Popboks - DEPONIJA, BOL, VOX POPULI I SMF U BOŽIDARCU - Pankerska terevenka [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 26.01.2013. 11:33

DEPONIJA, BOL, VOX POPULI I SMF U BOŽIDARCU

Pankerska terevenka

Četiri domaća benda sinoć su svirkom vratili Božidarac svojim korenima, donoseći miris ulice u ovaj koncertni prostor

Marko Nikolić

Marko Nikolić
Foto: Stanislav Milojković

Mesto: Centar za kulturu Božidarac, Beograd
Vreme: 25. januar, 2013.

 



Vračarska oaza za žive svirke lagano se punila ljubiteljima muzike sa stavom koji su došli da svojim prisustvom uveličaju nastupe dugovečnih prestoničkih punk/hardcore sastava. Početak je kasnio tridesetak minuta u odnosu na najavljenih pola devet, pa je dežurni didžej pametno ispunio vremenski zaostatak poznatim domaćim rock hitovima i nepravedno zaboravljenim vrhunskim pesmama poput vazda dobrodošle Da li živim život svoj grupe Braća Left.

Odmah na početku koncerta usledilo je iznenađenje – ćićevačka Deponija “u kompletnom sastavu”, što će reći da se Muki Joković popeo na binu, latio mikrofona i uz pomoć matrica sklepanih u kućnoj radinosti “u punom sjaju” prezentovao svoju varijantu “nacvrckanog” antimuzičkog prostakluka pred nekoliko desetina vidno zasmejanih posetilaca (a kako se i ne bi smejali dok na sceni gledaju grmalja kako urla pesme poput Ljubav preko četa, Voajerke ili Rođendanske, sa vrlo pamtljivim refrenom koji nažalost nije podesan za citiranje u ovoj prilici). U samo desetak minuta tj. pet pesama, zaključno sa Esmeraldom sa njegovog ponajboljeg albuma Mala skidaj gaće! (od, ako sam dobro brojao, sedam izdanja ukupno), Deponija je dokazala da nam za lucidan i vrlo nekvalitetan underground zvuk nije neophodna jaka mainstream scena.

Deponija

Veseli uličarski štimung političke nekorektnosti nastavljen je pred nešto više publike tokom polusatnog nastupa Beogradskog orkestra ludaka. Predvođen pevačem Senfom, BOL uz pomoć gitariste Marka (basista Temple of the Smoke) i bubnjara Lese (pevač SMF) već deceniju i kusur unazad predstavlja onu struju beskompromisne pankerske ponude u prestonici koju je svojevremeno utemeljio legendarni Šaht – direkt u glavu i bez dlake na jeziku, što je najočitije bilo u pesmi Željko pederko, posvećenoj našem dvostrukom predstavniku na Evrosongu. Neobaveznog imidža i ponašanja, BOL sigurno neće pamtiti sinoćni nastup kao nezaboravan, no članovi ovog benda teško da su se potresli zbog toga.

BOL

Još jedan veteranski pank bend, Vox populi uneo je u sinoćni repertoar antisistemsku angažovanost ortodoksnijeg panka mestimično obogaćenog gitarskim crossover dodacima. Fluoroscentno zelena “čirokana” krasila je glavu elokventnog pevača Rudara, koji je na samom početku nastupa ove petorke primetio da se bend vratio u Božidarac nakon 17 godina. Usledio je javni školski čas anarhije (toliko je i trajao) i njoj srodnih sloganskih osećanja (što ume da zamori posle određenog vremena) koja su kulminirala u solidnoj obradi pesme Dole svi političari grupe Krvavi protokol.

Vox Populi

Žive legende srpske hardcore lakrdije, šale i komike Sick Motherfuckers iliti SMF jedna su od onih teško objašnjivih priča koje traju evo pa gotovo četvrt veka. Niti je ovaj beogradski bend za sve to vreme bio vanredno diskografski aktivan, a još manje medijski ispraćen, pa opet je uspevao da svojim neprevaziđenim smislom za humor proširi krug svojih slušalaca i van žanrovskog auditorijuma. Razrađujući svoju fanatičnost prema šijanovskim klasicima (Đenka, Opljačkani smo, Vozi Miško), SMF se pokazao kao izrazito uspešan u monodramskim formama (Bus, Propade mi pos'o, Kontaš, Doktore pomagaj) u kojima je iz ubedljivih slika nevesele i prečesto apsurdne svakodnevice izvlačen maksimum crnog humora.


SMF

Iako je povod za ovaj nastup bio nedavno objavljeni singl, rugalačka Ajmo u Evropu, okosnicu sedamdesetpetominutnog nastupa pred oko 250 ljudi činile su pesme sa kultnog debija Dalje nećeš moći... Plati pa ćeš proći! (1995) koje krase neposredno prenesene mitološke odrednice beogradskog urbanog života: potraga za zabavom, ispijanje alkohola, trange frange ekonomija, problemi sa uniformisanim licima i opsesija Ciganima. Njihova svežina prosto je bila zapanjujuća sinoć u Božidarcu, s obzirom na minimum nekoliko hiljada slušanja po prisutnoj glavi svih ovih godina. S druge strane, SMF efektno umeju da izraze i izvorni, pobunjenički duh panka, kao što je to slučaj u pesmama Način života i Otišlo sve.

Ozarena lica u publici počašćena su poštenom količinom furiozne energije koju im je s bine pružila raspojasana beogradska četvorka. Jedino pojedincima koji su na bis tražili čuvenu narodnjačku obradu pesme I Saw Your Mommy grupe Suicidal Tendencies muzička želja nije uslišena, ali s obzirom na pruženo, po izlasku na hladnu januarsku noć nije bilo razloga za nezadovoljstvo.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora

KANDŽIJA, TOXARA, GENERAL WOO, BRKA I DJ PIPS U BOŽIDARCU

Priče iz susedstva

Izveštaji

PARQUET COURTS

Light Up Gold

Albumi

ŽIVORAD MILENKOVIĆ ŽIKA

Ispunjeni su mi svi snovi

Intervju

KANDŽIJA I TOXARA

Zlatne žbice

Albumi