Popboks - NAJBIZARNIJE ROKENROL SMRTI - Ubistveni insekticidi, višnje i bale sena [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 24.01.2013. 14:35 · 4

NAJBIZARNIJE ROKENROL SMRTI

Ubistveni insekticidi, višnje i bale sena

Web magazin Sabotage Times potrudio se da osvetli smrti poznatih muzičara iz malo neobičnijeg ugla – svoje mesto u ovom tekstu dobili su oni kojima je sudbina završena nešto drugačije od uobičajenih rock klišea, uz neljudske količine alkohola i opijata

Marko Nikolić

Marko Nikolić
 

Činjenica da je rock n' roll loš po zdravlje onih koji ga sviraju odavno je opšte mesto u mitologiji savremenog društva. Ali, život rock zvezde ne garantuje svima "rockersku" smrt. Web magazin Sabotage Times potrudio se da osvetli smrti poznatih muzičara iz malo neobičnijeg ugla – svoje mesto u ovom tekstu dobili su oni kojima je sudbina završena nešto drugačije od uobičajenih rock klišea, uz neljudske količine alkohola i opijata.

 

 

Gram Parsons

Čovek koji je praktično izmislio country rock umro je na tipično rockerski način u 26. godini života, kombinujući morfijum i alkohol. Razlog za njegovo pominjanje u ovom kontekstu krije se u kremaciji koje je obavio njegov menadžer Phil Kaufman u društvu jednog pomoćnika.

Iako je sahrana obavljena u New Orleansu, Kaufman je znao da je Parsonsova posmrtna želja bila da bude kremiran u Joshua Tree National Monumentu, pa je zato ukrao kovčeg sa losanđeleskog aerodroma i dovezao ga na željeno mesto u iznajmljenim pogrebnim kolima. Isprskan benzinom i zapaljen, kovčeg se vrlo brzo pretvorio u vatrenu loptu. Dvojac je uhapšen nekoliko dana kasnije ali se izvukao uz kaznu od 750 dolara, samo zbog otimanja kovčega, pošto nije bilo zakonskih osnova za sankcionisanje krađe samog tela.

 

 

Sam Cooke

Na život legende soula stavljena je tačka u Hacienda motelu u Los Anđelesu, u kome je Cookea upucala menadžerka ovog objekta Bertha Franklin. Cooke (33) je izleteo iz svoje sobe noseći na sebi samo jaknu i jednu cipelu, “vijajući” prostitutku koja mu je ukrala pantalone. Franklinova kaže da je pri njihovom bliskom susretu, Cooke postao prilično nasilan zbog čega je upotrebila vatreno oružje da bi ga zatim  dokrajčila drškom od metle. Sud je utvrdio da je u pitanju bila samoodbrana, pevačeva porodica i obožavaoci i skoro pet decenija kasnije misle da je reč o ubistvenoj zaveri, pošto su, prema njima, pevačeve povrede bile mnogo ozbiljnije od onih koje je opisala Franklinova.

 

 

Claude François

Francuska pop zvezda, kojoj su u domovini tepali CloClo, izgubila je život u svom pariskom stanu marta 1978. Francois je u punoj kadi naumio da mokrim rukama učvrsti svetiljku u kupatilu. Strujni udar je bio momentalan i fatalan za kralja kiča i kempa, čoveka za kojim je žalila čitava Francuska.

 

 

Jeff Porcaro

Za osnivača grupe Toto i jednog od bubnjara koji je ostavio najviše snimaka iza sebe biste u prvi mah pomislili da je umro od iscrpljenosti usled preteranog udaranja po dobošima i prelazima, ali ne, Porcaru se desilo nešto mnogo uvrnutije – čovek je preminuo od alergijske reakcije na insekticid kojim je poprskao svoju baštu. Iz losanđeleske mrtvačnice stiglo je i temeljnije pojašnjenje – zbog preterane upotrebe kokaina pokojnik je kumovao ukrućenju svojih arterija, te se zvanično vodi da je preminuo od srčanog udara.

 

 

Dimebag Darrell

Mnogo je muzičara koji su ubijeni vatrenim oružjem, ali osnivač Pantere Dimebag Darrell je poseban slučaj. Gitarista sastava Damageplan  ustreljen je tri puta, od kojih je treći bio momentalno letalan, na samom nastupu svoje grupe u Columbusu, Ohio. Ubica Nathan Gale je osim njega usmrtio još tri osobe, nakon čega je i sam ubijen. Najveća tragedija u istoriji heavy metala ovekovečena je amaterskim snimkom.

 

 

Michael Edwards

Nekada stidljivi čelista sastava Electric Light Orchestra imao je te 2010. razlog za veliko zadovoljstvo – našao se među nekolicinom kojima je uspelo da pobede rak. Od sudbine ipak nije mogao da pobegne: tokom vožnje automobilom, sudario se sa kotrljajućom balom sena teškom 600 kg.

 

 

Steve Peregrin Took

I dok je tragična smrt Marca Bolana u saobraćajnoj nesreći uglavnom poznata svima, stavljanje tačke na život drugog osnivača sastava T. Rex Stevea Peregrina Tooka nije, iako svojom apsurdnošću to svakako zaslužuje. Took je uživao pečurke i morfijum veče pre svoje smrti, ali ga droge nisu ubile. Zvaničan razlog njegove smrti je gušenje – i to višnjom iz koktela. 



Komentari

  • Gravatar for titi
    titi (gost) | 25.01.2013. 01.30.04
    kralj kiča i kempa CloClo- predlog za Darvinove nagrade
  • Gravatar for vasilevs
    vasilevs (gost) | 25.01.2013. 03.52.25
    ima onaj neki... black metalac... sto ga ubio drugi black metalac.. pa mu jeo mozak... budale, ali zasluzuju da budu na ovom spisku
  • Gravatar for mile
    mile (gost) | 25.01.2013. 05.05.48
    zamalo brega kad je pao s tresnje.pu pu
  • Gravatar for Wolfman Jack
    Wolfman Jack (gost) | 28.01.2013. 05.21.36
    Ima jedan film o krađi Parsonsovog leša. Šteta što je loš. Zove se http://www.imdb.com/title/tt0338075/
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike
Od istog autora

KANDŽIJA, TOXARA, GENERAL WOO, BRKA I DJ PIPS U BOŽIDARCU

Priče iz susedstva

Izveštaji

PARQUET COURTS

Light Up Gold

Albumi

ŽIVORAD MILENKOVIĆ ŽIKA

Ispunjeni su mi svi snovi

Intervju

KANDŽIJA I TOXARA

Zlatne žbice

Albumi