Popboks - HOBIT: NEOČEKIVANO PUTOVANJE – Peter Jackson - Ima li još mnogo, Veliki Štrumpfe? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 21.12.2012. 07:45 · 9

HOBIT: NEOČEKIVANO PUTOVANJE – Peter Jackson

Ima li još mnogo, Veliki Štrumpfe?

Tužno je gledati kako su od Biblije tvog detinjstva napravili samo osrednji, uz to i prilično naporan film

Sofija Vuković

Ocena:
6
Sofija Vuković


6/10

Originalni naziv: The Hobbit: An Unexpected Journey
Scenario:  Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro (Po romanu J.R.R. Tolkiena)
Uloge: Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage, James Nesbitt, Ken Stott, Cate Blanchett, Ian Holm, Christopher Lee, Hugo Weaving, Elijah Wood, Andy Serkis
Žanr: Epska fantastika
Trajanje: 169 min
Proizvodnja: Novi Zeland, Velika Britanija, SAD, 2012.

 


  


Svaki iole ozbiljan reditelj zna da je ekranizacija knjiga klizav teren. Ekranizacija kultnih knjiga još klizaviji. Kada je sada već davne 1999. počeo da snima Gospodara prstenova, Peter Jackson je sigurno bio svestan ove činjenice. Na stranu to šta ja i mnogi drugi predani obožavaoci Tolkinovih književnih dela mislimo o gore navedenim filmovima, ne može se osporiti njihov uspeh. Takođe se ne može osporiti ni činjenica da je trilogija jako obimna i da je uklapanje iste u filmove sigurno bio mamutski zadatak. Međutim, isto se ne može reći i za Hobita, knjižicu od jedva 300 strana, sa veoma koncentrisanim zapletom. Od toga bi trebalo da je prilično jednostavno napraviti kvalitetan, koncizan scenario. Ali to nije ono što veliki Jackson želi. Njemu se dešava isto što i zmaju Šmaugu u delu koga se dohvatio. Nije mu dosta zlata. Čovek hoće još jednu trilogiju.

Naravno, i laiku je jasno da se iz 300 strana knjige ni uz najbolju volju ne mogu iscediti tri filma od po tri sata, tako da su Jackson i njegovi saradnici morali da posegnu za Tolkinovom mitologijom, Nedovršenim pričama i sopstvenom, ne preterano impresivnom, maštom, i u priču kojoj to apsolutno nije potrebno ubace vekove predistorije, likove iz drugih dela (jer šta će fanovi reći ako slučajno nema Galadrijele da izgleda i izgovori par nepotrebnih rečenica...) i povremeno ničim izazvane akcione sekvence. Ovim se stvara neujednačen korak, isprekidan zaplet i krajnji rezultat je toliko razvučen da čoveku dođe da zavapi: „Kad će taj zmaj?“ Stiče se utisak da glavni likovi samo upadaju iz jedne u drugu manje-više slučajnu akcionu scenu, kao u nekoj ne previše dobroj video-igrici.

Ono što je najtužnije je što je u svom pokušaju da u film ugura svašta čega u knjizi nema, Jackson poprilično zanemario, a povremeno i potpuno uništio ono čega zapravo ima. Istina, Tolkinov genij povremeno i dalje prosijava: scena Bilbovog i Golumovog nadmetanja u zagonetkama je očaravajuća, gotovo pozorišno magična. Nasuprot tome, sukob sa planinskim divovima na početku je nekako na brzinu smandrljan, iako je to jedan od najzabavnijih momenata u knjizi. Stiče se utisak da se iz filma mirne duše moglo izbaciti sve ono što je pridodato, i da bismo, uz malo više pažnje nekim zanemarenim delovima, i dalje imali solidnu minutažu. Utoliko je nejasnije čemu svo to beskrajno nadograđivanje. Ako nešto nije pokvareno, nemoj ga popravljati, kažu Amerikanci.

Neću se zadržavati na tome da je Hobit vizuelno impresivan, bilo bi sramota da nije. A s obzirom da ni u jednom kadru ne vidimo celog zmaja, nema tu ničeg preterano zanimljivog. Osim toga, jaka strana filma su i pojedine glumačke izvedbe, u prvom redu Martina Freemana u ulozi Bilba, daleko simpatičnijeg i zanimljivijeg nego što je Elijah Wood bio kao Frodo, i Richarda Armitagea, veterana britanske televizije, mada je njegov Torin Hrastoštit na momente previše džangrizav. Ipak, opšti utisak je da prvi deo nove Jacksonove trilogije predstavlja prilično napornu i ne dovoljno zavodljivu najavu za avanture koje tek slede. Verujem da će ih mnogi pogledati na DVD-ju, ako uopšte to i urade.



