Popboks - TEENAGE FANCLUB - Man-Made [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 30.05.2005. 00:00

TEENAGE FANCLUB

Man-Made

Bez većih žanrovskih odstupanja: klasičan pop-rock prožet folk formama čini ovo izdanje izuzetno pitkim i prijatnim. Za romantične i životne priče, TF su komponovali 12 muzičkih minijatura koje vrlo lako mogu predstavljati soundtrack za svaku situaciju

Uroš Milovanović

Ocena:
6
6/10

Norman Blake, Gerard Love i Raymond McGinley nam posle petogodišnje pauze predstavljaju nova dostignuća. Onoliko koliko je to moguće, jer je u ovim vodama teško osmisliti nešto posebno i revolucionarno. Konačno, žanr kom pripada ova škotska trojka odavno je postavio svoje konačne granice. Uz manja odstupanja, bend je uspevao da svakim albumom pobudi neka iskonska i odavno zaboravljena osećanja koja su sastavni deo klasičnog gitarskog pop zvuka. Ploča Man-Made, je tako samo jedna u nizu.
Neodoljivost ušuškane atmosfere i prefinjena melodičnost stari su aduti Teenage Fancluba. Upravo zahvaljujući tome neki od njihovih albuma (Grand Prix - 1995 ili Songs From Northern Britain - 1997), nezaobilazni su u izučavanju nasleđa bendova ili izvođača kao što su The Byrds, Crosby, Stills, Nash & Young, The Beach Boys ili The Beatles.
Teenage Fanclub, reklo bi se, igraju na apsolutno sigurnu kartu. Man-Made nema većih žanrovskih odstupanja: klasičan pop-rock malo više prožet folk formama čini ovo izdanje izuzetno pitkim i prijatnim. Za romantične i životne priče, TF su komponovali 12 muzičkih minijatura koje vrlo lako mogu predstavljati soundtrack za svaku situaciju. Blake, Love i McGinley sviraju muziku koju očigledno vole i osećaju, ne žudeći za bilo kakvim trendovima ili bilo čijim uticajem.
Poslušati:
TF ploče vas, po pravilu, lako ubace u nostalgično raspoloženje. I slušanje ovog albuma usloviće nezaustavljivo preturanje po ličnoj fonoteci. Taj staromodni pristup formi pop-rock pesme ne odaje uvek utisak tumaranja po hodnicima prošlosti . Jaki gitarski rifovi, pojedini nešto agresivniji nastupi kao i raskošni aranžmani kazuju da je bend potpuno svestan trenutnog muzičkog okruženja. TF samo uporno pokušavaju da ga, a to je ravno podvigu, prilagode svojim interesovanjima.
Pesme poput Slow Fade Pictures, Nowhere Going, Feel, Only With You su od onih koje uspevaju da bace novo svetlo na rad TF. Sa druge strane, predvidljivost numera It's All In My Mind, Save, Celles ili Don't Hide predstavlja prepoznatljiv kliše ovog trija. To album Man-Made čini, na neki način, prolaznom pločom. Ona jeste daleko od bilo kakvog uobičajenog fabričkog proizvoda, prvenstveno zahvaljujući jakoj autorskoj karmi.
Evan Dando (The Lemonheads) ili Yo La Tengo su dobar primer mogućeg produbljivanja muzičkog pravca kojem pripadaju i Teenage Fanclub. Man-Made predstavlja neku vrstu pokušaja prodora u nova žanrovska prostranstva. Međutim, sve se završava na pokušaju. Činjenica je da se radi o albumu stvorenom po odavno utvrđenim standardima: lako može večno ostati u vašem CD plejeru, a da to ni ne primetite.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.