Popboks - MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979) - Poštenjačine u tesnacu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Džuboks · 09.06.2008. 01:43

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Uspeh Dire Straitsa kod nas pokazao je da, kao i u “dobra stara vremena”, poklonike rocka nisu razmazili domaći izdavači ploča. Iako sve do danas u našim prodavnicama nema nijedne njihove ploče, postali su jedna od najpopularnijih grupa ove godine

Branko Vukojević

Džuboks

Nekadašnji lidera Dire Straitsa sutra će održati koncert u Beogradskoj areni. Biće to njegov druga ovdašnja svirka: 1985. Dire Straits su nastupili u hali Pionir (pre toga u Splitu).

Iako već godinama amortizovan talenat, koji je kao čuvar svetog grala „starog dobrog rocka“ buknuo u vreme punk intifade (i preživeo je!), serija Knopflerovih albuma na prelazu dva veka svedoči kako ovom Škotu ne ponestaje podsticajniih „razloga za pesmu“ i u ovako poodmaklom periodu karijere.

Podsetimo, pre nego što su 1991. karijeru završili albumom On Every Street i dvogodišnjom turnejom, Dire Straits su šest godina ranije komercijalni zenit dostigli pločom Brothers In Arms, koja je bend gurnula u vrh novorođene CD ere ustoličene Live Aidom (kao da se punk nikad nije dogodio), te ostao upamćen po singlovima So Far Away, Walk Of Life, Money For Nothing i naslovnom neurotičnom klasiku Brothers In Arms.

Poslednji Knopflerovi albumi su gotovo programski posvećeni gastarbajterskom životu. S obzirom na bogatstvo koje je stekao predvodeći Dire Straits (180 miliona prodatih albuma), insistiranje na emigrantskoj strani može delovati upitnom, mada trenutna nešvilska adresa barem potvrđuje sklonosti ka istraživanju.

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks

HUGH CORNWELL - THE STRANGLERS (1981)

Razgovor u crnom

Džuboks

THE BEACH BOYS (1976)

15 godina snova sa plaže

Džuboks

BLACK SABBATH (1981)

Heaven and Hell

Džuboks
Od istog autora

THE JAM (1981)

I to je zabava

Džuboks

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks