Popboks - MUSE - The 2nd Law [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 19.10.2012. 08:32 · 13

MUSE

The 2nd Law

(Helium 3/Warner)

Želja za progresom nije dovoljna za napredak, to bar mi ovde znamo

Marko Nikolić

Ocena:
4


7/10

“Oni su Britanci, nisu kao Ameri pa da sve vide globalno. Njihove priče su lokalne, a i treba imati hrabrosti pa pevati ovako”, drvio je nekadašnji prijatelj držeći u rukama Origin of Simmetry, tadašnji album grupe Muse. Ideja “britanskih gitara” zvučala je dovoljno sumnjivo da se zahvalim na ponudi da preslušam album pažljivije.

Desetak godina kasnije, engleski trio je i dalje prisutan, na čelima je top lista, a da zapravo nije najjasnije zbog čega. Sva poređenja sa drugim sastavima čiji se uticaji mogu čuti na The 2nd Law na štetu su grupe – Queen, Radiohead, Talking Heads i U2, su svi, prosto, mnogo bolji bendovi. Iako krcat progresivnim namerama i obojen aurom isplativog otuđenja (toga se Marks nije setio), ovaj nerdy album je kalkulus najrazličitijih zvukova (od iritantnog koketiranja sa klasikom do ispra(z)nog dubstepa), ali ponajviše kastrirani presek pretenciozne pompeznosti čija tržišna prođa pre govori o dubini emocionalnog stečaja u kojoj se (mainstream) rock muzika nalazi, nego što predstavlja svetlo u pomrčini. Želja za progresom nije dovoljna za napredak, to bar mi ovde znamo.

Museu se u pesmi Big Freeze potkrao ključni stih: We destroyed something beautiful. Iskaz koji važi ne samo za ostrvski trio, već i za Arctic Monkeys, The Killers, Strokes, Libertines, Hives, Nickelback, Rammstein i njima slična preduzeća koja se bave izradom indisponiranog, reciklažnog rocka dvehiljaditih.



Komentari

  • Gravatar for bas_on
    bas_on (gost) | 19.10.2012. 14.07.33
    Sve je to lepo, samo spominjati libertinse i mankise , pa cak i stroukse u istom kosu sa niklbekom je u najmanju ruku zlo
  • Gravatar for safet
    safet (gost) | 19.10.2012. 14.49.25
    to marko, poslednji dobar band, mislim bas dobar su the coral, a ovo sad, brate mili, njesra za sve pare
  • Gravatar for joe
    joe (gost) | 19.10.2012. 14.54.47
    uzasna recenzija, blago receno
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 19.10.2012. 18.52.00
    najgori bend
  • Gravatar for toyyinjo
    toyyinjo (gost) | 19.10.2012. 19.32.07
    uh, meni album nakon payljivog slusanja ipak ne moye da zasjeni prethodnike, upravo zbog navedenog nebuloznog koketiranja sa dubstepom i, rekao bih, "trazenja samih sebe"...sto bi bilo legitimno da je u pitanju prvi ili eventualno drugi album... ipak, i ovakav kakav je, ovaj the muse album je iznad ogromne vecine danasnje muzicke ponude. prije ce biti da je autor recenzije svojim pisanjem htio izazvati lavinu komentara, sto se evo vec desava...
  • Gravatar for Heisenberg
    Heisenberg (gost) | 19.10.2012. 21.26.16
    Da pogađam, autor recenzije je taman izašao iz adolescencije početkom 2000. pa mu je sve posle 90ih bezveze. Mogao je da kaže i da su The Bush, Limp Bizkit, Puddle of Mud uništili sve. Ili ako idemo malo dalje, Duran Duran i Flock of seagulls, ili malo dalje Aerosmith itd itd. To je generacijska stvar, i čudi me da recenzenti u postmodernom vremenu to ne shvataju. "E kad sam ja bio mlad, tada se sviralo. Sve ovo posle 70ih/80ih/90ih ne valja". Ili "poslednji bend koji nešto vredi su bili Zeppelin/Clash/Nirvana" (u zavisnosti od godišta). Koliko se ovakvim muzičkih konzervativaca nakupilo kod nas... U redu Muse, to je zicer, iz aviona se vidi da je bezidejan bend, ali Monkeys i Libertines su autentični bendovi svog vremena koji su kvalitetni van svake sumnje.
  • Gravatar for Zaja
    Zaja (gost) | 19.10.2012. 22.16.20
    Najpretenciozniji bend ikada...
  • Gravatar for aleksandar
    aleksandar (gost) | 20.10.2012. 03.57.02
    Citiraću Cukića : "Postoje izvođači koje kritičari vole da mrze". Tako je i na popboksu. Dežurni kritičari održavaju svoj "rejting" na ovaj način. Mogao bih da nastavim, ali mislim da nema svrhe. Muse su inače sjajan bend. Kao i novi album. Moje lično mišljenje.
  • Gravatar for Sofija
    Sofija (gost) | 21.10.2012. 01.18.09
    verujem sve, neću ni slušati, ja sam volela absolution i black holes, ali me je još resistance smorio, a ovo što sam čula od ovog albuma je toliko razočaravajuće da nema potrebe trošiti vreme na isti...
  • Gravatar for ks
    ks (gost) | 25.10.2012. 01.54.48
    Album je najvece razocaranje ikad. Smatram Origin of Simmetry i ostale albume iz tog perioda pravim remek delima na kojima je tesko pronaci slabu tacku. Na ovom albumu olimpijska himna takva kakva je ispada jos i jedina svetla tacka. Volim svaku vrstu inovacije i promene, ali na ovom albumu su izostali svi kvaliteti po kojima je Muse postao to sto jeste. Da im je ovo bio debi prodali bi 1000 komada, svirali u 3 puba pred drugarima, raspali se i nikom ne bi bilo zao.
  • Gravatar for zdenko colic
    zdenko colic (gost) | 30.10.2012. 16.31.10
    Gospodine Nikolicu,Gdje,mogu poslusati Vas rad na polju pop glazbe,jer misljenja sam da netko tko moze napisati ovakvu recenziju,u najmanju ruku ima ime i prezime Bob Dylan.ili.slicno.Posuli ste se pepelom ,dobrano po glavi,da jedan ovakav band ocrnite,siguran sam da cak ni "drombulje" ne znate svirati...to je ko da ja recenziram zadnji NASS-in let u svemir,pojma ,iskreno,o raketama neam....ne ljutite se,misljenja sam(to,ako treba mogu argumentirano potkrijepit-analizirati produkciju,glazbu i textove...za razliku od Vas!!) da je ovaj novi Muse album odlicno produciran i uradjen i da je mix Coldplay,Queen,dakle necega novog i starog i to je veliki plus za njih... Postovanje i sve best u radu Zdenko Colic aka djrefugeeSW,producer and songwriter... ps.slusati Stulica i daleko od istine pjesmu,nekome posvecenu(sve pjesme su o nekome i za nekoga :))
  • Gravatar for Sput
    Sput (gost) | 12.11.2012. 17.23.29
    Muse su se pretvorili u cover band. Kad ne skidaju druge grupe, pokušavaju da skinu svoj stari zvuk. Loš album, kao i prethodni. I dalje odličan live band pa im mogu oprostiti.
  • Gravatar for Milos
    Milos (gost) | 22.11.2012. 16.49.45
    Bre, ja Muse nisam, osim par singlova, ranije toliko voleo da slusam kao sto volim ovaj i prethodni album. Posebno me na oba odusevljava povratak neke vrste Queen-ovskog viseglasnog pevanja u mnogim pesmama kao i koketiranje sa vodviljom....Zato mi bas i nije jasna ovakva recenzija, morali biste sagledati ponudu ovakve vrste muzike u poslednje recimo, 3 godine, pa onda zaokruzivati i oceniti.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.