Popboks - MTV i Microsoft napadaju Apple [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 18.05.2006. 00:00

MTV i Microsoft napadaju Apple

TV mreža MTV objavila je danas da će uskoro ući u partnerstvo sa kompjuterskim gigantom Billa Gatesa. Dve kompanije nameravaju, kako je saopšteno, da smanje dominaciju firme Apple na tržištu digitalne muzike, i preotmu deo ne baš malih prihoda od prodaje muzičkih fajlova u MP3 formatu

MTV i Microsoft napadaju Apple
MTV i Microsoft napadaju Apple
TV mreža MTV objavila je danas da će uskoro ući u partnerstvo sa kompjuterskim gigantom Billa Gatesa. Dve kompanije nameravaju, kako je saopšteno, da smanje dominaciju firme Apple na tržištu digitalne muzike, i preotmu deo ne baš malih prihoda od prodaje muzičkih fajlova u MP3 formatu.
Kako piše BBC, Apple je, u poslednjih pet godina, širom sveta prodao preko 50 miliona iPodova, a korisnici muzičke prodavnice iTunes na Internetu - koja je takođe u vlasništvu Applea - do danas su u svoje muzičke uređaje skinuli/ kupili na Internetu, preko milijardu pesama u digitalnom formatu!
Privučene unosnom zaradom - cena pesama kreće se između pola i jednog i po, a nekad čak i dva dolara po komadu - nekoliko manjih i većih kompanija, poput recimo Coca-Cole, u poslednjih nekoliko godina ponudilo je na Internetu slične usluge, ali nijedna od njih nije po broju korisnika uspela ni da se približi Appleu.
Sada, međutim, Brian Glick, izvršni direktor u časopisu Computing, veruje da će Microsoftovo iskustvo u oblasti Interneta upareno sa MTV-jevom popularnošću i snagom među mlađom populacijom, biti dostojan izazov za Apple:
"Ako tražite brend koji sadrži u sebi pravi skup vrednosti koje su od velikog značaja za tinejdžere - i one malo starije od njih - koji su i osnovna ciljna grupa ovakvih download-servisa, nema logičnijeg izbora od MTV-ja. Jako je važna i to što će MTV moći uspešno da reklamira ovu novu uslugu putem svojih TV kanala, koji su dostupni širom sveta", rekao je Glick.
Na pitanje da li postoji opasnost da se na Internetu formiraju dva "download bloka" - te da posledica bude da manje, nezavisne "virtuelne muzičke prodavnice" ostanu potpuno bez posla, Brian Glick kaže: "Mislim da je trenutno problem to što je izbor zaista preveliki. Ljudi pre svega ne znaju koji plejer da kupe, zatim nisu sigurni od koga treba da kupuju muziku, kao ni i u kom formatu da je naruče. Microsoft ima svoju verziju muzičkog softvera, Apple ima svoju, a tu su i nezavisne verzije svakog od ovih programa, dok mnogi od njih nisu međusobno kompatibilni. Mislim da će za sve biti bolje da postoji manji broj velikih muzičkih prodavnica na Internetu, ali da one podržavaju sve postojeće formate. Ja očekujem da ćemo za pet do deset godina imati svega nekoliko ‘superbrendova’ na tržištu digitalne muzike, dok će manji servisi prosto nestati - oni neće moći da se nadmeću sa velikim kompanijama", kaže za BBC Brian Glick, izvršni direktor časopisa Computing.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.