Popboks - RĐA I KOST – Jacques Audiard - Opé? Mais oui, bien sur! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 23.01.2013. 13:53 · 7

RĐA I KOST – Jacques Audiard

Opé? Mais oui, bien sur!

Novi trijumf u filmografiji nadarenog Francuza Jacquesa Audiarda. U nepreglednom mnoštvu „najlepših ljubavnih priča svih vremena“, Rđa i kost se izdvaja svojom sposobnošću da na superioran način podjednako uspešno dočara razorne zemljotrese i jedva primetna podrhtavanja u odnosu dvoje ljudi. Definitivno jedan od najboljih filmova 2012. godine

Đorđe Bajić

Ocena:
10
Đorđe Bajić


10/10

Originalni naziv: De rouille et d'os
Scenario: Jacques Audiard, Thomas Bidegain, Craig Davidson
Uloge: Marion Cotillard i Matthias Schoenaerts
Žanr: Ljubavna drama
Trajanje: 120 min
Proizvodnja: Francuska/Belgija, 2012

 

 

Prethodni Audiardov film, Prorok, bio je remek-delo. Imajući to u vidu, nije bilo baš preterano verovatno da će sledeće ostvarenje sineaste uspeti da dostigne te visove. To se, protivno svim očekivanjima, ipak dogodilo. Posle mračne, psihodelične i nasilne zatvorske povesti, Audiard je snimio ljubavni film, romansu na tragu jednog od svojih ranijih ostvarenja (Čitaj mi sa usana) – pritom izbegavajući zamerke i stereotipe koje ovaj žanr sa sobom obično donosi. Audiard u Rđi i kosti još jednom varira omiljene motive različitosti i (umerenog) društvenog otpadništva, po običaju bez iritirajućeg lažnog moralisanja i iščuđavanja nad izborima svojih protagonista.

Naravno, svaka ljubavna priča mora da ima svoje glavne junake. U Rđi i kosti to su Stéphanie (Marion Cotillard) i Ali (Matthias Schoenaerts). On je samohrani otac sumnjive prošlosti i neizvesne budućnosti. Ona, zarobljena u vezi bez ljubavi, zarađuje za život tako što dresira kitove u lokalnom akvaparku. Jedina zajednička tačka u njihovim egzistencijama je noćni klub koji Stéphanie voli da posećuje, a u kome Ali radi kao izbacivač. Čini se da će njihovo poznanstvo, eventualno, rezultirati samo usputnim seksom, ali… Uz muzičku podlogu saharinskog hita Katy Perry Firework (o, ironije!), dogodiće se nešto užasno, nešto što će zauvek promeniti Stéphanie. Njen odnos sa Alijem tada počinje da se razvija u novom i sasvim neočekivanom smeru…

Jacques Audiard se muški uhvatio u koštac sa pričom koja je sasvim lako mogla da sklizne u  melodramski mulj. Bez obzira na teškoće u kojima se glavna junakinja našla (neću ih otkriti, pošto bih na taj način pokvario doživljaj onima koji Rđu i kost još uvek nisu pogledali), iz scenarija su sasvim pažljivo, gotovo hirurški precizno, uklonjeni svi tragovi patetike. To je svakako bio pravi izbor zahvaljujući kome priča dobija na snazi i ubedljivosti. Takođe, od ključne važnosti bio je i odabir glavnih glumaca. Belgijanac Matthias Schoenaerts se 2011. godine proslavio naslovnom ulogom u hvaljenoj krimi drami Bikova glava, a smeši mu se i uspešna holivudska karijera. Francuskinja Marion Cotillard je Holivud već osvojila (ostvarila je mnoge zapažene uloge u filmovima američke A produkcije; sarađivala sa Nolanom, Butonom, Soderberghom, Woodyjem Allenom...). Bez obzira što se ubraja u red najtraženijih i najcenjenijih svetskih glumica, Cotillard tek u filmu poput Rđe i kosti može da pokaže svu raskošnost svog talenta. Ona briljira u zahtevnoj ulozi, pa ne treba da čudi što je, bez obzira što glumi na francuskom, bila nominovana za Zlatni globus.

Tesktualna poruka Opé koju ljubavnici šalju jedno drugom kada osete potrebu za fizičkim kontaktom, vremenom postaje centralni lajtmotiv (opé je skraćeno od opérative - operativan, na raspolaganju, raspoložen/a za viđenje). Tokom filma, njihova veza se razvija, menja, ali ta promena nije usiljena, neutemeljena. Kako se radnja odmotava, postaje sve očiglednije da je Stéphanie potrebna Aliju podjednako koliko i on njoj. Životne okolnosti i hendikep koji ih je spojio prerasta u njihovu prednost, ono što ih odvaja od drugih i njihovu vezu čini tako posebnom. U nepreglednom mnoštvu „najlepših ljubavnih priča svih vremena“, Rđa i kost se izdvaja svojom sposobnošću da na superioran način podjednako uspešno dočara razorne zemljotrese i jedva primetna podrhtavanja u odnosu dvoje ljudi. Definitivno jedan od najboljih filmova 2012. godine.



Komentari

  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 23.01.2013. 17.44.48
    Woistinu odlican film. Jedna od najboljih prosle godine.
  • Gravatar for Ana
    Ana (gost) | 25.01.2013. 03.58.59
    Na Imdb-u su ga bas pravicno ocenili sa 7.6. Nije bas toliko odlican, ali moze da se pogleda...
  • Gravatar for Dzoks
    Dzoks (gost) | 25.01.2013. 18.45.42
    Preterivanje, kao i dosta puta ovde na Popboksu. 10 od 10, ej. Schoenaerts nije nikako ubedio, glumi neku polu-sirovinu i tesko da takav covek kao on (odnos sa sinom je sasvim dovoljan) moze da dozivi prikazani emotivni preokret, cak i pored toga sto se desilo na ledu. Cotillard je OK, ali film je sve skupa sasvim prosecan, hemija izmedju njih dvoje je povrsna i potpuno neubedljiva.
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 27.01.2013. 06.05.56
    Tezak i sterilan film. 5/10
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 28.01.2013. 16.36.21
    M is for Marion...
  • Gravatar for
    YokoOvoOno | 06.02.2013. 14.56.52
    vrlo dobar i vrlo težak film, pa ko voli nek' izvoli... meni najbolji momenat je što se sve događa na Azurnoj obali (potez Nica-Kan, ako se ne varam), ali se ne vidi ni delić glamura, samo povremeno bljesne more.
  • Gravatar for
    LaleNbg | 14.03.2013. 07.15.31
    Филм одлично почиње, солидно се ѕапетљава, али се потпуно недоречено и неефектно расплиће. Мерион је одлична, али је мушка рола танка. А аутор рецензије очигледно има фетиш режисера, пошто су слично незаслужени хвалопспеви писани на овом сајту и на рачун ''Пророка''...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige