Popboks - LEONARD COHEN - Priča o Isaku [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Džuboks · 01.09.2009. 23:34

LEONARD COHEN

Priča o Isaku

Ako me sada nazovete bratom, oprostite ako upitam: „U čije ime?“

Džuboks

Slobodan Cicmil

Već 40 godina, Leonard Cohen je jedan od najznačajnijih sound-pesnika našeg vremena, figura koja se bavila najvećim temama naših života (seks, duhovnost, religija, moć), uvek svestan neuhvatljivosti konačnog odgovora. Ako ga upitate odakle mu dolazi inspiracija, odgovor će otprilike da glasi: "Pojma nemam - da znam, odlazio bih tamo malo češće".

Debi Songs of Leonard Cohen (1967) otkrio je svetu Suzanne, Sisters of Mercy, So Long, Marianne i Hey, That’s No Way to Say Good. Da nije snimio više ništa, reputacija bi mu bila potvrđena. Naredna dva albuma - Songs From a Room (1969) sa klasikom Bird on the Wire i Hate (1971) – dokazaše kako sve to nije bila samo početnička sreća. (Sva tri albuma ponovo su izdata pre dve godine)

Cohen se pokazao i kao dorastao sasvim novoj publici, izdavši 20 godina posle dva najbolja albuma: I’m Your Man (1988) i The Future (1992) sa Ain’t No Cure for Love, I’m Your Man i Everybody Knows.

Na naslovnoj numeri The Future, ironično se opisuje kao „mali Jevrejin koji je napisao Bibliju“, a zaokupljenost jevrejskom kulturom, opsednutost hrišćanskom ikonografijom i duboka posvećenost budističkoj uzdržanosti, čine ga posebnim komentatorom novog milenijuma.

Od tada je objavio Ten New Songs (2001) i Dear Heather (2004), kao i Blue Alert (2006) na kom je sarađivao sa nekadašnjim pratećom pevačicom Anjani.

Sa 74 godine, Cohen uživa u zasluženim počastima: dokumentarni filmovi, nagrade, albumi-omaži... i koncerti, a jedan sutra u Beogradu.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks

HUGH CORNWELL - THE STRANGLERS (1981)

Razgovor u crnom

Džuboks

THE BEACH BOYS (1976)

15 godina snova sa plaže

Džuboks

BLACK SABBATH (1981)

Heaven and Hell

Džuboks
Od istog autora