Komentari

  • Gravatar for mis'iiiim...
    mis'iiiim... (gost) | 21.12.2012. 18.25.08
    'sofijina izvedba'
  • Gravatar for Wtf?
    Wtf? (gost) | 21.12.2012. 21.15.56
    Ne vidim nikakav problem u tome sto ce Hobit biti trilogija. Plasio sam se dok nisam odgledao ovaj prvi deo, a tada sam shvatio da su neki od najzanimljivijih detalja upravo oni koji prosiruju pricu romana i stapaju je sa Gospodarom prstenova i drugim Tolkinovim delima. Ako cemo iskreno, brz tempo nije bio obelezje ni prve trilogije - seca li se neko Enta ili otegnutog penjanja Sema i Froda do ponora u koji treba da bace prsten? Meni su ti delovi prve trilogije bili mnogo dosadniji od bilo cega sto sam video u Hobitu. Bice veoma zanimljivo videti sta ce se sve desiti u trecem delu, jer ce prica iz Hobita dobrim delom da se zaokruzi u drugom.
  • Gravatar for Bilbiograf
    Bilbiograf (gost) | 22.12.2012. 15.12.11
    Nerviraju kritike u kojim se od početka prozire apriorna odluka da se popljuje hype.
  • Gravatar for kakadu
    kakadu (gost) | 23.12.2012. 22.45.15
    Ja sam fan,film mi je vrhunski,scene ko je povezuju pricu sa gospodarem su odlicne a od vase kritike me spopade muka.
  • Gravatar for erabor
    erabor (gost) | 24.12.2012. 05.11.29
    sama knjiga Hobit je pisana za decu i po kvalitatu nije ni blizu Gospodara prstenova,tako da je film stvarno premasio moja ocekivanja a scene koje povezuju Hobita sa Gospodarem su odlicne,a da ne govorim sto je provukao delove koji se mogu naci samo u Silmarilionu i Ne zavrsenim pricama,pun pogodak. Kritika sucks!
  • Gravatar for Zoki
    Zoki (gost) | 24.12.2012. 15.31.08
    Tekst je skroz na mestu, a Jackson je ipak prosao put od tacke kada je bio kultni reditelj fokusiran prvenstveno na film do vedete industrije sa megalomanskim pretenzijama...
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 25.12.2012. 12.44.42
    meni je film dobar. slazem se da je bilbo mnogo ubjedljiviji nego frodo, ali je sofija nesvjesno samu sebe demantovala, rekavis da biblija njeog DJETINJSTVA nije dozivjela bolju ekranizaciju. da je ovaj film izasao u njenom djetinjstvu, nakon procitane knjige, siguran sam da bi sofijina reakcija mogla biti jedino ushicenost. hobit je pocetak svega, sve drugo je tolkin naknadno pisao i dopisivao. vjerovatno i sofija zna legendu kako je tolkin poceo da stvara svoj svijet. sam taj pocetak, koji upravo oznacava hobit, nije imao pretjerane alegorije na tadasnje stanje drustva u cjelini, cak ni na tu borbu dobra i zla u metaforicnom smislu. hobit jeste djecija knjiga i temelj za mnogo mracniji lord of the rings i za monumentalno djelo zvano silmarilion. u tom smislu hobita i treba posmatrati kao film za djecu (lord of the rings to ipak nije). kao film za djecu (djecu u nama?) hobit je odusevio. vratolomna kamera kroz goblin town je meni impresivnija cak i od fantasticnih scena jurnjave kroz khazad dum tj moriju u LOTR. mozda je scena u rivendelu trebala biti bogatija jer sam opis rivendella to zasluzuje. sve u svemu, ja sam zadovoljan. hobit je urpavo ono sto sma ocekivao - naivniji prequel za LOTR, prtkan sa malo mracnijim tonovima uzetim iz silmariliona, kako bi imao vise povezanosti (i mraka) sa LOTR trilogijom
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 28.12.2012. 03.11.06
    Stvarno, da li neko zaista očekuje nesto novo u bilionitom nastavku nastavka?!
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 07.01.2013. 19.03.53
    Klasicno sibanje mrtve rage, poput prva tri dela ''Ratova zvezda''. Bespotreban film, koji ne donosi nista novo cak ni na zanatskom planu (kamera, fotografija, 3D efekti).
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VAJOLET I DEJZI – Geoffrey S. Fletcher

Igrala se deca

Filmovi

LICE LJUBAVI – Michael Winterbottom

Lepota poroka

Filmovi

SAMO BOG PRAŠTA – Nicolas Winding Refn

Krv nije voda

Filmovi

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji