING IN PROGRESS – Gereon Wetzel - Moda na usta ulazi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 05.09.2012. 08:15 · 1

EL BULLI: COOKING IN PROGRESS – Gereon Wetzel

Moda na usta ulazi

Ako vam je mama, dok ste kao mali gurali kuglice hleba u nos, rekla onu čuvenu: „Greh je igrati se sa hranom!“, vi to odmah zaboravite, jer sve što kuvari El Bullija rade jeste da se igraju namirnicama koje život znače

Kristina Đuković

Ocena:
7


7/10

Originalni naziv: El Bulli: Cooking in Progress
Scenario: Gereon Wetzel, Anna Gnesti Rosell
Uloge: Ferran Adria, Oriol Castro, Eduard Xastruch, Eugeni de Diego, Aitor Lozano
Žanr:
Dokumentarni
Trajanje: 116 min
Proizvodnja:
Nemačka, 2011.

 


Dok čovek gleda dokumentarni film o kuvarima koji rade za prestižni španski restoran El Bulli, ocenjen sa maksimalne tri zvezdice po Mišelinu (ne treba brkati ovaj gastronomski vodič sa valjevskom firmom Mičelini, izvođačem radova za Srbijašume), definitivno mu ne ide pena na usta kao pri gledanju u Srbiji sve popularnijeg kanala 24 Hour Kitchen.

Budući da se ovi momci bave tzv. molekularnom gastronomijom, kako sam naziv dokumentarca kaže, cilj autora je praćenje stvaralačkog procesa i istraživanja mogućnosti koje pružaju raznorazne namirnice. Otuda se, nalik dokumentarcima Wernera Herzoga, reditelj opredeljuje za oneobičavanje teme pa su kuvari nalik kosmonautima i istraživačima, a kuhinja je snimana kao laboratorija, samo što su pod lupom, umesto žaba i miševa - jaja, žitarice i mleko. Recimo. Ali, da se ne zalećemo sa tim jestivim stvarima - šef ove kuhinje, Ferran Adria, odlučio je da tema kulinarske sezone u El Bulliju bude – voda. Da izreka „izmisliti toplu vodu“ gubi na dubokoumnosti dokazuje niz eksperimenata ovih kuvara koji imaju čitavih pola godine da pripreme sasvim nove recepte za goste ovog priobalnog restorana koji su, kako se gledaocu čini, sve samo ne gladni. Jer, famozni El Bulli radi samo šest meseci (kuvari pola godine smišljaju recepte, a sam restoran je za posetioce otvoren tokom preostalog polugodišta). Šta će prost svet navikao da jede tokom cele godine, nego da se nad ovom ekskluzivom začudi.

Usred svetskog kulinarskog trenda gde se televizijske produkcije utrkuju koja će lansirati što neobičnijeg kuvara tako da pripremanje hrane deluje kao human i intrigantan „način života“ i kad je sasvim nebulozno usprotiviti se jer neki ljudi prosto gladuju dok se od hrane na televiziji i u časopisima prave cirkuske fešte, fetiši i ostale kavurme, ovaj dokumentarac deluje sasvim suprotnim efektima budući da se proces kuvanja deglamurizuje i dehumanizuje.

Hrana je ovde, usred savremene proždrljive, fetišističke pošasti za što neobičnijim posluženjem očigledno duhovno gladne svetine, ponovo prikazana kao izvor muke. Samo sa obrnute strane u odnosu na ratare i kopače. Jer, dok ovaj jadan okopa, isti znoj spopada kuvare u El Bulliju koji se sa pronađenim blagom bore da ga preusmere u lanac ishrane. 



Komentari

  • Gravatar for pera
    pera (gost) | 12.09.2012. 05.18.51
    ne treba brkati ovaj gastronomski vodič sa valjevskom firmom Mičelini, izvođačem radova za Srbijašume hahahahahahahahaha
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi