Popboks - THUNDERCAT - Apocalypse [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 24.08.2013. 10:12 · 2

THUNDERCAT

Apocalypse

Kako se pravi i slavi apokalipsa. Stidljivi klinac iz Los Anđelesa koji je gutao Marvelove stripove i gledao iz prikrajka sa ljubomorom najbliže rođake na bini, danas je najpoželjniji gostujući muzičar na američkoj sceni (svirao sa Herbiejem Hanckockom, Erykom Badu, Suicidal Tendecies...) i, što je važnije, jedan od najzanimljivijih autora pop muzike.

Nebojša Marić

Ocena:
8

(Brainfeeder)
 


Kod velikog broja ljudi u našem globalnom selu nametnuta svest o kraju svega i svačega uzrokuje neurozu, manjak entuzijazma, deprimiranost, gubitak fokusa. Nadalje, kod velikog broja oštra kritika izaziva povlačenje, odustajanje, mržnju...

 

Amerikanac Stephen Bruner ima recept za ove probleme. Stidljivi klinac iz Los Anđelesa koji je gutao Marvelove stripove i gledao iz prikrajka sa ljubomorom najbliže rođake na bini, danas je najpoželjniji gostujući muzičar na američkoj sceni (svirao sa Herbiejem Hanckockom, Erykom Badu, Suicidal Tendecies...) i, što je važnije, jedan od najzanimljivijih autora pop muzike. Pritom, treba imati u vidu i činjenicu da je bio dodatno opterećen autoritetima iz najbliže okoline: otac Ronald Bruner Sr. svirao je bubnjeve u Temptationsima i sastavu Diane Ross između ostalih; stariji brat Ronald Bruner Jr je Grammyjem okićeni bubnjar, saradnik Royja Hargrovea i Stenleyja Clarka koji je Stephenu dok je bio klinja nakon jedne svirke rekao da je bio očajan. Ovaj se, međutim, nije dao obeshrabriti.

Njegov drugi album Apocalypse nastavlja misiju započetu na debiju Golden Age of Apocalypse (2011) – na njemu Thundercat (Stephenov omiljeni strip bio je marvelov Thundercats) odvodi soul i funk daleko u budućnost, ostavljajući tako današnjem slušaocu neku vrstu blještavog monolita, svetu plesnu teksturu iz budućnosti čije dinamične, ekscentrične, elegične i ezoterične detalje slušalac uvek iznova otkiva. Kao na primer u pesmi Special stage, koja po svojoj vokalnoj harmojiji predstavlja savršen spoj Motown tradicije i modernog r’n’b-ja, a koja je „ispod površine“ izatkana sa bezbroj teško uhvatljivih figurica na šestožičanom basu i elektronskim efektima (npr. lup u pozadini).

Nivo samosvesti i opuštenosti je kod Thundercata zapanjujući, pa tako u pesmi Oh Sheit, It’s X! s lakoćom stvara ubitačan plesni ugođaj (ukoliko ste poludeli od Get Lucky, ili ako ste, poput moje malenkosti, skloniji funkadelic školi, ovo će svakako biti vaš prvi izbor). U Lotus and Jondy, koja je usnimljena kao sešn, živom bubnju je vraćena uloga svetog instrumenta koji raspaljuje i razara slušaočevo telo. Nemerljiv doprinos ovoj avanturi dao je Thundercatov najbliži saradnik Steven Ellison poznatiji u muzičarskoj i hipsterskoj čaršiji kao Flying Lotus, koji je motivisao basistu da hrabrije uposli svoj glas.

Iako ima kostim (zanimljivo bi bilo saznati gde je pronašao taj kaput sa motivima „domaće radinosti“, možda u našim krajevima!?) on ne shvata sebe odveć ozbiljno – kao kakvog revolucionara ili radikalnog muzičkog eksperimentatora – već prosto želi slušaoca da zabavi. Dakle, opustite se, kao što je to učinio na primer naš rado viđeni gost Snoop Dogg (ili Lion), koji se iznenadio i sjajno zabavio kad mu je Thundercat nakon jednog nastupa pustio svog idola Franka Zappu...



Komentari

  • Gravatar for Jazz is not dead - it just smells funny
    Jazz is not dead - it just smells funny (gost) | 24.08.2013. 20.11.26
    Idemo dalje. Thundercat je car (shejk yerbuti )!
  • Gravatar for matilda
    matilda (gost) | 24.08.2013. 23.23.09
    Ovih par stvari odlično, šteta što je leto pri kraju, a kaput koji te vervoatno podseća na pirotski ćilim je iz tradicije Navaho indijanaca ;)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

CONSECRATION

Cimet

Albumi

BAD COPY

Krigle

Albumi

VLADA DIVLJAN, GODINU KASNIJE

Osmeh zelenog dana

Tema