Popboks - ARGO - Ben Affleck - Film u filmu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 28.11.2012. 18:15 · 7

ARGO - Ben Affleck

Film u filmu

Problem ovog filma je neodređenost u stilu i žanru. Kao realistični politički triler, preozbiljan je za radnju koja je mogla da bude i komedija zamene identiteta

Marko Kostić

Ocena:
6
Marko Kostić


6/10

Originalni naziv: Argo
Scenario: Chris Terrio
Uloge: Ben Affleck, Bryian Cranston, Alan Arkin
Žanr: Drama/triler
Trajanje: 120 min
Proizvodnja: SAD, 2012.

 

 

Novi film sve poznatijeg reditelja Bena Afflecka Argo jedan je od najatraktivnijih filmova prikazan na prošloj Cinemaniji. Zaplet ovog filma dovoljan je da osvoji centar gledalačke pažnje, pogotovo ako se ima u vidu da je reč o istinitom događaju. Iranski narod 1979. svrgnuo je sa vlasti prozapadnog šaha Rezu Pahlavija, pa su ga američke vlasti istog trenutka uzele pod političku zaštitu. Građani Irana tražili su da se Pahlavi vrati u zemlju da bi mu se tamo sudilo. Iz protesta prema američkoj politici iranski pobunjenici okupirali su američku ambasadu i oteli zaposlene kao taoce, sem šestoro odbeglih koji su pronašli zaštitu u kanadskoj ambasadi pa su se našli na lokanoj poternici teheranskog prekog suda, van internacionalne medijske zaštite. Da bi rešila ovu situaciju, CIA šalje agenta da svoje sugrađane tajno izbavi iz Irana. Jedini plan koji im pada na pamet je da pokrenu lažno filmsko snimanje pa da ova grupa činovnika ambasade preuzme identitet ekipe jednog prosečnog naučno-fantastičnog filma. Na kraju, taj lažni akcioni film, postaće sredstvo istinske špijunske akcije sa hepiendom, ali će glavni junak i kopirajter tog plana biti u obavezi da ostane anoniman, poput svih originalnih autora u senci političkih glumaca koji otkupljuju tuđe ideje.

Problem ovog filma je neodređenost u stilu i žanru. Kao realistični politički triler, preozbiljan je za radnju koja je mogla da bude i komedija zamene identiteta. Ali, iako Ben Affleck svoju režiju nije ujednačio, poentu filma je sačuvao. Baš zbog toga što su scene bekstva iz okupacije manje zabavne od sekvenci inscenacije lažnog filma, Argo implicira tezu da istorija umetnosti proriče budućnost savremene politike isto koliko skupi filmovi života duguju jeftinim scenarijima prošlosti. Drugim rečima, mnogo je efektnije kada jeftin film preuzme motive skupog nego kad skup preuzme motive jeftinog. Ovaj film plaća skupu cenu, da bi to dokazao. To znači da zapadnoistični Argo Bena Afleka, nije jedan već dva filma: prvi je politički film o izbavljenju taoca, a drugi, film fantastike o maskiranim vanzemaljcima u svemiru. Prvi, politički film ne uspeva da nadvlada epsku višeslojnost drugog filma, onog koji počiva na mitskom arhetipu i u kojoj se istok i zapad, Mars i Venera, Holivud i Persija, Argonauti i vanzemaljci, nalaze ravnopravno izloženi pogledu publike, za razliku od granica stvarnih država, nejednako udaljenih od najbližeg bioskopa na Ušću.



Komentari

  • Gravatar for joe
    joe (gost) | 29.11.2012. 17.42.16
    žanrovska neodređenost nije tako loša stvar
  • Gravatar for Mario
    Mario (gost) | 08.12.2012. 06.49.44
    Lele šta napisa čovek! Film je vrhunski! Jedan od najboljih koje sam gledao u poslednje vreme, a gledam ih dosta.
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 04.01.2013. 18.48.27
    S obzirom da film rezira i u njemu glumi najgori glumac danasnjeg Holivuda, ovo je odlican film. U odnosu na ostale filmove sa slicnom tematikom, moze se reci da je ''Argo'' pomalo razvucen, sa korektnom fotogorafijom i istinski napetih, ali dosta slobodno tumacenih poslednjih pola sata...
  • Gravatar for krle
    krle (gost) | 16.02.2013. 23.05.08
    isto važi i za Levinsov Wag the dog
  • Gravatar for Filmofilka
    Filmofilka (gost) | 16.02.2013. 23.39.51
    Nema sumnje da je Marko Kostic trenutno nas najbolji filmski kriticar ali je utisak da je ovu kritiku pisao preko volje
  • Gravatar for Mitar Rambo Rek-Rek Dodic
    Mitar Rambo Rek-Rek Dodic (gost) | 27.02.2013. 12.13.59
    Ovaj film bi bio podnosljiv za gledanje samo da ga je snimio isti direktor fotografije koji je radio na filmu Minhen, a izmontirao montazer koji je montirao JFK. Fotografija i montaza su glavni krivci za to sto film izgleda krajnje neuverljivo i "televizijski". Iako me frizura na filmu interesuje koliko i latinski nazivi akvarijumskih ribica, Argo bi mogao poneti neku "svecku" nagradu za (by far) najgadnije frizure glavnih i pomocnih glumaca. Razumem ja da je to epoha, da je sve to tako bilo, ali baate... Ben Aflek je bio i ostao plecati grandzvincijalac u strikanom dzemperu i lud je kao poludeli detlic na poludelom telegrafskom stubu.
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 28.02.2013. 15.20.54
    U ovom filmu ne postoji nista sto je iznad proseka, ali od ukusa Akademije sam odavno digao ruke. Prosecan CIA film vidjen hiljadu puta.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

SLOBODNA ZONA 2012 (3): BARBARA - Christian Petzold

Prisluškivanje

Filmovi

LEPOTA POD NADZOROM - SOVJETSKI KULTURNI UTICAJI U JUGOSLAVIJI (1945–1955) – Dr. Goran Miloradović

Na koncu film

Knjige

HANA ARENT – Margarethe von Trotta

Pitanje krivice

Filmovi

ENDI VORHOL I STRATEGIJE POPA - Goran Gocić

In medias res

Knjige