Popboks - PET LEGENDI – Peter Ramsey - O marcipanu i ledenicama [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 06.12.2012. 13:52

PET LEGENDI – Peter Ramsey

O marcipanu i ledenicama

Animacija u blistavim bojama, nestvarne scenografije i maštovito zamišljeni rekviziti i sporedni likovi (u prvom redu jetiji i vilenjaci – pomoćnici Deda Mraza) za najmlađu publiku biće dovoljni. Ipak, usled nedostatka pop-kulturalnih referenci i humora na koji smo navikli u Dream Worksovim crtaćima, prave strave ili nekog originalnijeg obrta u priči, moglo bi se reći da je Pet legendi prilično konvencionalan praznični film, iz koga ćemo za godinu dana pamtiti samo poneku spektakularnu scenu ili simpatičnog vilenjaka

Sofija Vuković

Ocena:
6
Sofija Vuković


6/10

Originalni naziv: Rise of the Guardians
Scenario: David Lindsay-Abaire
Glasovi: Chris Pine, Alec Baldwin, Hugh Jackman, Isla Fisher, Jude Law / Dragan Vujić Vujke, Siniša Ubović, Bojan Lazarov, Jelena Petrović, Milan Antonić, Aleksa Stanilović
Žanr: Animirani/Fantastika
Trajanje: 97 min
Proizvodnja: SAD, 2012.

 

Katolički Božić i meseci pre njega su onaj period godine kada nam se uglavnom uz kola-kolu i marcipan serviraju užasni, mučno ušećereni dečji filmovi na tu temu (setimo se, recimo, nenamernog horora pod imenom Polar Express). U tom smislu Pet legendi se za nijansu izdiže iznad najgorih promašaja i najizlizanijih klišea ovog inače izanđalog podžanra, ali se zaista ne može reći da smo na bilo kom drugom nivou dobili nešto posebno inovativno.

Junak priče je Džek Mraz (Pine/Antonić), buntovnik bez razloga i nepoznanica u mitološkom panteonu dece kojoj želi da se umili ledenim čarolijama. Dok neko ne poveruje u njega, biće otpadnik. Priliku da se dokaže dobija kada svetu dečjih verovanja zapreti Mrki (Law/Ubović), baba-roga koje se deca više ne plaše, rešen da to ponovo ostvari i ujedno potkopa idole detinjstva: Deda Mraza (Baldwin/Vujić), Uskršnjeg Zeku (Jackman/Lazarov), Vilu Zubić (Fisher/Petrović) i Peščanka. Ova impozantna ekipa je naizgled (i potpuno neverovatno) gotovo nemoćna da ga zaustavi bez pomoći svog manje afirmisanog kolege, pa ga regrutuju u svoje redove.

Ako mislite da priča zvuči prilično stereotipno, potpuno ste u pravu. Iako su se tvorci filma trudili da dobro poznatim dečjim mitovima daju savremeni šmek, pa je Deda Mraz snagator ruskog akcenta, Zeka prgavi Australijanac a Vila liči na hibrid kolibrija i vilin-konjica, dalje od toga se nije išlo na nivou pripovedanja, a povremene nelogičnosti odnosno nedostatak objašnjenja uzročno-posledičnih veza između pojedinih događaja, koji deci verovatno neće smetati, zaista kvare utisak. Jaka strana ovog filma je vizuelni doživljaj. Animacija u blistavim bojama, nestvarne scenografije i maštovito zamišljeni rekviziti i sporedni likovi (u prvom redu jetiji i vilenjaci – pomoćnici Deda Mraza) za najmlađu publiku biće dovoljni. Ipak, usled nedostatka pop-kulturalnih referenci i humora na koji smo navikli u Dream Worksovim crtaćima, prave strave ili nekog originalnijeg obrta u priči, moglo bi se reći da je Pet legendi prilično konvencionalan praznični film, iz koga ćemo za godinu dana pamtiti samo poneku spektakularnu scenu ili simpatičnog vilenjaka.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VAJOLET I DEJZI – Geoffrey S. Fletcher

Igrala se deca

Filmovi

LICE LJUBAVI – Michael Winterbottom

Lepota poroka

Filmovi

SAMO BOG PRAŠTA – Nicolas Winding Refn

Krv nije voda

Filmovi

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji