Popboks - NIKOLA ČUTURILO ČUTURA U DOMU OMLADINE BEOGRADA - Povratak u osamdesete [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 09.12.2012. 13:21 · 7

NIKOLA ČUTURILO ČUTURA U DOMU OMLADINE BEOGRADA

Povratak u osamdesete

Iako je koncert, od atmosfere do zvuka, više podsećao na kvalitetnu klupsku svirku, bio je to arhaičan povratak u vremena kada se rok i pop zvuk mnogo više cenio na ovim prostorima. Mećava, slaba medijska promocija ili nešto treće uticalo je na to da na beogradskom nastupu Čuture u sali Amerikana Doma omladine prisustvuje tek oko 300 fanova

Vlada Živanović

Vlada Živanović
Foto: Stanislav Milojković

Mesto: Dom omladine Beograda, Amerikana
Vreme: 8. decembar, 2012.

 

 

 

Beogradska publika, što se ranije moglo videti i na nekim drugim primerima, i to ne samo i sferi muzike, ume da surovo kazni svakoga ko zajedno sa njom nije mazohistički delio patnju devedesetih godina.

Proređenost publike u Amerikani nije bila smetnja Čuturi da najvernije fanove na dva sata vrati u osamdesete putem svojih pesama iz tog perioda, ali i najnovijim numerama koje u potpunosti podsećaju na čuvenu deceniju prošlog veka. Koncert je sa pola sata zakašnjenja (koje je dobro došlo onima koji su zbog vremenskih prilika kasnili) otvorila stvar Zabadava sa poslednjeg albuma Tu i sad, koji je Nikola Čuturilo sinoć promovisao. Odmah najavljeni hronološki redosled izvođenja pesama od prvog ka poslednjem albumu nije možda bio najsrećniji izbor za set listu, pa je nastup imao i poneko "srljanje" u baladu kada joj odmah posle brze stvari nije tu bilo mesto, kao i obratno. To ipak nije smetalo publici, po godinama sličnoj generaciji koja se nalazila na bini, da uživa u kultnim Čuturinim pop hitovima i rok stvarima poput Brod, Patetična pesma, Bio sam jako mlad (Bor grad), Reka ljubavi, Glorija, Kišobran, Oči anđela...

Drugi deo koncerta doneo je i tri očekivana gostovanja. Nekadašnji kolega iz Riblje čorbe, Vidoja Božinović Džindžer, uključio se na pola Ne bude me. Frontmen Čorbe Bora Đorđević je sa naočarima i sveskom ispred sebe otpevao svoj deo u numeri I ovaj dan. Zatim je usledila i Sutra me probudi, koju je Čutura po sopstvenom priznanju, iako je napisana još davne 1986, tek sinoć prvi put uživo izveo zajedno sa Borom. Legendi domaćeg roka ovaj put ni sveska nije pomogla da se ne zbuni između prve strofe i refrena pesme svoje Riblje čorbe, pa je do kraja balade domaćin gostu diskretno, onako na uvo, naglašavao koji deo ide sledeći.

Vrhunac koncerta stigao je kada su se na sceni pojavili Dragi i Žika Jelić iz YU grupe, sastava sa kojim je Čutura takođe svojevremeno svirao. Legendarni muzičari su sa domaćinom najpre izveli Dunavom još šibaju vetrovi, a zatim i Beograde. Za kraj oficijelnog dela Čutura je odsvirao Ceo grad, dok su za bis sačuvane Vrati se, Sanjam da je bolje i gitarska verzija (sa poslednjeg albuma) pop hita Voli me, koji ga je proslavio osamdesetih. Iako je koncert, od atmosfere do zvuka, više podsećao na kvalitetnu klupsku svirku, bio je to arhaičan povratak u vremena kada se rok i pop zvuk mnogo više cenio na ovim prostorima. Doživljaju povratka u neka stara vremena doprineli su i Meri Cakić (koju je Bora Đorđević opevao kao čuvenu Lutku sa naslovne strane), Dejan Cukić i Miša Aleksić, koji su sve vreme đuskali i pevali uz Čuturine pesme.



Komentari

  • Gravatar for Duka
    Duka (gost) | 09.12.2012. 21.13.09
    За мене феноменалан концерт, не бих знао што се овако пише... Чутура краљу !
  • Gravatar for reebok
    reebok (gost) | 10.12.2012. 05.32.36
    Ja sam jos od 1994 na Corbinim koncertima cekao da cujem Sutra me probudi i nisam docekao a sinoc nisam bio. Bora stvarno mora da poradi na svojoj set listi za naredni koncert, da ne slusamo gomilu osrednjih, losih i onih dobrih ali izlizanih pesama, dok ovi biseri ostaju u zaboravu
  • Gravatar for malisa
    malisa (gost) | 10.12.2012. 14.17.21
    300 ljudi, puna kapa.
  • Gravatar for Пљос
    Пљос (gost) | 10.12.2012. 15.15.44
    Богтемазохизам рецензија.
  • Gravatar for Darko Vranic
    Darko Vranic (gost) | 10.12.2012. 15.48.10
    Zaista je bilo bas malo ljudi sto je sramota za ovaj grad. Nema u ovoj zemlji mnogo muzicara poput Cuture
  • Gravatar for ID
    ID (gost) | 10.12.2012. 21.35.59
    ..Нпр ја сам прегазио 200+ км да бих дошао да слушам Чутуру и нисам нешто превише изненађен (не) одзивом публике! У мом граду могу на прсте да набројим људе који уопште знају ко је Чутура. Једноставно људи не познају довољно нашу рок историју, слаба медијска прођа оваквих музичара, ма у суштини да се не варамо не слуша се ова врста музике као некад...По неким коментарима на јутјубу видим да Чутура остаје у сенци Боре, по мени две немерљиве легенде, но Чутура желим ја теби још 100година здравља и среће и да нам правиш још хиљаду бисера, а за бис увек Врати се и нигде немој ићи !
  • Gravatar for В
    В (gost) | 12.12.2012. 00.07.18
    Због невремена и обавеза нисам био у прилици да присуствујем концерту. Руку на срце, нешто сам и млађи од самог Чутуре, а наше нешто старије генерације под теретом живота све више одсуствују са оваквих дешавања. Чутури и његовој породици желим много успеха и доброг здравља ! пс Веома непосредан,вредан и коректан човек, у шта смо могли да се уверимо сви који смо гледали емисију "Мој Београд" Иване Николић на Студију Б.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji