Popboks - ZVEZDARA – Dragoslav Lazić - Ružičasta apokalipsa u udarnom terminu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 17.01.2013. 12:08 · 5

ZVEZDARA – Dragoslav Lazić

Ružičasta apokalipsa u udarnom terminu

Nova godina je počela sa praskom! I to kakvim! Na TV Pinku je 1. januara premijerno emitovan pilot Zvezdare, serije koja toliko ne valja da ne uspeva da se prošvercuje ni u kategoriju „toliko loše da je dobro“

Đorđe Bajić

Đorđe Bajić
 

 

Scenario:  Dragoslav Lazić
Uloge: Gorica Popović, Vesna Čipčić, Branislav Lečić
Sezona: 1
Broj do sada emitovanih epizoda: 3
Žanr: Drama/komedija
Trajanje epizode: 40 minuta
Kanal: TV Prva:TV Pink
Proizvodnja: Srbija, 2012.

 

 


Nova serija Dragoslava Lazića nameće nekoliko krupnih pitanja. Kao prvo, da li je moguće da se ovako nešto još uvek snima u XXI veku? Kao drugo, još bitnije, kada je već snimljeno – kako je došlo do toga da bude emitovano, pa još u udarnom terminu? Zar na Pinku ne postoji neko ko prvo pogleda ono što otkupljuje za prikazivanje? Loših domaćih serija je bilo i ranije, to nije sporno, ali, ipak, čak i u okviru aktuelne (uglavnom mediokritetske) televizijske ponude, Zvezdara sa lakoćom uspeva da se „izbori“ za mesto na samom dnu kace.

Dovoljno je pogledati samo uvodnu špicu i shvatiti o čemu se zapravo ovde radi. Tih prvih 75 sekundi donose bombastičnu muzičku temu Dorijana Šetine, prepotopski font i niz nasumičnih kadrova iz serije koji se tokom špice u istom rasporedu ponavljaju čak tri puta (valjda da se utvrdi gradivo, šta li...). Ipak, od svega su najstrašnije nevešte kompjuterske animacije kao pozajmljene iz neke igrice za Commodore 64. Tu je klovn iz čijih ruku izlazi zelena svetlost (omaž Kingovom romanu To?), zatim Romi koji na platou ispred hrama Svetog Save izviruju iz kontejnera i kanti za đubre (!?), te razne druge bizarnosti – uključujući svemirske brodove i vatrenu stihiju koja se obrušava na beogradske ulice (naravno, sve pobrojano nema ama baš nikakve veze sa radnjom serije – ali, nema veze; važno je da je šareno).

Podrazumeva se da su posle ovakvog početka očekivanja svedena na minimum, ali čak i tada Zvezdara uspeva neprijatno da iznenadi. Scenarista i reditelj Dragoslav Lazić (Muzikanti, Ljubav na seoski način, Građani sela Luga, Doktorka na selu) je TV/filmski veteran koji Zvezdarom obeležava pola veka rada. Nažalost, njegov zlatni period se okončao još početkom '80-ih. Sve nakon toga je čista dekadencija. Dovoljno je setiti se napadno rodoljubivog filma Ranjena zemlja (1999) ili užasne serije Seljaci (2006-2009). Ali dok su se u poznim Lazićevim radovima sporadično mogli pronaći pravi treš biseri (Goca Tržan u filmu Sve je to za ljude izranja iz bazena i peva u mokroj i uz telo pripijenoj haljini; ili epizoda Seljaka u kojoj se žitelji Treskavice nađu na udaru ptičjeg gripa), „uprizorena“ Zvezdara, sa izuzetkom špice i povremenog nadahnuća kompozitora Dorijana Šetine, ne nudi čak ni takva grešna zadovoljstva.

U produkcionom pogledu, Zvezdara najviše podseća na Seljake. Istina, radnja je sa sela premeštena u grad, ali sve ostalo je isto ili slično – uključujući i nezaobilazno prisustvo Lazićeve supruge Dragane Turkalj i kćerke Anite Todorović (ko će kome, ako neće svoj svome). Primetno je da se snimalo na brzinu, reklo bi se u „realnom vremenu“, ali najveći problem nije nedostatak vremena i novca, već hronična neduhovitost scenarija i rutinska režija. Priča se odvija na tri-četiri lokacije i vrti u začaranom dramaturškom krugu očekivanog i već viđenog – sve sa od Pavića pozajmljenom podzapletu o zakopanom zlatu. Zvezdara prati živote i priključenija tri porodice, uz pokušaj da se na duhovit način napravi presek prestoničkih naravi. Bar je tako u teoriji. U praksi humor se svodi na mnogo prazne priče i pošalice tipa „Ja sam glupava za taj bizmis“, „Ju, neće valjda (žena iz banke) da i nama uteruje“ i „On ima samo jednu ljubavnicu, a to je dobra stara prepečenica“. Uz to, likovi su nerazvijeni ili nesimpatični, svi kranje stereotipni (švalerasti vlasnik kafane, čangrizava supruga, zamlata iz kraja itd). Glumci se, valjda i sami svesni gde su se obreli, ne unose previše, već na auto-pilotu otaljavaju ono što moraju. Pomalo je neprijatno gledati Goricu Popović, Vesnu Čipčić i Branislava Lečića u projektu poput ovog, ali njihov rezon je jasan: u ovim teškim vremenima svaka tezga je dobrodošla. Doduše, za pohvalu je što se u Zvezdari pojavljuju zapostavljena (Nenad Ćirić) i nova glumačka imena (Dragana Mićalović), ali teško da će bilo kom od njih ova serija poslužiti kao preporuka u daljem radu.

TV Prva ima Folk, RTS Montevideo, a koji je udarni adut TV Pinka? U trenutku kada se domaće TV stanice bore za svakog gledaoca, glavna uzdanica Željka Mitrovića je upravo Zvezdara. To je, u najmanju ruku, krajnje neozbiljno i upućuje na potpuni gubitak kompasa, ali se bar po niskom kvalitetu uklapa u ostatak trenutne ružičaste TV ponude koju sačinjavaju beskrajna Mala nevesta, Popovićev šund generator Grand parada, gubitnička Srpska posla, Karamelini Preljubnici i friška kvazi-rijaliti abominacija Sudnica. Najavljenu Apokalipsu u režiji Maja smo izbegli, ali nas je zato sustigla Lazićeva Zvezdara. Na sreću, daljinski je uvek pri ruci.



Komentari

  • Gravatar for preljubnik
    preljubnik (gost) | 17.01.2013. 19.02.19
    ako, i treba pomenuti ovako nesto. uvodna spica je urnebesna. opet, treba pomenuti i pink family, koji pusta serije poput community, breaking bad, the office, prakticno sam vrh americke produkcije, sto govori da nisu potpuno nesposobni da prepoznaju kvalitet.
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 17.01.2013. 22.04.26
    @ljubavnik ti gledaj pink.
  • Gravatar for preljubnik
    preljubnik (gost) | 17.01.2013. 23.48.13
    @dusans nisam reko da gledam pink, vec pink family, razlika je ogromna. sto se ne moze reci za pink i druge tv kuce sa nacionalnom frekvencijom. a zapravo serije na tv-u vrlo retko gledam, sve skidam sa piratebay-a
  • Gravatar for 4715
    4715 (gost) | 18.01.2013. 02.03.32
    dada treba se zaustaviti na shpici:)
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 18.01.2013. 19.52.35
    @preljubnik ok. sorry, samo mislim da je sve to u paketu s....
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige