Popboks - VEDRAN BOŽIĆ – Time (1976) - Čovek koji je svirao sa Hendrixom [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Džuboks · 10.02.2006. 00:00

VEDRAN BOŽIĆ – Time (1976)

Čovek koji je svirao sa Hendrixom

“...Kao i svi veliki muzičari on je bio vrlo prijatan i ponašao se kao običan čovek...“

Branko Vukojević

Džuboks

Naslov ovog intervjua govori sve. Nema razloga ni obrazlagati ga posebno. Glavnog aktera Džuksovog članka objavljenog pre ravno 30 godina gledaćemo naredne nedelje u SKC-u.
Pre isto toliko vremena je i grupa Time poslednji put svirala u Beogradu.
Agencija Tom Tom Music zato imamo potpuno pravo kada kaže da “s ponosom najavljuje” solo koncert ove legendarne grupe.
Time u sastavu: Dado Topić (vokal, bas), Vedran Božić (solo-gitara) i Ratko Divjak (bubnjevi) će u petak, 17. februara SKC-u, svirati veliki deo svog dragocenog opusa koji predstavlja jedan od najbitnijih i najvećih kreativnih dometa jugoslovenskog rock ‘n’ rolla.
Time je svoju karijeru započeo početkom 70-ih, kombinujući rock’n’roll, fusion-jazz i progressive rock, najmoderniji muzički izraz tog doba.
Bend je iza sebe ostavio tri studijska albuma: Time (1972), Time 2 (‘75) i Život u čizmama sa visokom petom (‘76), pregršt singl-izdanja, kao i malobrojne, ali vredne snimke uživo.
Kao jedan od najbitnijih progresivnih bendova te decenije (uz Pop mašinu, Buldožer, YU grupu...), Time kreiraju začetke scene koja je imala sledbeništvo u publici širom teritorije nekadašnje Jugoslavije, te postaju jedna od najvećih jugoslovenskih rock atrakcija.
Veliki broj pesama ovog benda će se održati kroz vreme, a kao primer može da posluži Istina mašina koja je doživela obradu od strane EKV-a početkom 90-ih, što odslikava poziciju Timea i njihov uticaj na muzičare koji su svoju karijeru počeli u 80-im.
Posle raspada, 1976, članovi grupe su ostali aktivni muzičari, dok Dado Topić kreće u intenzivnu solo karijeru.
Danas, ponovo okupljeni, Dado, Vedran i Ratko, svirajući u formi rock-trija, daju odgovor duhu vremena, komunicirajući (ponovo!) sa svetskim trendovima i bendovima koji predstavljaju aktuelnu scenu, kao i onu koja je nastala u 90-im. Povratnički koncerti koji traju nekad i po tri-četiri sata (!) predstavljaju odu radosti rocka. Vraćajući starije u bolji deo lične istorije, a mlađima istovremeno pružajući kontakt sa vremenom koje nije izbledelo.
Trideset godina kasnije, grupa Time - obavijena legendom kako o svom postojanju, ako i o Vedranovom džemovanju sa Jimijem Hendrixom dok je bio stariji tinejdžer negde u Nemačkoj - imaće priliku da zasija u punom sjaju pretvarajući u stvarnost sudbinske reči Dade Topića, jednog od najboljih pevača koji je koristio jezik koji svi dobro razumemo: “Cijeli život čekam priliku da pjevam u Beogradu rock ‘n’ roll!”






Džuboks 25 (avgust 1976), strana 18 Džuboks 25 (avgust 1976), strana 19








Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks

HUGH CORNWELL - THE STRANGLERS (1981)

Razgovor u crnom

Džuboks

THE BEACH BOYS (1976)

15 godina snova sa plaže

Džuboks

BLACK SABBATH (1981)

Heaven and Hell

Džuboks
Od istog autora

THE JAM (1981)

I to je zabava

Džuboks

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks