Popboks - JAKE BUGG - Jake Bugg [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 07.01.2013. 14:22 · 3

JAKE BUGG

Jake Bugg

(Mercury)

„Pitaće te starost gde ti je bila mladost“ – tako zvuči jedan od najzastrašujućih narodnih nauka sa ovih prostora. Sada umalo devetnaestogodišnji Jake Bugg na to će imati spreman odgovor – punoletstvo je proslavio uz album koji je zbunio mnoge, ali koji je o istom trošku požnjeo hrpu glasnih hvalospeva. Na sve to, Jake Bugg je do te tačke došao pomno zagledan u retrovizor, odajući poštu davno minulim, a reklo bi se, nedvojbeno boljim muzičkim vremenima

Zoran Janković

Ocena:
8
Zoran Janković


8/10

 



Priča o samoniklosti Jakea Bugga deluje bajkoliko, a ne greše ni oni koji njegovu muziku opisuju kao doslednu aproprijaciju nasleđa na prvom mestu Boba Dylana i Donovana (Leitcha), ali i Wayne Guthrieja, pa i Alexa Turnera, The Coral i The La's. Ono što je, pak, većinu bacilo u rebus je potpuno odsustvo ironijskog otklona mladog Bugga (građanski, Jacoba Kennedyja) – njegovo viđenje britanskog folka i folk-bluesa je mrtvoozbiljno, i baš poput njegovog glasa, svakako u neskladu sa njegovim nežnim godinama, a i produkciono gledano lako je zamisliti ovaj album kao deo muzičke ponude diskografskog pluskvamperfekta.

Teško da se ta doslednost može izneti kao ozbiljna zamerka ovom izdanju, posebmo pošto ona ovde stiže združena sa očiglednom izvođačkom komptencijom i neskrivenim ushićenjem snagom muzike. Bugg već sada zna dosta toga o muzičkom pravcu kog se prihvatioo, tu spora teško da može i biti, a odlično i barata stilemama voljenih mu uzora i preteča. Dylanu, tako,  je najbliži u numerama Country Song i Ballad of Mrs. Jones. Rockabilly razigrana Lightning Bolt u sećanje priziva najbolje trenutke stilski bliske mu skupine The Coral, dok bi Slide bila zgodan trenutak u repertoaru pominjanih The La's.

Valja pomenuti još i ovo – Bugg je, uprkos svoj svojoj usresređenosti na mahom melaholijom određeni žanr koji ga toliko nadahnjuje, svestan i nužnosti raznolikosti, otud na albumu i poletnija, stadionski himnična Seen it All, a mora se primetititi (a to je najočitije u odlilčnom trilingu pesmama Broken, Someone Told Me i Simple This) da friško punoletni Bugg već sada odlično vlada dobrim delom potencijala svog izneđujuće zrelog i ubedljivog glasa. Međutim, i mimo zalaženja u detalje, posve je jasno – Jake Bugg je već na ovoj tački svoje autorsko-izvođačke evolucije svoj na svome, a njegov debitantski album u samo 40 minuta osim zbirke odličnih pesama recenzentima i inim mrgudima nudi i pomalo začudno uverenje da derivativnost ne mora nužno da predstavlja razlog za osudu.  



Komentari

  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 08.01.2013. 10.39.41
    dobar je jake. jeste "u trendu" kod indie publike ali nekad i ono "u trendu" moze donijeti dobar kvalitet. obicno to nije slucaj ali evo sa dzejkom jeste..
  • Gravatar for džorž
    džorž (gost) | 08.01.2013. 14.28.26
    fenomenalan album
  • Gravatar for Simple
    Simple (gost) | 08.01.2013. 15.53.48
    Ovo je najprijatnije muziko iznenađenje minule godine. Perfektan album, na trenutke me je vratio u osećanje koje sam imao kada sam, pre 15-tak godina, prvi put slušao "Another Side of Bob Dylan" na gramofonu. Želim mu da nikada ne ostane bez inspiracije...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi