Popboks - ENDORFIN - Džank [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 31.08.2012. 16:14 · 4

ENDORFIN

Džank

(Bandcamp/besplatan download)

Dve godine nakon prestanka sa radom, pančevački bend Endorfin objavljuje svoj prvi album pod nazivom Džank

Marjan Stošić

Ocena:
5


5/10

 


Kompilacija Jutro će promeniti sve? - Nova srpska scena iz 2007. godine (u čijem uređivanju je učestvovao Popboks, pored DJ Radija 949 i Pop Depresije), ukazala je na prisustvo neke nove energije na muzičkoj sceni Srbije i predstavila široj publici brojne (a uglavnom nepoznate) mlade bendove, među kojima se našao i Endorfin sa pop hitom Deset hiljada izvinjenja. Te iste godine Endorfin je iskoristio priliku da se predstavi beogradskoj publici učešćem na jednoj od koncertnih večeri iz serijala Scena Uživo!, rame uz rame sa "generacijskim“ bendovima poput Repetitora, ŽenaKesa, Nežnog Dalibora, The Mothership Orcehstra i ostalih. I dok su mnogi nestrpljivo iščekivali debi album ovog benda, Endorfin je upadao u krize, menjao članove i opet se vraćao na scenu, da bi se priča neslavno završila 2010. godine kada prestaju da postoje.

Valjda strahujući da vrtlog vremena ne uništi svaki trag o njihovom postojanju, bend nedavno objavljuje kompilaciju demo-snimaka pod nazivom Džank & Skank, gde Džank predstavlja album, dok je EP Skank skup akustičnih snimaka i predstavlja poklon najvernijim fanovima.

Dakle, album Džank se sastoji od trinaest (uglavnom hronološki sortiranih) demo-snimaka koji predstavljaju presek petogodišnjeg rada benda. Srce Endorfina je Vladan Maksimović, glavni tekstopisac i kompozitor a ujedno i frontmen benda. Na momente odsutno, letargično i sanjivo pevanje, povremeno recitovanje i gutanje slogova reči kako bi se tekst uklopio uz ritam, glavne su karakteristike njegovog pevačkog izraza. Vladan se ne libi da slušaocu direktno saopšti svoje emotivno stanje dok peva o zaljubljenosti i prijateljstvu, o bezbrižnosti, razočaranju ili kolotečini. U pesmi Nadama, Vladan uz akustičnu gitaru smelo prezentuje svoj kantautorski potencijal. Centralna numera ovog albuma je Deset hiljada izvinjenja koja poseduje sve elemente hit pesme, dok se sam zvuk benda kreće između popa i indie-rocka, uz povremeni upliv u punk, blues i noise vode.

 

Čak i kada se uzme u obzir da je ovo kompilacija demo-snimaka (što studijskih, što kućnih zapisa), tehnički aspekt ovog izdanja je prilično slab i baca veliku senku na kreativni potencijal benda. Možda je namera Endorfina bila da neguje taj rasklimani stil svirke (poput Pavementa iz ranijih dana), i verovatno će mnogi reći da je talenat važniji od kvaliteta snimaka, ali to ne može biti izgovor za gomilu loše odsviranih i otpevanih deonica. Nesiguran ritam koji često osciluje u tempu, redovna ispadanja (Devojke vole loše momke, Ricinus...), raštimovane gitare (Tvoja tralala pesma), loše odsvirani akordi i tonovi...prate većinu pesama na albumu. Možda zbog skromnih sviračkih mogućnosti članova benda aranžmani ne mogu da budu razigraniji i lepršaviji, jer osim melodične gitarske solo teme u Deset hiljada izvinjenja i par prosečnih solaža u pojedinim pesmama, ovde nema previše zanimljivih sviračkih momenata. Ovako pesme deluju nedovršeno, kao skice na kojima je potrebno dodatno raditi. Izuzetak čine više puta spomenuta Deset hiljada izvinjenja i par završnih pesama na albumu, za koje se može reći da zvuče solidno.

Upravo zbog navedenih nedostataka i problema koji umanjuju vrednost i slušljivost snimljenih pesama (a samim tim i mogućnost radijskog i TV emitovanja), bend će ovim albumom teško steći veći broj novih fanova. Dobra stvar je što su svi oni koji su pratili bend tokom njihove karijere najzad dobili pakovanje pesama za preslušavanje, ali velika je šteta što Endorfin nije izgurao svoju priču na pravi način i u pravo vreme.

 



Komentari

  • Gravatar for uf
    uf (gost) | 04.09.2012. 00.50.43
    e pa meni taj low fi zvuk i sve te zamerke uopšte ne smetaju, mislim da je bitnije istaći da je endorfin bend koji je imao ogroman potencijal bude multiple-hit-wonder band. veliki sam fan i žao mi je što se ovaj bend nikada nije probio jer imaju tolko finih hitova koliko toliko nedostaju našoj sceni.
  • Gravatar for lustenblag
    lustenblag (gost) | 04.09.2012. 09.13.56
    potencijal, smotencijal, ovo prosto lose zvuci.
  • Gravatar for brate
    brate (gost) | 08.09.2012. 17.59.13
    da. bzvz shto nisu malo to doradili i imali perfektan album
  • Gravatar for 1000LepihStvari
    1000LepihStvari (gost) | 19.09.2012. 20.06.51
    Aaaa besmisla,čitava ''Nova srpska scena''...Na YT ima snimak Straight Jackin - Mafije sin,uživo sa MetropolisTV-a.Bez po' muke pokorava sve ove veznjakovićebez.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.