Popboks - CINEMANIA 2012 (1): ČARLIJEV SVET i HIPNOTIZER - Slatko-gorko, puno-prazno [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 03.11.2012. 14:35 · 1

CINEMANIA 2012 (1): ČARLIJEV SVET i HIPNOTIZER

Slatko-gorko, puno-prazno

U prvom od tri teksta sa ovogodišnje Cinemanije pročitajte kritike filmova Čarlijev svet (The Perks of Being a Wallflower) Stephena Chboskog i Hipnotizer (Hypnotisören) Lassea Hallströma

Sofija Vuković

Ocena:
8

 

 

Čarlijev svet (The Perks of Being a Wallflower) - Stephen Chbosky

 


8/10

Originalni naziv: The Perks of Being a Wallflower
Scenario:  Stephen Chbosky
Uloge: Logan Lerman, Emma Watson, Ezra Miller
Žanr: Drama / romansa
Trajanje: 102 min
Proizvodnja: SAD, 2012.

 

Dirljiva ali ne i patetična priča o odrastanju mladog knjiškog moljca Čarlija (adekvatno smušeno-simpatični Logan Lerman, neinventivan prevod uskraćuje gledaoca koji ne zna engleski za pravi naslov: Prednosti kad si stidljivko), sa potresnim preokretom na kraju, dodirnuće sve one koji su se kao adolescenti osećali neprilagođeno svetu u kome žive, a budimo iskreni, to je većina nas. Prelaz iz osnovne u srednju školu je bolan za starmalog intelektualca, koji je tužnim sticajem okolnosti ostao bez najboljeg prijatelja, ali mu isti olakšavaju dvoje podjednako uvrnutih maturanata, Sem (Emma Watson, u svojoj prvoj post-poterovskoj ulozi, ali jednako očaravajuća) i Patrik (oskarvajldovski Ezra Miller), kao i njihov umetnosti naklonjen krug prijatelja. Kakav je i red u tinejdžerskom filmu, u tom prilično zatvorenom društvu dolazi do raznih intriga, konflikata, neuzvraćenih ljubavi i tome slično.

Reditelj i scenarista, koji je takođe i autor romana na kome se zasniva film, ovu indie-omladinu prikazuje sa toplinom i bez ironije, ali ne i potpuno nekritički, i Čarli će na svom putu ka sazrevanju od svojih blaziranih prijatelja pretrpeti svakojake neprijatnosti, ali i naći podršku i nežnost za kojima vapi. Ono što ovaj film čini zaista posebnim to što Chobsky naizgled bez napora pripoveda o omladini koja ne samo što prolazi regularne tinejdžerske poteškoće, već je (svako iz svojih razloga) i zaista namučena, na čelu sa istraumiranim protagonistom, što celom iskustvu daje dublju, na momente gotovo tragičnu notu. Poput Donnie Darka, samo bez naučno-fantastičnih elemenata, Čarlijev svet nas gura za dlaku bliže onoj tankoj liniji koja svakog tinejdžera razdvaja od samoubistva. Chobsky uspeva naizgled nemoguće, da stvori film koji je u isto vreme gorak i sladak, zabavan i melanholičan. Predivno i tragično.

 

 Hipnotizer (Hypnotisören) – Lasse Hallström


4/10

Originalni naziv: Hypnotisören
Scenario:  Paolo Vacirca
Uloge: Tobias Zilliacus, Mikael Persbrandt i Lena Olin
Žanr: Krimi drama / triler
Trajanje: 122 min
Proizvodnja: Švedska, 2012.

 

Vozeći se na talasu uspešnih nordijskih krimi-romana i filmova, ali ne dosežući ni prosečne predstavnike, Hipnotizer pati od tako ozbiljnih dramaturških propusta da se stiče utisak da je ovaj roman (i scenario zasnovan na njemu) napisao neki veliki ljubitelj gorenavedenog žanra ne baš vičan peru. Pored toga što će svako sa IQ-om većim od 80 shvatiti apsolutno svaku „zagonetku“ pre detektiva koji istražuje slučaj, scenario pokazuje fundamentalno nepoštovanje bilo kakvih logičnih policijskih procedura, pa se nameće zaključak da osoba koja je ovo napisala ne samo što nije preterano inventivna i ne ume da stvori uverljiv kriminalistički zaplet, nego nije pošteno uradila ni istraživanje, što je za savremenog pisca ovog žanra neoprostivo.

Ne pomaže ni prisustvo skandinavske glumačke veličine Mikaela Persbrandta u naslovnoj (ali ne i glavnoj) ulozi, kao ni pristojnog ostatka ekipe (na žalost sa izuzetkom glavnog istražitelja, u izvođenju Tobiasa Zilliacusa, čija drvena izvedba takođe ubija bilo kakvu mogućnost pozitivnog utiska. Jedino što bi se moglo pohvaliti je rediteljeva sposobnost da stvori jezivu atmosferu uprkos nedostatku dramske napetosti. Za propustiti.



Komentari

  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 04.01.2013. 18.50.23
    ''Carlijev svet'' je mozda i ponajbolji americki film 2012. godine, sa ljubavlju sniman i sjajan u svojoj nepretencioznosti. Kad svemu dodamo odlicnu atmosferu, vrhunsku glumu i perfektno uklopljen saundtrek, ovo je 10/10.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi