Popboks - Reizdanje prvog srpskog SF romana [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 24.11.2006. 00:00

Reizdanje prvog srpskog SF romana

Lazar Komarčić
Reizdanje prvog srpskog SF romana
Društvo ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" proslaviće sutra u Domu omladine Beograda 25 godina postojanja promocijom reizdanja Jedne ugašene zvezde, prvog srpskog naučnofantastičnog romana.
Jednu ugašenu zvezdu je 1902. godine, u "žilvernovskom" stilu, napisao novinar i književnik Lazar Komarčić.
On se takođe smatra rodonačelnikom srpskog krimi romana, sa delima kao što su Prosioci i Ukradena ogrlica.
Proslavom i promocijom, društvo "Lazar Komarčić", najstarije te vrste u Srbiji, želi da ukaže na Komarčićev značaj u istoriji srpske književnosti koji je bio skrajnut, uglavnom zbog otpora zagovornika realizma na čelu sa Jovanom Skerlićem.
O Komarčiću (1839-1909) i njegovom stvaralaštvu govoriće sutra, počev od 17 sati, Đorđe Bajić i Pavle Zelić, koji je napisao predgovor za reizdanje Jedne ugašene zvezde - prvo posle Drugog svetskog rata. Proslava godišnjice društva je u 18 sati.
Promocija i proslava odvijaju se u sklopu konvencije ljubitelja fantastike "Beokon" koja je počela u ponedeljak petodnevnim Festivalom srpskog filma fantastike.
"Beokon", u organizaciji društva "Lazar Komarčić" nastavlja se tokom vikenda nizom prezentacija i tribina, kao i sa pratećim programom izložbi.
U subotu će u 13 sati biti promovisana esejistička knjiga Faustovski ekran Dejana Ognjanovića, a moderator tribine o akutnim problemima književnog prevodilaštva, koja počinje u 14.30, je pisac i prevodilac Goran Skrobonja.
Nedelja je rezervisana za priču o osnovama Rol plejing (FRP) igara, strip izdavačkoj kući Luksor te animiranoj seriji Faktor 4 Milana Konjevića. Biće reči i Nikoli Tesli u fantastičkom stvaralaštvu, a posetioce u 20 sati očekuje veliki nagradni kviz.
Tokom vikenda, posetioci će moći da pogledaju izložbu o istoriji kluba "Lazar Komarčić", postapokaliptične kostime Miodraga Guberinića, fantazijske kostime Marije Plavšić, kao i ogromnu sliku Čudesna džungla književnika Uroša Petrovića.
Distributerska kuća Tuck će prvi put javno prikazati svoju kolekciju rekvizita i eksponata iz skorašnjih filmskih spektakala.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.