Popboks - Cat Power - Sun [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 17.09.2012. 23:59 · 6

Cat Power

Sun

(Matador)

Kako sam naučila da prestanem da brinem i zavolim autotune

Jelena Maksimović

Ocena:
7


7/10

 

Stereotip glasi da žena kad nešto želi da promeni, ona krene od frizure. Slika Cat Power sa kratkom kosom u spotu Ruin, koji je najavio novi album, je nagovestila da možemo da očekujemo veliku promenu. Umesto naših omiljenih barskih tužbalica, Chan Marshall je snimila svedenu i vedru ploču, na kojoj su klavijature, ritam mašina, efekti poput autotunea zamenili gitare i soul aranžmane. 

Za ovakvu promenu (kao i za seču duge kose, dodaću), potrebna je velika hrabrost, koja sama po sebi ne garantuje pozitivan rezultat. Podsetimo se - ova žena se proslavila sporim pesmama o bolu i patnji, uspela je da od dionizijske poskočice Satisfaction Stonesa napravi pesmu o životnim porazima, a godinama se valjala po bini i baljezgala pijana, dok je publika ne bi izviždala. I mi smo to voleli, jer ima nečeg perverzno dostojanstvenog u prihvatanju gubitničke uloge na šta “pravoverna rokerska” publika otkida, a i nismo bili u prilici da platimo punu cenu karte za njen dernek. Da jesmo, verovatno bi Cat Power bila počašćena istim tretmanom kao i Amy Winehouse na svom poslednjem koncertu.

The Sun je post-raskid ploča, ali miljama daleko od Blood On the Tracks kanona, koji je ustanovio šablon pesama u kojima se autor preispituje, podseća dobrih vremena, priznaje svoje greške i na kraju moli da mu se voljen/a vrati. Umesto da se bavi bivšim (koji je brzopotezno oženio manekenku), Chan Marshall je ozbiljno porazgovarala sama sa sobom i shvatila da je tuga stvar okolnosti, a sreća stvar odluke. Jedna od tih “danas okrećem novi list” odluka je bila da ceo album odsvira i producira sama. Neke od pesama su na nivou skice (Manhattan), neke posledica uživanja u igri u studiju (Sun), a među njima se našao i pravi pop dragulj (Cherokee). Iako sama kaže da se najviše ponosi pesmom Peace and Love, za koju je takođe sigurna da bi se svidela Jay-Ziju, nespretan rep i krilatica “I am lover, but I in it to win” deluju nezgrapno i možda za nju ne bi bilo mesta na albumu da je angažovan producent. 

I dalje zavodljivog glasa, suptilna i užasno iskrena i pored slavljenja ljubavi prema sebi i novostečene nezavisnosti, koja nosi i odgovornost o kojoj takođe govori, Cat Power je izbegla da napravi self-help ploču za indie devojčice, već je našla balans između imidža “posrnule” žene i emancipacije po receptu “Seksa i grada” i snimila album koji među najboljima u njenom opusu.   



Komentari

  • Gravatar for Nana Fata
    Nana Fata (gost) | 17.09.2012. 19.15.08
    najslabiji album CP do sada, a volim CP
  • Gravatar for .
    . (gost) | 17.09.2012. 19.31.26
    ruin je odlična stvar
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 17.09.2012. 22.48.19
    realno, na prvu loptu i jeste mozda najslabiji album do sada..ali je i dalje miljama daleko od njoj slicnih. ovo nije odlican album po CP standardima ali ko zna, mozda s vremenom legne bolje, imao sam vec takve slucajeve (how much for freedom od eyesburn, npr, nakon onakvih fool control i solid) ... kul recenzija, kul album.
  • Gravatar for 10/11
    10/11 (gost) | 18.09.2012. 05.13.45
    Igi Pop
  • Gravatar for het-trik
    het-trik (gost) | 18.09.2012. 14.26.01
    potpuno nebitno izdanje, na zalost. cemu utapanje u sinteticku produkciju? izgubila je srce
  • Gravatar for kibuki
    kibuki (gost) | 18.09.2012. 18.54.50
    Nakon Moonpix-a sve je krenulo nizbrdo.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.