Popboks - 7 SEX 7 - IRENA ŠKORIĆ - Dezert je siguran, uživajmo u povrću [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 26.12.2012. 16:55

7 SEX 7 - IRENA ŠKORIĆ

Dezert je siguran, uživajmo u povrću

Postupak Irene Škorić povezuje dramski čin sa seksualnim činom. Repetativnim sadržajem, autorka nas navodi da pratimo relacije protagonista jer unapred znamo da će svaka priča dovesti do uspešnog seksualnog rezultata

Marko Kostić

Ocena:
7
Marko Kostić


7/10

 

Scenario:  Irena Škorić
Uloge: Ana Majhenić, Frano Masković, Jelena Perčin, Sara Stanić, Robert Kurbaša, Csila Barath Bastaić, Ivan Glowatsky, Petra Težak, Ivan Đuričić, Mia Biondić, Asim Ugljen, Kristijan Ugrina, Jelena Jokić, Marinko Leš, Jure Radnić
Žanr: Drama, erotika
Trajanje: 87 min
Proizvodnja: Hrvatska, 2011.

 

Na prošlom Festivalu autorskog filma (28. novembar - 5. decembar), u okviru programa Autori predstavljaju, prikazan je hrvatski film rediteljke Irene Škorić 7seX 7. U pitanju je omnibus od sedam erotskih priča, snimljenih iz sedam neprekinutih kadrova. I pored strogo utvrđenog koncepta, ovaj film iznenađuje ležernim i duhovitim autorskim rukopisom.

Priče počinju utiskom spontane konverzacije između protagonista a okončavaju se njihovim telesnim odnosom. Junaci su karakterno različiti ali svi pripadaju urbanom prostoru Balkana, unutar scenografije inspirisane savremenim medijima. Televizijske antene, fotografski pribor, gramofonske ploče, erotska pomagala, sve su to rekviziti koji oblikuju ovaj scenski prostor. Čak i radnja koje se zbiva u šumi posredno ukazuje na prisustvo masovne kulture i egzibicionizma kao motiva popularne stvarnosti.

Ali rediteljka ipak razlikuje svoje junake od situacija u kojima se nalaze. Likovi ovog scenarija nisu medijske zvezde, već medijska publika ili ljudi koji žele da unaprede svoj status ugrožen od poređenja sa zvezdama. Upravo raskorak između posmatranih i doživljenih senzacija uzrokuje erotski nadražaj ovih likova. Zato izabrani postupak kadra - sekvence ostvaruje konekciju između prostornih informacija i fizičkog uzbuđenja a oba vode ka istom cilju, ka „električnom“ orgazmu.

Postupak Irene Škorić povezuje dramski čin sa seksualnim činom. Repetativnim sadržajem, autorka nas navodi da pratimo relacije protagonista jer unapred znamo da će svaka priča dovesti do uspešnog seksualnog rezultata. Očekujući željeni „obrt na svršetku“, publika filma je uslovljena da sluša dijalog između karaktera i da prati dramski razvoj njihovih odnosa. Dok čekamo dobitni klimaks, ritam filma nas trenira da budemo posvećeni socijalnoj ozbiljnosti situacije. Drugim rečima, dok nam sleduje dezert, motivisani smo da pojedemo i povrće.

Žanr erotskog filma, od Valerijana Borovčika preko Salvatore Samperija i Boba Rafelsona koristi telesno otkrivanje kao izgovor za razotkrivanje društvenih tabua. Ovaj žanr je skidanjem moralnog pritiska sa građanskih čežnji i fantazija, publici ponudio oslobođenje od društvene cenzure, bila ona na filmu ili van njega. Jugoslovenski film takođe je negovao značajne autore u ovom domenu, od Makavejeva i Hladnika do Grlića i Zafranovića. Svi su oni tumačili pojam seksualne frustracije kao uzrok ili posledicu socijalnog nezadovoljstva.

Film Irene Škorić potpuno je suprotan primer. Drama njenih junaka je u tome što oni nisu frustrirani dovoljno. Oni u stvari, uopšte nisu seksualno frustrirani. Baš zato, ostvarujući plodnost svojih motiva, oni mimoilaze funkciju modernih frekvencija koja se ne nalazi u stvarnom seksu, već u sintetičkom podražavanju telesnih odnosa. Ritual filmske upućuje na ritual biološke produkcije, ne zato što su seks i snimanje ista stvar, već zato što to nisu. Prirodni instikti nisu faktor čovekovog oslobođenja već ograničenja, oni zatvaraju pojedinca u krug čulnih tajni, sprečavajući ga da stupi na svetlost javnih simbola i senzacija. Irena Škorić koristi seks sedme umetnosti da bi balkansku kulturu porinula iz mora anonimnosti u mrežu popularnosti, tretirajući intimne odnose kao sredstvo javnog eksperimenta u kojem se biološka funkcija čoveka ukršta sa scenskom vrednošću umetnika. Homo erektus!

 
 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

SLOBODNA ZONA 2012 (3): BARBARA - Christian Petzold

Prisluškivanje

Filmovi

ARGO - Ben Affleck

Film u filmu

Filmovi

LEPOTA POD NADZOROM - SOVJETSKI KULTURNI UTICAJI U JUGOSLAVIJI (1945–1955) – Dr. Goran Miloradović

Na koncu film

Knjige

HANA ARENT – Margarethe von Trotta

Pitanje krivice

Filmovi

ENDI VORHOL I STRATEGIJE POPA - Goran Gocić

In medias res

Knjige