Popboks - FRANK ZAPPA (1979) - Muzičari su glupi, lenji i pohlepni [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Džuboks · 30.10.2006. 00:00

FRANK ZAPPA (1979)

Muzičari su glupi, lenji i pohlepni

Frank Zappa je najružniji, najdrskiji, najgrublji i nejbesramniji umetnik kojeg novinar može sresti. Koliko to nije ništa novo, može se pročitati na svakom mestu. Ray Bonici se susreo sa svojim idolom prilikom intervjua u Londonu i tvrdi, u stvari, suprotno

Džuboks

Ray Bonici

Francis Vincent Zappa (1940-1993) nije bio samo jedan od najznačajnijih autora i izvođača celokupne istorije rock ’n’ rolla, već sigurno i jedan od najmarkantnijih umetnika druge polovine 20. veka.
Na Džuboksov intervju star 27. godina podsećamo zbog skorog koncertnog gostovanja njegovih nekadašnjih iskusnih saradnika iz zajedničkog kolektiva Mothers of Invention te njihove ubedljive fuzije rocka, jazza i mnoštva drugih pravaca.
Tokom celokupne karijere Zappa je podjednako šokirao prizemnim, neretko gotovo srednjoškolskim humorom, ali i dubinskim poznavanjem inovacija ključnih kompozitora klasične i eksperimentalne muzike poput Igora Stravinskog, Edvarda Varesea i Johna Cagea. Iako je za svoje stvaralaštvo uglavnom birao rock okruženje, Zappa je već od svojih prvih mladalačkih istupa stvorio jedan potpuno samosvojni pristup koji je razarao podele na „zabavnu“ i „ozbiljnu“, odnosno na elitnu i masovnu kulturu.
Izazov će biti utvrditi da li je bend koji se danas zove The Grande Mothers i u novom milenijumu, bez Zappe, uspeo da sačuva dadaističko/situacionistički duh izvornih Mothers of Invention ostavši i „potpuno slobodni“ i potpuno posvećeni uspomeni na velikog Fransisa Vincenta.


Džuboks br. 68 (3. avgust 1979), strana 33 Džuboks br. 68 (3. avgust 1979), strana 34 Džuboks br. 68 (3. avgust 1979), strana 35





Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks

HUGH CORNWELL - THE STRANGLERS (1981)

Razgovor u crnom

Džuboks

THE BEACH BOYS (1976)

15 godina snova sa plaže

Džuboks

BLACK SABBATH (1981)

Heaven and Hell

Džuboks
Od istog autora