Popboks - SVI KAO JEDAN - TREĆI DAN - Tu niko ne prati trend [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 02.09.2012. 14:39

SVI KAO JEDAN - TREĆI DAN

Tu niko ne prati trend

Za najznojaviju gimnastiku u festivalskoj završnici jedinog domaćeg hip hop festivala zaslužni su Blaya Dub Playa/Gazda Paja/Zvezde Grajma, Who See i Prti Bee Gee

Marko Nikolić

Mesto: Skejt park na Ušću, Beograd
Vreme: 1. septembar 2012.

  

Kada je Skejt park Ušće već sa te strane Save, nije škodilo da treći dan hip hop festivala Svi kao jedan otpočne sa dva novobeogradska izvođača. FTP (ili Fuck The Pigs) gaje možda i sveukupno najiščašeniji pristup u bogatoj iščašenoj ponudi domaće proizvodnje, do tačke u kojoj muzika više nije pogodan medijum za sprdnju već sama sprdnja. Nasuprot njima, Ill G pedagoški shvata hip hop, pa zato ne čudi što mu je stil jedan od purističkijih, ne samo u Beogradu, već i šire.

Zatim sa na bini pojavio sofijski beatboxer Samm The Mann koji je korektno predstavio najneeksponiraniji element hip hop kulture, a pravi krkljanac nastao je pojavom trostruke pretnje u vidu sastava Blaya Dub Playa, Gazda Paje i Zvezda Grajma. Prvo su zemunski rodonačelnici đansa (sami članovi grupe tako zovu svoj zvuk – po Internetu možete naleteti na uzbudljive definicije poput  “Dizel rasta”) zakuvali raggamuffin vodu sa Treba radi gan i Sinom ludakom koja je uključivanjem Gazda Paje proključala u Vodi me, iz koje je i “ukraden” naslov ovog izveštaja. Pajin solo rad Čke beogradske i Srbija đans lajk dis, prošlogodišnja revolucija koju potpisuju Zvezde grajma, su u sinoćnjim izdanjima na Ušću ponajviše ličile na klasično polivanje vatre kerozinom. Frenetična reakcija publike i horsko pevanje tokom ovog polusatnog nastupa sami za sebe su još jedna pobeda srpskog hip hopa, u kome su kanali za rastur materijala očigledno uhodani i pored ograničenog (ili bolje reći nikakvog) pristupa konvencionalnim sredstvima informisanja, gde se ionako tek ponekad šapuće sve ono o čemu svi ti domaći reperi vrlo glasno govore, bilo da je to zezanje ili neke ozbiljnije priče.

DJ Prema je održao temperaturu na visini udžbeničkim primerom kako treba da zvuči nastup čoveka zaduženog da vrti ploče – set u kome se na podlogu iz Insane in the Brain grupe Cypress Hill čuju rime iz pesme Scenario sastava A Tribe Called Quest vlažni je san svakog pravovernog hip hop fana. Na Premin set lepo se nadovezala glavna ovovečernja ponuda iz uvoza – Crnogorci Who See (fotografija iznad).

Bokeljski duet je na Ušće doneo lenji miris mora i vrlo brzo se u kolaboraciji sa raspoloženom masom “odomaćio” na bini, zahvaljujući neobaveznom šarmu i sposobnostima na mikrofonu. U svim tim lokalnim pričama, od kojih je za žanrovski kontekst najvažniji kontinuitet sa Monteniggersima, izdvojila se gošća fantastičnog imena Labia, “najjača u Crnu Goru”, kako rekoše Deda i Nojz. Ako kojim slučajem ima jača, voleli bismo da je čujemo, pošto je Labia, inače stara saradnica grupe, sjajna u disciplini u kojoj se pripadnice lepšeg pola na Balkanu em retko odmeravaju, em su još ređe zanimljive u tome (Remi).

Nakon pamtljivih Mihilowa i LMR-a, koji su nastupili umesto Nišlije Marconiera, usledili su izvođači tvrđeg senzibiliteta – mnogoljudni (novo)beogradski kolektiv Sick Touch, u kome su se sinoć izdvojili Choda Optimus (U je!) i Kum Majk (BG Sranje), ulični ambasadori Karaburme Black Ring Crew u krnjem izdanju bez dva člana (jedan na moru, drugi trenutno živi u Kataru), te ekipa iz Padinjaka i Borče RBZ predvođena Grasshopperom, koja je sinoć bila zadužena za patriotski blok – srpska trobojka na bini, jelek kao odevni izbor pevačice i pesme čiji su refreni "Jeb'o SAD" i "Srbijo, svaki dan te gubimo". Svi pomenuti imali su svoje glasne i za transfere energije raspoložene pristalice na Ušću, a negde između njih na binu se još jednom peo beatbox gost iz Bugarske.

Sve u svemu, fina uvertira za očigledno čekani (poseta je bila slična kao prve večeri, oko 500 ljudi) nastup podjednako kontroverzne i omiljene grupe Prti Bee Gee, najkultniji domaći hip hop bend svih vremena i sigurno najznačajniji u poslednjih desetak godina. U jednoj od kratkih pauza između žestokih, sirovo mešanih koktela brda droge, kamara oružja, prečestih porno detalja, obračuna sa organima reda i neprevaziđenog uličnog humora (“Ko drugome jamu kopa, taj puši pljuge iz fri šopa”), Eufrat je “održao slovo” u kome je ocenio da je ovaj festival za sve izvođače “i Liga šampiona i plej of ”, pa bacio majicu u publiku, u čemu ga je nedugo zatim ispratio i kolega Mikri Maus, koji je navlačeći perjani prsluk sa kapuljačom na golo telo ukrašeno lancem oko vrata konstatovao da se približio stajlingu Mitra Mirića. Sa njegovih leđa smeškao se istetovirani lik Moskrija, preminulog člana grupe.

Pauze između pesama bile su i jedini trenuci kada ih većina prisutnih, posebno u prvim redovima, nije do “u dlaku” pratila u priči – Prti se očigledno ne samo vole, već obožavaju u nepretencioznim nastojanjima da svojim iskrivljenim džanki pogledom ka iskrivljenoj realnosti pruže sliku pravog stanja stvari, koje nimalo nije ružičasto a opet zasmejava. Naglasak je bio na novijim pesmama, ali su pred kraj odrepovane i nezaboravne Pajp i Gangsterska, koje i nakon svih ovih godina teraju suze na oči.

Nastup Prti Bee Gee za mnoge je bio efektna tačka na ovaj interesantan festival, ali ne i za šačicu najupornijih koji su sa vidnim entuzijazmom ispratili odjavni šou koji su im priredili Suid i Trip-R.
 

Povezano:



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji