Popboks - NELLY FURTADO - The Spirit Indestructible [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.11.2012. 10:44 · 1

NELLY FURTADO

The Spirit Indestructible

(Interscope)

Ovaj album donosi i nenadani dar – restlovi i bonus pesme u drugom delu deluxe izdanja ljubiteljima „kanonske“ Furtadove pokazaće da ipak  još uvek ima osnova nadati se povratku na staro

Zoran Janković

Ocena:
5
Zoran Janković


5/10

 

Ni pauza duga šest godina nije značajnije pomogla – sa mnogo razloga mnogima voljena Nelly Furtado i dalje prolazi kroz uočljivu krizu autorsko-izvođačkog identiteta. Slaba je uteha što, za razlliku od Madonne, recimo, to čini dosta neusiljeno. Dubioza u koju je Furtadova zapala tokom veoma uspešne i isplative saradnje sa Timbalandom nastavlja se, pa i produbljuje i na The Spirit Indestructible. I tu ne pomaže ni sijaset ovde okupljenih udarnih producenata.

Furtadova se i ovde mahom drži savremenog sinkopičnog R&B–ja plesnog usmerenja (dakle, mnogo ritma, a nimalo bluza) i nije da tu nema zgodnih beatova, a najbolji trenutak na tom planu svakakoje pomračna Something (u kojoj se na kratko pojavi i Nas). U par navrata (recimo, u Waiting For The Night) uleće direktno na teritoriju ipak evolutivno dosta niže pozicionirane Jennifer Lopez. Nelly Furtado, pak, ponajblja biva upravo kad se mane te samozadate teme, kao  u recimo, Bucket List (koja će, doduše, nekima zaličiti na izvanrednu Don't Mess With My Man kratkotrajne supergrupe Lucy Pearl) i neočekivanom, a odličnom primerku eteričnog popa u The Most Beautiful Thing.

 

Furtadova je, čini se, svesna te dubioze, te strpljive prvoborce među svojim poštovaocima nagradi ranofurtadovskim zvukom na drugom delu deluxe izdanja, gde se ugnezdilo nekoliko odličnih pop numera poput elegičnog regea u Don't Leave Me, razoružavajuće jednostavne Be OK ili iznenađujuće uznete Thoughts. Međutim, tu već biva kasno za glavni deo ovog albuma, kojim je možda i definitivno stavljena tačka-zarez na jedan, sva je prilika, izlišni rukavac u, nadamo se, dugovečnoj karijeri ove ipak zanimljive i vredne muzičke pojave. 



Komentari

  • Gravatar for Ivan
    Ivan (gost) | 24.11.2012. 18.36.51
    Ne znam šta je i trebalo ovoj ženi petljanje s kvazi "ar-en-bijem", hiphopom i ostalim čudima. Spiskati dobar kredit nakon prvog albuma na malo densa (budimo iskreni, to je samo danse i to loš) i skakutanja okolo s "jakim imenima"......šteta. Ona definitivno može i treba dati više. Al bojim se da je prošo voz, dobre muzike koliko hoćeš, samo treba malo pročačkati.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi