Popboks - TEMPLE OF THE SMOKE - The Lost Art of Twilight [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 19.12.2012. 13:42 · 3

TEMPLE OF THE SMOKE

The Lost Art of Twilight

(Cosmic Eye/Music Bazz)

TLAoT je nesumnjiv korak napred u opusu grupe, koja i dalje hrabro ispituje granice svojih kreativnih mogućnosti, i kao zvučna oaza za sve otvorenije umove predstavlja ultimativni predah od učmalih idejnih kalupa kojima smo danonoćno izloženi

Marko Nikolić

Ocena:
8
Marko Nikolić


8/10

 

Žanrovsko definisanje drugog albuma (mahom) instrumentalnih Beograđana Temple of the Smoke nalik je pokušaju da se sitna živa riba duže drži u rukama. Čim se na misaonom horizontu pojavi nešto što zaliči na suvisle pojmove, zvučna slika se iz korena promeni, riba se izmigolji iz šaka i nastavi da se praćaka na suvom.

Početak The Lost Art of Twilight (TLAoT) zatiče bend u relaksiranijem raspoloženju, nalik na snolike muzičke ekskurzije kalifornijskog sastava Tristeza. Ruku na srce, više po atmosferi nego po samom zvuku, što je već samo po sebi napredak u odnosu na odličan, ali na sigurniju kartu rađeni prvenac ...Against Human Race. U svom tom slatkom sanjarenju, tenzija u vidu čvršćih deonica i nervoznih promena tempa krči sebi put iz drugog plana, da bi kulminirala u jazzy kakofoniji Starfall, novom rođaku kraljeva apsurda Naked City iz legendarne Torture Garden faze.

Do kraja ove brižljivo zamišljene i znalački egzekutirane ploče, šarmantno podeljene na A i Ω stranu, špil stilova se konstantno meša. U šumi intrigantnih detalja, posebno je dojmljiva a la Fucking Champs alhemija pretvaranja true metal rifova u čistu umetnost u Beyond the Walls of Sleep, dok se zaključne orijentalne teme nazvane po bendu ne bi postidele ni veličine poput Grails.

TLAoT je nesumnjiv korak napred u opusu grupe, koja i dalje hrabro ispituje granice svojih kreativnih mogućnosti, i kao zvučna oaza za sve otvorenije umove predstavlja ultimativni predah od učmalih idejnih kalupa kojima smo danonoćno izloženi.

 

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for Kur të kujtosh
    Kur të kujtosh (gost) | 19.12.2012. 20.08.01
    vuče pomalo na futoški kraut
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 19.12.2012. 22.47.49
    odlično!
  • Gravatar for Biafra
    Biafra (gost) | 21.12.2012. 14.37.43
    Omot dosta vuče na Rebel star.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

KANDŽIJA, TOXARA, GENERAL WOO, BRKA I DJ PIPS U BOŽIDARCU

Priče iz susedstva

Izveštaji

PARQUET COURTS

Light Up Gold

Albumi

ŽIVORAD MILENKOVIĆ ŽIKA

Ispunjeni su mi svi snovi

Intervju

KANDŽIJA I TOXARA

Zlatne žbice

Albumi