Popboks - JEBEM TI RAK: ATHEIST RAP, DUBIOZA KOLEKTIV, MIGHTY ZAZUUM I UDAV U PULI - Za tebe [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 25.10.2012. 15:35 · 1

JEBEM TI RAK: ATHEIST RAP, DUBIOZA KOLEKTIV, MIGHTY ZAZUUM I UDAV U PULI

Za tebe

Jesenska srijeda u malom gradu na obali mora i nije baš neki idelan dan za koncerte. Ipak, povod ovog okupljanja natjerao je Puljane da u velikom broju ispune klub Uljanik (oko 600 ljudi). Na ulazu u klub postavljena je knjiga sjećanja u koju su posjetioci pisali poruke Tusti. „Vrijeme i prostor su beskonačni, vidimo se negdje u prolazu...“, jedna je od poruka upisanih u knjizi sjećanja

Branimir Slijepčević

Mesto: Klub Uljanik, Pula
Vreme: 24. oktobar 2012.

 

Na inicijativu Dubioze kolektiv i Atheist rapa prije više od mjesec dana najavljen je koncert Jebem ti rak! Branko Črnac Tusta - Za tebe kojim se trebao skupljati novac za Tustino liječenje. Nažalost, Tusta nije dočekao jučerašnji koncert a sav prihod od koncerta išao je Tustinoj obitelji. Bio je to svojevrsni oproštaj od čovjeka koji je svojim glazbenim i društvenim djelovanjem ostavio neobrisiv  trag na regionalnoj sceni a posebno u svojoj Puli.

Odmah nakon vijesti o Tustinoj smrti na facebooku je osnovana grupa „Nazovimo po Tusti ulicu u Puli“ koja je ubrzo skupila više od 2000 lajkova. Inicijativu je prihvatio i gradonačelnik Pule Boris Miletić. „S velikim zadovoljstvom prihvatit ću i podržati inicijativu da se imenovanjem jedne ulice dostojno sačuva trajna uspomena na njegov lik i djelo.Obilježavanje jedne od pulskih ulica njegovim imenom svakako će osigurati da Tusta trajno ostane u našem sjećanju i naraštaja koji dolaze, a koji ga igrom sudbine nisu imali priliku vidjeti na sceni“, izjavio je gradonačelnik Miletić za lokalni dnevnik Glas Istre. Uz ulicu, Tustino ime trebala bi nositi i povelja Grada Pule koja bi se jednom godišnje dodjeljivala osobama zaslužnim za promociju ili razvijanje alternativne glazbe ili kulture. Ideja o povelji krenula je od bivšeg basiste Kud Idijota, Nenada Marjanovića poznatijeg kao Dr. Fric.

Jesenska srijeda u malom gradu na obali mora i nije baš neki idelan dan za koncerte. Ipak, povod ovog okupljanja natjerao je Puljane da u velikom broju ispune klub Uljanik (oko 600 ljudi). Na ulazu u klub postavljena je knjiga sjećanja u koju su posjetioci pisali poruke Tusti. „Vrijeme i prostor su beskonačni, vidimo se negdje u prolazu...“, jedna je od poruka upisanih u knjizi sjećanja.

Sam koncert kasnio je 45 minuta u odnosu na najavljenu satnicu što zbog duge tonske probe, a što zbog lošeg običaja publike da ne dolazi na vrijeme na koncerte. Prvi su na stage izašli Mighty Zazuum (fotografija ispod) čiji je pjevač otvorio nastup svirajući na kazoou poznatu melodiju pjesme Kud Idijota Kad sunce opet zađe. Vrlo emotivan trenutak koji je upotpunila publika zborski pjevajući poznate nam stihove. U glazbi Mighty Zazuuma osjete se utjecaji grungea, alternativnog rocka, heavy metala, funka koji su spojili u svoj vrlo originalan izričaj. Uz sve nabrojeno ide i zanimljiva kombinacija dva basa i gitare koji svemu daju plesni ritam koji publiku nije ostavio ravnodušnom. Uvježbanost do savršenstva i karizmatični frontmen Hamo zaslužni su za sjajnih pola sata svirke.

Nakon Zazuuma na stage se penje pulska grupa Udav. Udav proizvode hardcore/noise zvuk koji pršti nevjerovatnom energijom. Jasno, konkretno i samouvjereno predvođeni snažnom osobnošću frontmena Superbate zadržali su publiku ispred stagea. Prava poslastica za ljubitelje noise zvuka.

Na početku nastupa Atheist Rapa teško je bilo pronaći mjesto u dvorani kluba. Atheisti, dobro poznati pulskoj publici redali su vrlo emotivno dobro poznate stvari. Ipak su oni stari Tustini drugari. Vrhunac, a ujedno i kraj njihova nastupa, bila je izvedba Minijature Kud Idijota u kojoj su im se pridružili Adis i Almir iz Dubioze kolektiv.

Nakon pola sata stanke došlo je vrijeme i za zvijezde večeri Dubiozu kolektiv. Odmah je krenulo skakanje, plesanje, pozivi od strane benda „ajmo ruke“, „jeste dobro“, pa „vratiće se Valter“ a publika odgovara „Jebat će vam mater“. Puno britkih, jasnih i angažiranih poruka, ali ipak premalo muzike. Nakon Valtera skačući i s rukama u zraku vaš je reporter završio na šanku gdje su se uz glazbu Kud Idijota evocirale uspomene na Tustu i neka prošla vremena.

Jučer se u Uljaniku nije tugovalo, nego se slavio život i opus jednog iznimnog čovjeka i benda. Potrebno je da njihove poruke i glazba ne ostanu zaboravljene te ih treba prenositi novim generacijama. Iznimnu večer upotpunila je informacija od strane organizatora da je za Tustinu obitelj prikupljeno 25.090 kuna. 



Komentari

  • Gravatar for brna
    brna (gost) | 26.10.2012. 17.47.59
    pa i red je da ljudi koji nisu politicari i ostale mudonje dobiju svoju ulicu, ma sta to znacilo
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji