Popboks - DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar - Anin izbor [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 19.09.2012. 12:46 · 1

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

(Omnibus, 2012)

Dnevnik Ane Tank je odlična prilika da se srpska publika upozna sa stvaralaštvom Iztoka Sitara. Omnibus se pobrinuo da rad ovog slovenačkog umetnika bude predstavljen na najbolji mogući način: oprema je odlična, a tu je i iscrpni/zanimljivi predgovor Zorana Đukanovića.

Đorđe Bajić

 

Predgovor: : Zoran Đukanović
Broj strana: 136
Štampa: Kolor
Format: 165x235mm (B5)
Povez: Polutvrdi (šiveno)

Iztok Sitar je prisutan na slovenačkoj strip sceni od sredine osamdesetih, i do sada je publikovao dvanaest strip albuma (objavljivanje prvenca, erotskog stripa Sperma i krv, finansirao je sam – i gotovo bankrotirao). Kasnije, Sitar postiže zapažen uspeh u Sloveniji, pa je, na primer album Žena koja se voli sa mačkom (1998) bio razgrabljen u rekordnom roku.

Dnevnik Ana Tank govori o odrastanju i narkomaniji. Iz perspektive glavne junakinje, crvenokose Ane, Sitar ispreda priču o njenom odrastanju, od rođenja sve do, otprilike, punoletstva. Bez većih trauma, ali od samog početka životnog puta buntovna i otuđena od okoline, Ana postepeno otkriva svoju seksualnost, a potom i svet droge. 

Sitar ne morališe i dramatizuje, ne upinje se da ponudi objašnjenje, što stripu daje auru autentičnosti. Događaji opisani u stripu deluju istinito, moguće, što ih čini samo još više uznemirujućim. Naime, simpatična i pametna Ana je sasvim svesna opasnosti koje droga donosi. Bez obzira na to što zna kakva sudbina čeka, ona ipak odlučuje da, i to sa smeškom na licu, krene putem sa koga (obično) nema povratka. Za razliku od Ane Frank koja nije birala svoju sudbinu, Ana Tank ima mogućnost izbora. To njen pad čini samo još tragičnijim.  



Komentari

  • Gravatar for Narc
    Narc (gost) | 22.09.2012. 16.00.57
    To je posat XXI veka
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi

BORDŽIJE I: KRV ZA PAPU + MOĆ I INCEST - Alejandro Jodorowsky & Milo Manara

Sve ostaje u porodici

Stripovi