Popboks - THE FUTUREHEADS - The Futureheads [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 23.05.2005. 00:00

THE FUTUREHEADS

The Futureheads

The Futureheads me, ma koliko dementno to zvučalo, podsećaju na jednu grupu koja odavno nije pomenuta, ni na ovom sajtu, ni u srpskoj javnosti. Pomalo se plašim da kažem na koju, ali moraću. Podsećaju me na Pilote.

Veljko Tomašević

Ocena:
8
8/10

Važi, vi malobrojni koji ste nastavili da čitate ovu recenziju posle malopređašnje konstatacije zaslužujete malu eksplikaciju. Svi znamo, i svi se manje-više slažemo u šta su to Piloti postigli i u šta su se pretvorili, premda ja mislim da tu u raznim fazama ima vrlo dobrih momenata koji se nisu mogli priznati zbog lukovićevske opšte anti-Kiki atmosfere. No, The Futureheads me podsećaju na Pilote sa njihove istoimene prve ploče kada je Kiki svoje pop senzibilitete aplicirao na tipičan novotalasovski post-punk zvuk. Singlovi poput Novo odelo , Svi smo mi ponekad anđeli ili Ne veruj u idole su pesme koje čak i Petar Luković priznaje.
Kiki će ubrzo, samo ploču dalje eksplodirati u svom pop senzibilitetu, a ubrzo i popucati na planu autorskog kredibiliteta. Smatram da će se slično desiti i sa The Futureheads. Iako pokušavaju da svoje harmonično pop višeglasje na tragu Beach Boysa zaklone iza neo-post-punk mehanike, melodija će da pobediti i za par ploča će snimati vrlo precizan i razložan power pop koji već najavljuju na ovoj ploči u pesmi Carnival Kids .
Video:
Ova pesma nije kanonski The Futureheads, ali će uskoro postati. Dotle se kanonskim The Futureheads može smatrati jako otvaranje albuma (Le Garage , Robot , A to B ), karakteristično za fashionista pop (pogledajte Killerse) sa perverznim bezmalo a capella komadom Danger of the Water , i obradom Hounds of Love Kate Bush, koja se stilski dovoljno razlikuje da se ni ne poredi sa izvornikom.
The Futureheads su bend koji ima budućnost iako je duboko uronjen u sadašnjem gitarskom trenutku. Nadam se samo da će nam biti dostupni kada sasvim procvetaju.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.