Popboks - MALA - Mala in Cuba [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 18.01.2013. 10:36

MALA

Mala in Cuba

(Brownswood)

Sada se mirne duše da zaključiti da dubstep ipak nije bio dugočekivano čudo, da možda, ma koliko se revolucionarno i sveže doimao, nije ni imao potencijala da zazove neki koreniti preokret... Ali isto tako je kao dan jasno da već sada dubstep zavređuje status važne fusnote u istoriji savremene tu i tamo popularne muzike. Nakon izvanredne fuzije glanotokovskog plesnog popa i dubstep ukrasa na odličnom albumu On A Mission mlađane Katy B, dubstep je nastavio dalje u smislu osvajanja novih teritorija. Sledeća stanica je nasleđe kubanske muzike, a čast je dopala jednom od prvoboraca dubstep avanture zvanom Mala

Zoran Janković

Ocena:
8
Zoran Janković


8/10

 

Album Mala in Cuba na zaključcima lakima može probuditi asocijacija na Buena Vista projekat ili na ono čime se istrajno bavi Gilles Peterson, ali ovo ostvarenje ide ipak nekoliko upadljivih i krupnih koraka dalje. Mala, inače polovina producentskog dua Digital Mystikz, jednih od rodonačelnika dubstepa,  kome je ovo, nekim čudom, tek prvo dugosvirajuće izdanje, ovde se zaputio prvo ka temeljnoj dekonstrukciji kubanskog muzičkog mita, a potom i iznalaženju načina da se stvori skladan spoj sa postulatima dubstepa. Stoga, ovaj album, premda nimalo srednjačkog usmerenja, stiže tačno na sredinu puta koji deli ova dva udaljena, ako ne i oprečna muzička sazvežda.

Mala je u bezmalo svim numerama na albumu do savršenstva poentirao na temu susreta ova dva sveta – mnogovoljeni sinkopirani kubanski ritmovi, baš kao i sveprožimajuća melaholija kao konstanta, ovde su neusiljeno zaodenuti u prevlađujuću tamu i prateću teskobu dubstepa, koji i dalje najpre biva povezivan sa metropolisima. Da Mala odlično zna čime se ovde bavi, kao i da zna koliko daleko je u ovom sjedinjavanju ne tako bliskog mudro ići najvidljivije u sjajnim numerama  kao što su zadivlujuće višeslojna Calle F, zavodljiva i preteća Cuba Electronic, te istinski očaravajući primer futurističke sete u The Tunnel i jezovita Curfew. Oni kojima je draži kanonskiji shvaćen kubanski zvuk svakako će posebno ceniti numere Mulata i The Tourist, dok  Como Como donosi u neku ruku nenadani osvrt na afro-poreklo kubanskih ritmova i melodijskih struktura.

Mala in Cuba je, uz tek par numera (poput Ghost i Change) u kojima se stekne utisak da Mala donekle gubi nit, neoprezno približivši se tradicionalističkom chill outu, ipak sjajna zbirka odličnih trenutaka, odraz jednog potpuno sazrelog muzičkog genija, ali prvenstveno eksperiment kome će teško iko iole razložan i dobronameran osporiti smisao i visoke krajnje domete na nivou celine.

 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi