Popboks - CINEMANIA 2012 (2): Gavran, Nestala, Slobodni strelci i Hladna svetlost dana - Četiri nijanse lošeg [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 06.11.2012. 08:16 · 3

CINEMANIA 2012 (2): Gavran, Nestala, Slobodni strelci i Hladna svetlost dana

Četiri nijanse lošeg

Cinemania je, to se svako malo moramo podsećati, tek jedan moguć izbor iz ionako ograničene ponude. A šta je žito bez kukolja? Loši filmovi su, bilo to nama po volji ili ne, često i potrebna protivteža onim (doduše, daleko ređim) ostvarenjima zbog kojih se filmofili ne stide tog svog zvanja i te svoje „slatke bolesti“. Otud i ovaj osvrt na četiri neuspešna ostvarenja iz ponude ovogodišnjeg izdanja te filmske revije

Zoran Janković

Zoran Janković

Slobodni strelci (Freelancers, Jessy Torrero, 2012)

Sloboodni sterlci su vrlo verovatno najlošiji film iz ponude ovogodišnje Cinemanije. Ova kvazi-mračna i lažno polemična drama iz života korumpiranih policajaca, delo je kome je zbilja teško iznaći ijednu olakšavajuću okolnost. Derivativnost priče ovog ostavarenja koje bi da se nadoveže na čitav niz daleko kvalitetnijih ostvarenja slične potke  još je i ponajmanji problem ovog filma. Kataklizmički loša gluma, beslovesni scenario, retko traljavo vođenje priče, opšta konfuzija i suštinska neprivlačnost odrednice su ove brljotine od filma kojj je pružio još jednu šansu 50 Centu da pokuša da se ispruži daleko preko svog nejakog glumačkog gubera, a veteranima (De Niro, Forest Whitaker, Dana Delany) priliku da još malo umrljaju svoje filmografiju, a i struku.

Ocena: 1/10

 

Nestala (Gone, Heitor Dhalia, 2012)

Tek za koju nijansicu je prihvatljivi ovaj ultrakonfekcijski trilerr o zlosrećnoj devojci u čiju ugroženost gotovo niko nije ubeđen, a u čiju zdravu pamet mnogi čvrsto sumnjaju. Nestala je tipsko bledunjavi paranoidni triler bez gotovo ijednog uzbuđenja, pa i bez samog razloga postojanja. Na uzorku ovog ostvarenja dosta toga je dovedeno u pitanje  vera u zvezdani potencijal ovde iritantno neubedljive Amande Seyfried, opravdanost uvoza rediteljskih nada sa egzotičnih adresa, kao i sama smislenost ovog podžanra u danima i godinama opšte paranoje i nesigurnosti. Nestala, sve i da je izmestimo u daleko primereniji kontekst DVD izdanja, nema gotovo ništa zanimljivo ili vredno da ponudi iole zahtevnijem gledaocu.

Ocena: 3/10

 


Gavran (The Raven,  James MacTeigue, 2012)

McTeigue je dosta toga obećao sasvim uspelom adaptacijom grafičke novele V kao Vendeta, a potom je mnoge razočarao ostvarenjem Ninja Assassin. Gavran, pseudo-triler o nekoliko misterioznih dana iz života velikog Edgara Allana Poea (u tek korektnom tumačenju pouzdanog Johna Cusacka), kad se razgrne dimna zavesa uvek zgodne faktografije ni nema puno toga filmski vrednog da ponudi. Misterija je lišena napetosti, time i čitav film osnovnog smisla, a kako je film većim delom sniman u Srbiji ovdašnjim gledaocima ostaje makar razonada u vidu prepoznavanja srpskih lokacija i ovdašnjih glumačkih vedeta u minijaturnim ulogama. A to je ipak nedopustivo mršav ćar za ceh bioskopske ulaznice.

Ocena: 4/10

 


Hladna svetlost dana (The Cold Light of Day, Mabrouk El Mechri)

Svakako najuspeliji film u okviru ove četvorke dobacuje tek do nenadahutog, rutinersko izvedenog paranoidnog trilera sa ponešto akcionog garnirunga. Hladna svetlost dana hollywoodski debi je Mabrouka El Mechrija koji se glasno i jasno preporučio daleko uspelijim i osobenijim ostvarenjem JCVD, ali ova nova uzdanica B Hollywooda isporučila je u najbolju ruku tek uglavnom korektno i ne preterano zanimljivo i uzbudljivo ostvarenje koje lako gubi pri poređenju sa mnogobrojnim srodnim delima iz skorije istorije repertoarskog filma. Henry Cavill (inače, novi Superman) ovde ne ostavlja dovoljno upečatljiv utisak, baš kao što i akcioni pasaži ostavlju jaku impresiju mnogo puta viđenog u daleko poletnijem izvođenju, dok vrli epizodisti  (Bruce Willis, Sigourney Weaver) u svojim kreacijama zastaju na pola puta. Kanda je sve to u skladu sa srednjačkom suštinom ovog prihvatljivog, ali nedovoljnog razaznatljivog ostvarenja.

Ocena: 5/10
 



Komentari

  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 06.11.2012. 14.34.09
    ostale nisam gledo, al mi gavran ok.a srbijicu nisam pozno, keve mi.
  • Gravatar for Vukašin
    Vukašin (gost) | 10.11.2012. 23.54.44
    Potpisujem komentar iznad - Gledao samo Gavrana, skroz OK i ne prepoznaje se Srbija...
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 27.01.2013. 06.34.21
    Gavran je osrednji, gledljiv film. Cusack dobar, ali je zato bio odlican u The Paperboy.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi