Popboks - KENDRICK LAMAR - good kid, m.A.A.d. city [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 31.12.2012. 09:14 · 3

KENDRICK LAMAR

good kid, m.A.A.d. city

Dok istočna američka obala, sa izuzetkom Asapa Rockyja, spava čvrstim snom i sanja rep snove, zapadna obala je uveliko pokrenula pravu malu hip hop revoluciju. Prvo su se nakon dugogodišnjeg zatišja na hip hop sceni kojom je vladao mahom treš južnjački stil niotkuda pojavili Tyler, The Creator i njegova Odd Future ekipica. Sada je pred nama, pravo iz Komptona i Kendrick Lamar čiji je drugi studijiski album good kid m.A.A.d. city našao svoje mesto (pri vrhu) na skoro svim godišnjim listama albuma

Ana Eraković

Ocena:
7
Ana Eraković


7/10

 

Dok istočna američka obala, sa izuzetkom Asapa Rockyja, spava čvrstim snom i sanja rep snove, zapadna obala je uveliko pokrenula pravu malu hip hop revoluciju. Prvo su se nakon dugogodišnjeg zatišja na hip hop sceni kojom je vladao mahom treš južnjački stil niotkuda pojavili Tyler, The Creator i njegova Odd Future ekipica. Sada je pred nama, pravo iz Komptona i Kendrick Lamar čiji je drugi studijiski album good kid m.A.A.d. city našao svoje mesto (pri vrhu) na skoro svim godišnjim listama albuma.

Kendrick je prošle godine objavio zapažen, ali ne preterano hvaljen album Section.80, na kome su gostovali i pioniri nove gangster rep scene – Schoolboy Q i Ab Soul. Međutim, ovo je bilo dovoljno da ga Dr Dre zapazi i uzme pod okrilje svoje izdavačke kuće Aftermath. Za svoj drugi album Kendrick se malo više potrudio, a pozvao je i kao goste legendarnog Dr Drea, Drakea i Mary J Blige i producente Pharella Williamsa (pesma Good Kid) i Just Blazea (Compton), koji na neki način (možda i svojom cenom) garantuju uspeh albuma.

Kendrick se na početku albuma, kao svaki pravi gengsta reper prvo moli bogu za oprost greha, ali odmah potom prelazi na teme kao što su striptizete, droga i kriminal. Backstreet Freestyle je toliko zarazna i arogantna da će postati obavezna na svakoj rep žurci, a Money Trees će sa svojom rimom "Everybody gon’ respect the shooter, but the one in front of the gun lives forever" ući u konkurenciju za novu himnu gangsta repera. Good Kid je o njegovoj nemogućnosti da se distancira i izdigne iznad okruženja. Kendrick je mislio i na dame, pa su tu i nešto nežnije pesme poput Poetic Justice, naravno sa semplom Janet Jackson.

Kendickov uspeh je najverovatnije posledica činjenice da je rep svet posle skoro dvadeset godina najzad dobio 2Pacovog naslednika. Ne toliko stavom i ponašanjem, koliko muzikom, koja je dovoljno kvalitetna da je možete smestiti na svaku godišnju listu, a opet dovoljno komercijalna da je puštate na žurkama. 



Komentari

  • Gravatar for Damjan Roš
    Damjan Roš (gost) | 05.01.2013. 19.36.50
    Ne čujem ja ovde nikakav gengster rep :(
  • Gravatar for guru
    guru (gost) | 03.03.2013. 15.05.24
    Promašena i površna recenzija. Mali je odličan i ima jako malo veze sa gangsta repom. Njeguje organski zvuk, čak na momente podsjeća na Roots i svakako zaslužuje veću pažnju... A autor recenzije bi usput mogao provjeriti i šta se dešava na istočnoj obali, recimo Joey Bada$$...
    • Gravatar for cvrcak
      cvrcak (gost) | 04.03.2013. 02.25.09
      Reciklaza, tigrovi, uvek, i nikako da se mrdne.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora