Popboks - CINEMANIA 2012 (3): Kiler Džo i Đavolji dvojnik - O dvojnicima i pohovanim batacima [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 07.11.2012. 11:38 · 4

CINEMANIA 2012 (3): Kiler Džo i Đavolji dvojnik

O dvojnicima i pohovanim batacima

Beograd odavno nije video jednu ovako lošu Cinemaniju. Kao da je premeštanje mesta održavanja iz Sava centra u Kolosej izazvalo neki bizarni kurcšlus. Ipak, uprkos u proseku lošem kvalitetu filmova, može se izdvojiti i nekoliko naslova vrednih pažnje. Među njima se svakako nalaze Kiler Džo i Đavolji dvojnik

Đorđe Bajić

Ocena:
7
Đorđe Bajić

Već je film na otvaranju ukazivao da sa programom Cinemanije 2012 nešto nije kako treba. Posle gnusnog Asteriksa i Obeliksa u Britaniji, usledilo je još ispodprosečnih naslova: Hladna svetlost dana, nepotrebni rimejk Pushera, Nestala, Gavran... Spisak je zaista podugačak. Među retkim poslasticama, pored mnogohvaljenog Affleckovog Argoa i dugoočekivanog novog filma o Jamesu Bondu, izdvojila su se dva skromnije budžetirana ostvarenja vredna pažnje. Među šarenim bezukusnim kašama, našlo se mesta i za poneki pohovani batak.

 

Đavolji dvojnik - Lee Tamohori 


7/10

Originalni naziv: Devil’s Double
Scenario: Michael Thomas po knjizi Latif Yahia
Uloge: Dominic Cooper, Ludivine Sagnier i Raad Rawi
Žanr: Drama / triler
Trajanje: 109 min
Proizvodnja: Belgija/Holandija, 2011.

 

Đavoljeg dvojnika je režirao kontrovezni Lee Tamohori. Ovaj Novozeleanđanin je poznat po filmovima Bili smo ponosni ratnici i Umri drugi dan, ali i po skandalu od pre nekoliko godina kada je, preobučen u ženu, ponudio seksualne usluge policajcu u civilu. Đavolji dvojnik predstavlja zanimljiv pandan nedavno prikazanoj komediji Diktator. Za razliku od filma u kome briljira Sasha Baron Cohen, Tamahori motiv dvojnika tretira na ozbiljan način. Dominic Cooper glumi mladića koga zbog fizičke sličnosti angažuju kao dvojnika psihotičnog sina iračkog diktatora Sadama Husseina. Na momente mučan i neprijatan za gledanje, film pleni veštinom i ubedljivošću  pripovedanja. Cooper, pre svega poznat po epizodama u skupim filmovima (Kapetan Amerika: Prvi osvetnik, Abraham Linkoln: Lovac na vampire), pristupio je sa puno žara dvostrukom glumačkom izazovu: u Đavoljem dvojniku on ne tumači jednu, već dve glavne uloge. 

 

Kiler Džo - William Friedkin 


7/10

Originalni naziv: Killer Joe
Scenario: Tracy Letts
Uloge: Matthew McConaughey, Emile Hirsch, Juno Temple, Gina Gershon
Žanr: Drama / triler
Trajanje: 102 min
Proizvodnja: SAD, 2011.

Dramski triler Kiler Džo predstavlja povratak Williama Friedkina u rediteljsku stolicu posle višegodišnje pauze. Friedkin, poznat po klasicima kao što su Francuka veza, Isterivač đavola i Gluvarenje, ovoga puta je režirao kamernu priču sa svega pet likova, zasnovanu na istoimenom pozorišnom komadu nagrađivanog Tracyja Lettsa (Friedkin je 2006. godine sarađivo sa Lettsom i na svom prethodnom filmu – paranoidnom trileru Bug). Zaplet je jednostavan: sin i otac, uz blagoslov sestre i nove supruge, angažuju plaćenog ubicu Joea (Matthew McConaughey) da likvidira njihovu majku/bivšu suprugu. Imajući u vidu da je u pitanju adaptacija predstave, Kiler Džo je nešto statičniji nego što bi bilo poželjno, ali odlična režija i gluma ga čine vrednim gledanja. McConaughey je posebno nadahnut u naslovnoj ulozi. Ipak, najveću pohvalu zaslužuje uvek rado viđena Gina Gershon (Skok, Showgirls) koja je izvrsna kao prevrtljiva Sharla. Scena u kojoj Joe hrani Sharlu pohovanim pilećim batakom je svakako jedan od najuznemirujućih prizora u novijem američom filmu. Kiler Džo nije za sve ukuse, ne vole baš svi pohovanu piletinu, ali raduje što je Friedkin još uvek u vrlo dobroj kondiciji.  



Komentari

  • Gravatar for Grass
    Grass (gost) | 08.11.2012. 20.37.52
    jedino dobro u filmu Đavolji dvojnik je plakat filma
  • Gravatar for Stiv
    Stiv (gost) | 09.11.2012. 04.18.07
    @ Plakat jeste dojaja
  • Gravatar for Mario
    Mario (gost) | 15.11.2012. 19.08.00
    Killer Joe je po meni katastrofa od filma.
  • Gravatar for Sima
    Sima (gost) | 18.11.2012. 19.31.13
    Slazem se sa recenzijama i stavom da su ovo mozda i ponajbolja dva filma ovogodisnje Cinemanie. A napisati, kao moji prethodnici u komentarima da su ova dela katastrofa od filma i da je plakat jedino dobro sto imaju ponuditi, gotovo je pa... bogohulno!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige