Popboks - OVAKO JE SA 40 – Judd Apatow - Stižu i četrdesete, pitanje rađa pitanje... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 14.01.2013. 13:22 · 7

OVAKO JE SA 40 – Judd Apatow

Stižu i četrdesete, pitanje rađa pitanje...

Malo ko je očekivao takav ishod tog slučajnog duela -  beogradske Legende do istog cilja stigoše sa dva i kusur sata prednosti u odnosu na velikog Judda Apatowa

Zoran Janković

Ocena:
3
Zoran Janković


3/10

Originalni naziv: This is 40
Scenario: Judd Apatow
Uloge: Leslie Mann, Paul Rudd, Maude Apatow, Iris Apatow, Megan Fox, Albert Brooks, John Lithgow, Jason Segal, Chris O'Dowd, Melissa McCarthy, Lena Dunham, Charlyne Yi
Žanr: Trapava dramedija
Trajanje: 134 min
Proizvodnja: SAD, 2012

 



Negde oko Nikoljdana minule godina obznanjena je vest da je nagradu Nikola Tesla za tehnološke inovacije i dostignuća u filmskoj industriji dobio Walter Murch, montažer, snimatelj zvuka, teoritičar i pedagog. Negde u isto vreme zbila se i američka premijera filma Ovako je sa 40, nove režije Judda Apatowa. A upravo je montaža (tačnije, njeno odsustvo) ključni nedostatak ovog neshvatljivo promašenog ostvarenja.

Zazubice publici je pravila najava da je reč o svojevrsnom nastavku sada već klasika Zaglavilo se (preciznije, ovo je spin-off Zaglavilo se, a bočni likovi su ovde gurnuti u prvi plan). Na papiru sve je izgledalo dosta obećavajuće – Apatow na poznatoj teritoriji, razigrani i već ranije odlično uigrani glumački ansambl, te svakako zanimljiva i podatna tema (ulazak u petu deceniju života)... Nažalost, Ovako je sa 40  je promašaj, gotovo nesnosni raspad sistema koji je do pre koju godinu odlično funkcionisao, nimalo ne ukazujući na potencijal za ovakav sunovrat.

Istina, dijalog tu i tamo zaiskri istinskim dokazima scenarističke genijalnosti, a ni glumački magnetizmi Leslie Mann i Paula Rudda još nisu izgubili sjaj. Na suprotnom tasu su priča raštimovana do besmisla, silina likova koji samo prave pometnju u ionako zamornih 134 minuta trajanja ovog filma, te očita nezainteresovanost autora da pokuša da napravi distinkciju između potrebnog i potpuno izlišnog.

Zamor materijala i sklonost ka epskom gabaritu inače jednostavnih priča bila je vidljiva već u slučaju problematičnog ostvarenja Funny People, ali su ove zlokobne tendencije u Ovako je sa 40 prevedene i preko granice paroksizma. Krajnji rezultat je aritmična i preopširna dosadna  drama, puna autoreferenci i opštih mesta, bez iole uverljivog dramskog sukoba i komedija sa malo toga smešnog i duhovitog, te veoma nefunkcionalan film koji ostavlja jaku impresiju pogrešno komprimovane TV serije ne preterano privlačnog sadržaja.

Što sve vodi do u podnaslovu pomenutog zaključka – kada je ova tema u pitanju, sasvim neočekivano, naše Legende u recimo petominutnoj pesmi (sugerisanoj u naslovu ovog teksta) više toga predoče i ilustruju nego zaslužni heroj Apatow u 134 minuta ovog svog nezanimljivog fijaska.



Komentari

  • Gravatar for lolo
    lolo (gost) | 14.01.2013. 22.01.39
    Legende? mora da se salite. Sumrak popboksa
  • Gravatar for medjutim
    medjutim (gost) | 15.01.2013. 03.23.38
    Ču, sumrak Popboksa. Da su uporedili film s nekim hitom američkog folka, bilo bi bravo majstori..
  • Gravatar for srdjaan
    srdjaan (gost) | 15.01.2013. 17.28.32
    Avaj.Ovakvi prikazi dovode u pitanje da li da citam ikakvu recenziju na popboks filma koji nisam gledao pa kao treba da odlucim da li da gledam.Vrhunac je usporedba sa legendama.A film cu naravno gledati i onda verovatno vise nikad necu citati recenyije ovde.Vracam se na trejlere i rotten tomatoes.Adio.
  • Gravatar for srdjaan
    srdjaan (gost) | 15.01.2013. 17.32.17
    Usput sad vidim da je kriticar dao za Taken 2 pet zvezda*a vredi od 0 do 1 zvezde.Da sam obratio paznju na to ne bih se ni yamarao da citam ovo.Ovako me je iznervirao pa cak i pisem 2 komentara.
  • Gravatar for Mili Vukašinović
    Mili Vukašinović (gost) | 16.01.2013. 15.24.34
    Zbogom Srdjaane. I sretan ti put.
  • Gravatar for Mili Vanili
    Mili Vanili (gost) | 19.01.2013. 21.42.11
    Ko je zbog žene preživeo makar jedan koncert Legendi - tri sata jedne iste pesme - svestan je koliko je ovakvo poređenje porazno po Apatowa.
  • Gravatar for VoivodBG
    VoivodBG (gost) | 27.04.2013. 17.55.40
    Prvobitno sam pročitao recenziju i odlagao gledanje filma. Pre par dana u dva navrata nakalemio sam se da ga dokusurim i rezultat je bio sledeći: film je dopadljiv u najmanju ruku ima dobrih fora, pogotovo što ima pregršt referenci na muziku, i nekolicina forica između muža i žene. Judd se usput pogubio sa nekim sporednim likovima, a to bi možda bilo bolje iskoristiti za neki drugi spin off ili film. Ne mogu se svi komičari i čarke ispoštovati sa tolikom minutažom, pa glavna fabula gubi malo na fokusu. Lepo je rekao jedan američki kritičar, ovaj film je kao život. Kakvi se sve nekvalitetni filmovi izbacuju u poslednjih nekoliko godina, This is 40 je gledljiv film u svakom pogledu.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi