Popboks - DOKTOR REJ I ĐAVOLI – Dinko Tucaković - Ništa bez Ratka [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 17.10.2012. 12:02 · 1

DOKTOR REJ I ĐAVOLI – Dinko Tucaković

Ništa bez Ratka

U filmu Doktor Rej i đavoli konačno je okušana prilika da se zaviri u bogatu zaostavštinu priča o domaćoj kinematografiji i da se, umesto večitog naprezanja da se filmom kaže neka velika, do sada neuočena istorijska istina, sa istom poigra. I bio bi to odličan film da nema glavnog junaka

Kristina Đuković

Ocena:
5


5/10

Scenario:  Saša Radojević, Dinko Tucaković i Dimitrije Vojnov
Glasovi: Paul Leonard Murray, Dragan Bjelogrlić, Ana Sofrenović, Lena Bogdanović, Bojan Dimitrijević, Pavle Pekić, Jana Milić, Miodrag Krstović, Marko Gvero
Žanr: Drama
Trajanje: 93 min
Proizvodnja: Srbija, Crna Gora, 2012.

 


Iako Doktor Rej i đavoli nije prvi film Dinka Tucakovića, ovog po vokaciji filmskog i TV reditelja publika uglavnom percipira kao sveprisutnog filmskog gurua – teoretičara, upravnika muzeja Jugoslovenske kinoteke i medijskog glasnogovornika o filmu. Otuda i Doktor Rej kao delo koje se bavi „sudarom“ kultnog reditelja iz Holivuda 50-ih, Nicholasa Raya sa projektom producenta Ratka Draževića da stvori  jugoslovenski Holivud u Avala filmu, svojom metafilmskom temom samo pojačava utisak da je reč o filmskom eseju, odnosno filmu kao produžetku Tucakovićeve teoretske misli. Tako se može pomisliti kako nije po sredi film za svakoga, te da je u pitanju prilično kriptično ostvarenje sačinjeno od filmskih komentara, fusnota i posveta, kako Rayu tako i Tucakovićevom, naizgled zagubljenom i zanemarenom radu (inserti iz kratkog gotskog horora Bernisa, jača od smrti i pokojnom glumcu Draganu Maksimoviću koji funkcionišu kao duboka podsvest izmučenog Raya tokom stvaranja sopstvenog filma). Eto, toliko komplikovano.

Međutim, u isto vreme, Doktor Rej i đavoli na momente funkcioniše kao živa i duhovita alternativno-istorijska komedija nesporazuma. Priča o dolasku Nicholasa Raya u Beograd 60-ih godina i pokušaju da u „komunističkom raju“, daleko od ograničavajućeg holivudskog režima, snimi autorski, umetnički film, dobrim delom se zasniva na postupku popunjavanja praznih mesta u istoriji. Ovaj alternativno-istorijski postupak otvara plodan poligon za poigravanje – nespojivim svetovima i motivima velikog umetnika i kalkulantski nastrojenog Ratka Draževića ispred Avala filma dušu je dao za analizu kontradiktornosti u filmu koji je ujedno umetnost i biznis. Sa druge strane, očekivanja koja Ray nosi kao levičarski nastrojen umetnik kada nabasa u Jugoslaviju koja baš u to vreme pokušava da se na svoj nakaradni način približi Zapadu izvor je i komedije nesporazuma.

Po principu ukrštenice, u ovom filmu je svako od istorijskih junaka dobio ono što želi – direktor Avala filma, Ratko Dražević, dobio je zaumnog američkog filmskog reditelja koji bi trebalo da snimi oskarovski film, a Ray je dobio komunistički raj u kom se navodno poštuju ideje i umetnost, nauštrb industrijskoj logici.

Problem nastaje u neslaganju ova dva sloja (filmskog eseja i komedije zabune) zbog čega se povremeno stiče utisak da su dve različite namere u pričanju priče o Rayevom dolasku u Beograd nevešto nakalemljene jedna na drugu. Monološki i ispovedni delovi filma u kojima Ray pokušava da se obračuna sa svojim demonima – stvaralačka kriza, droga, alkohol i košmari, štrče iz satiričnog kalupa u koji su zaliveni baš svi junaci u Avala filmu. Umesto da  Ratko Dražević (Bjelogrlić), Mihiz (Bojan Dimitrijević), Aleksandar Saša Petrović (Marko Gvero) i Olivera Katarina (Jana Milić) čine milje u koji Ray dospeva ne bi li se obe ove strane međusobno preispitale, pomenuta ekipa je toliko samodovoljna, na momente urnebesno duhovita da pridošlica iz Holivuda deluje kao višak. Ovome u velikoj meri doprinosi i glumačka kreacija Paul Leonard Murraya koji ne deluje toliko kao nesnađeni Ray u sopstvenom životu, već kao nesnađeni glumac u celokupnom filmu o Nicholasu Rayu.

Budući da je reč o glavnoj liniji radnje iz koje proističe potencijalna celovitost filma, ovo neslaganje glavnog junaka sa namenjenom mu pričom, deluje kao veliki procep. Otuda Doktor Rej i đavoli ostaje u sećanju po svojim bravuroznim detaljima, dok se kao celina gubi u magli neizrečenog.



Komentari

  • Gravatar for Wolfman Jack
    Wolfman Jack (gost) | 18.10.2012. 01.54.38
    Odlična kritika. Delim mišljenje recezenta. Ja sam sve vreme navijao za film iz poštovanja prema Dinku, Reju i celoj toj priči koja je davno postala deo beogradske urbane mitologije. Međutim, na kraju će ipak , kao što reče Đukovićeva, ostati u sećanju po svojim bravuroznim detaljima, dok se kao celina gubi u magli neizrečenog.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi