Popboks - SCOTT WALKER - Bish Bosch [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 28.01.2013. 13:59 · 3

SCOTT WALKER

Bish Bosch

(4AD)

Vrhunac BB-a je impozantna, neponovljiva SDSS1416+13B (Zercon, A Flagpole Sitter), burleska na temu veza između nebeskog tela, mitova, Rimljana, varvara i Atile Hunskog Biča Božijeg. Ona je kao što bi rekao veliki Duško Trifunović: Sidro koje lađu čuva/Da ne bude buri plijen

 

Dario Stajić

Ocena:
8
Dario Stajić


8/10

 

Pored optimistične The Sun Ain't Gonna Shine (Anymore) (1966) domaćoj publici je Scott Walker ostao u sećanju kao interpretator mashupa na engleskom, Bregovićevih: Ima neka tajna veza i Ipak poželim neko pismo.

Pain is not alone... November in July... No ear, two tails, one eye, three toes... - ekspresivni vizionar i mislilac iz Ohia, Scott Walker (1943), prvobitno bas gitarista, potom vokalni interpretator i član uspešnog tria Walker Brothers. Tokom četrdeset i šest godina solo karijere i 14 albuma nosi oreol jedne od najzagonetnijih ličnosti autentičnog, pa i ekstremnijeg pop izraza.

Objavljen 4. decembra 2012, Bish Bosch je u kratkom roku pokrenuo lavinu (re)interpretacija i reakcija, od kojih je možda najbizarnija "walkerovska" obrada hita Britney Spears i will.i.am.-a Scream & Shout komičara Adama Buxtona. U toj podvali se krije jedan od odgovora na niz ponovo pokrenutih pitanja u prošlogodišnjem zborniku tekstova Roba Younga No Regrets Writings on Scott Walker. Šta se (pre)lomi(lo) u glavi pesnikovoj?

LP Climate of the Hunter (1983), u komercijalnom smislu potop, danas već klasik, tako nije bio preobrat, nego uzrok onoga što je bilo i posledica onoga što sledi. Naime - još jedan u nizu momenata nadahnuća.

Mlađi ljubitelji poznaju Walkerov rad uglavnom od albuma Tilt (1995) i The Drift (2006). Distopijski Bish Bosch sa "hitovima": Epizootic! i Phrasing kreće se istom "mlađom" linijom. Poruke su istog dometa kao i u evergrinima Rhymes of Goodbye (1969), 'til the Band Comes In (1970) i When You Get Right Down To It (1973). Samo hermetično upakovane i za probraniju publiku.

Vrhunac BB-a je impozantna, neponovljiva SDSS1416+13B (Zercon, A Flagpole Sitter), burleska na temu veza između nebeskog tela, mitova, Rimljana, varvara i Atile Hunskog Biča Božijeg. Ona je kao što bi rekao veliki Duško Trifunović: Sidro koje lađu čuva/Da ne bude buri plijen.



Komentari

  • Gravatar for misa
    misa (gost) | 30.01.2013. 05.19.49
    gospodine Dario, recenzija je dobra, ali je poslednja recenica koju ste naveli genijalna. nisam 100% siguran da li ste to svesno napravili, posto takav kvalitet recenzije na nasem jeziku nisam sreo, ali svaka cast.. takodje, smatram da je vasa komparacija skroz na mestu, i da je to prava stvar koju treba reci. da ne bude zabune, mislim na poredjenje sa vremensko (istorijskom) nepogodom. budite sigurni da cu vase ime/potpis zapamtiti za ubuduce.
  • Gravatar for Nounejm
    Nounejm (gost) | 31.01.2013. 06.22.44
    meni ovde ništa nije jasno...
  • Gravatar for 758689
    758689 (gost) | 31.01.2013. 15.31.02
    Album je preeban. na proslom je mnogo davio , sad konkretno kida
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

PET SHOP BOYS

Electric

Albumi

ŽARKO RADAKOVIĆ I DAVID ALBAHARI

Knjiga o muzici

Knjige

SCOTT & CHARLENE'S WEDDING

Any Port in a Storm

Albumi