Popboks - BLOC PARTY - Four [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 03.10.2012. 09:00 · 1

BLOC PARTY

Four

(Frenchkiss)

Pomalo šizofreno izdanje puno falinki, a koje, pak, potvrđuje da su Bloc Party svesni stilsko-izražajne dubioze u koju su zapali sa prethodna dva izdanja i da su kadri da tokom boja za vlastiti identitet iznedre i nekolicinu nepobitno uspelih numera

Zoran Janković

Ocena:
6


6/10

 

Na uzorku Four, u neku ruku povratničkog albuma Bloc Party može se lako poentirati na nekoliko pitanja od dovoljne važnosti za savremenu popularnu muziku. Kao prvo, Bloc Party su ovde napokon prelomili i vratili se gitarski profilisanoj post-punk izrazu, barem privremeno stavivši na led ne toliko uspeli flert sa elektonikom koji ih je na planu drugog, a posebno trećeg albuma doveo u izvesni nesporazum i sa poklonicima i sa naklonjenim recenzentima, a, sva je prilika, i samim sobom. Otud i logičan zaokret unazad, sve u skladu sa drevnom kineskom doktronim koja veli da i korak unazad može biti priprema za silovit i pobednički proboj unapred.

Dakle, Bloc Party su na Four ponudili nedvosmisleno gitarski zvuk i uglavnom uspelu varijantu na ono predstavljeno na hvaljenom debitantskom albumu Silent Alarm. Stoga je ovo izdanje nakrcano numerama bitno određenim post-punk žestom sa dosledonošću koja ne ostavlja mnogo prostora za preispitivanje uvek diskutabilne iskrenosti. Najdalje se u tom smislu otišlo u 3x3, Team A, te u preproducioniranoj We're Not Good People i Kettling, koja, pak, gubi u poređenju sauzorima iz Dinosaur Jr, koji i dalje to rade dosta bolje.

Ipak, ovaj album je dom i nekoliko istinski uspelih pesama poput neusiljeno emotivne Truth, Day Four, onirički nežne posvete Police klasiku Every Breath You Take, zadovoljavajućeg osvrta na baštinu new wavea The Healing i zbilja odlične i zarazno poletne V.A.L.I.S,  koja će, ako bude pameti poslužiti kao najsmislenija smernica Bloc Party u kom pravcu dalje ima najviše rezona ići. Utisak, pak, značajno pokvari falš delta bluz Coliseum i nesuvislim mimetizmom na temu The Jam opterećena Octopus, kao i nepotrebna razglobljena So He Begins To Lie

Sve u svemu, Four je sasvim zgodno izdanje da se prespoji do dana kada će momci iz Bloc Partyja definitivno prebroditi krizu identiteta čiji repovi su i ovde primetni, a, srećom, pokazano na ovom albumu pokazuje da su i kadri i spremni da do kraja biju taj neizbežni boj.  



Komentari

  • Gravatar for Edvard
    Edvard (gost) | 03.10.2012. 14.41.58
    Slažem se.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.