Popboks - TAHITI 80 - Fosbury [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 26.07.2005. 00:00

TAHITI 80

Fosbury

Opšti trend albuma koji po pravilu moraju da traju makar sat vremena se u ovom slučaju nije pokazao dobar izbor: da su ostali na broju osam ovo bi bilo jedno solidno izdanje, ali četrnaest pesama je zaista previše. I za Tahiti i za nas

Dragan Bošković

Ocena:
5
5/10

Do pred kraj prošlog milenijuma (kako to daleko zvuči), prava i jedina asocijacija na francusku muziku je bila šansona i poneko opšte popularno ime tog žanra kao što su Iv Montan, Edith Piaf, Charles Aznavour ili, kao kontrapunkt, tipovi poput Manu Chaoa. Bilo je i pokušaja sa drugim vidovima popularne muzike, ali sve je to ostajalo uglavnom u lokalnim okvirima. Dok se nisu pojavili Daft Punk i Air. Francuska revolucija je onda postala uspešna i silovita, u totalnom neskladu sa suptilnom i melodičnom muzikom. Posle su došli i drugi, koje sad nećemo nabrajati, ali misija je uspešno obavljena, što je, hvala Bogu, probudilo interesovanje za francusku muziku u celini.
Tahiti 80 postoje još od 1993, ali debi Puzzle je izašao tek 2000. godine. To je jedan od razloga što su do danas ostali u drugom planu u francuskom talasu koji plavi svetom poslednjih godina, a čiji su oni sastavni i veoma važan deo. Kod nas su skoro-pa-nepoznati. Nije bilo prikaza njihovih albuma, pesme se puštaju incidentno na radio-stanicama, ali možda je to i razumljivo: njihova muzika traži, jednostavno rečeno, odgovarajući senzibilitet ili sređenije društvo lišeno svakodnevnih briga poput naših. To nisu pesme za ljude na minimalcu, nama treba nešto žestoko, što bi nas udarilo u glavu, ali.... Tahiti 80 prizivaju život sa srebrnom kašikom i večitim letom, nisu oni krivi što su rođeni u Francuskoj.
Međutim, šta se može prvo zapaziti na novom albumu Tahićana? Produkcija je besprekorna: odlično uklopljeni prateći vokali, udaraljke, bubnjevi, zvuk koji podseća na solo radove Bryana Ferryja iz polovine 80-ih, samo sa tvrđim aranžmanima. Glas pevača Xaviera Boyera je karakterističan po izražajnom falsetu, ali to mu i smeta da dosegne ubedljivost, pa posle izvesnog vremena počinje da budi dosadu. Prijatno je osveženje duet sa Lindom Lewis u Your Love Shines. Dobrih pesama ima dovoljno: Big Day, Changes, Something About You Girl.
No, druga polovina albuma je slabija i stiče se utisak da su momci hteli da dokažu kako su u stanju da urade dugosvirajuće izdanje: prošlogodišnji Extra Pieces Of Sunshine ima samo osam pesama. Opšti trend albuma koji po pravilu moraju da traju makar sat vremena se u ovom slučaju nije pokazao dobar izbor: da su ostali na broju osam ovo bi bilo jedno solidno izdanje, ali četrnaest pesama je zaista previše. I za Tahiti i za nas.
Kad bih bio u mogućnosti da odaberem osam pesama po svom izboru, krajnji utisak i ocena bi, sasvim zasluženo, bili mnogo bolji. Ovako, sve je ostalo na pola puta, do sledeće godine. Do tada, maštajte da ove, hm, vrele dane provodite na Tahitiju, dok pijete kokosovo mleko, a u pozadini samo za vas sviraju Tahiti 80. Još samo da nađem sponzore za to studijsko putovanje...


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.