Popboks - THE SUBWAYS - Young For Eternity [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 24.08.2005. 00:00

THE SUBWAYS

Young For Eternity

Žestoko i udarnički. Pesme kratke. Možda se ponavljaju, ali neke grupe to čine 40 godina (svi znate koje, pa šta?). Tekstovi tipično tinejdžerski, a kakvi bi mogli da budu? Ovo nisu večeri poezije, već ljuti rock & roll. Pitanje je: osećate li se sposobnim da primite energiju koju emituju ovi klinci? Poslušajte “Rock&Roll Queen”

Dragan Bošković

Ocena:
7
7/10

Kada čujem grupu kao što je The Subways i kada ukapiram da su zaista dobri, pa još kad saznam da im je prosek godina 18 (lider Billy Lunn ima 19) zapitam se gde sam ja bio sa 19 godina. Šta sam radio?
Dakle, bilo je to davne `92. godine – maestro, molim muziku iz Grlom u jagode, znate ono nja-nja, hvala – upisao sam faks u junu, sledećih godinu dana, počev od septembra, vreme sam provodio koristeći pune pansionske usluge institucije kriptičnog naziva VJ, od čega 10 meseci na Zlatiboru – računajte koliko bi vas to koštalo u nekom od hotela; počeo da učim da sviram gitaru i prestao; ubedio par ljudi da Depeche Mode rulaju, a da su Stonesi propali; kao i svaki gorštak po silasku u niziju zaprepastio sam se koliko stvari loše stoje u gradu, došlo mi je da se vratim nazad na planinu...
- Gnjavim li vas? – pitao je Bono publiku u pesmi Silver & Gold.
- ...
- Nisam mislio da vas gnjavim – odgovara Bono, a i ja sa njim.
Sada kada znamo koliko su The Subways mladi, sve je jasnije. Uvek se pojavi neka nova grupa sastavljena od besnih tinejdžera koji bi da nekome kaže nešto: o svojim ljubavima, frustracijama, vanzemaljcima... Neki to rade bolje i žešće, neki ne. Neki opstanu kao Irci Ash, neki propadnu kao MTV punkeri Blink 182. Ali, sve te grupe sam voleo. Taj trenutak, uhvaćen na prvom albumu, kad su svi napaljeni da postanu veliki – to je prava stvar.
Naši junaci imaju tri člana: dva momka i devojka, kao što je i red. Praše žestoko i udarnički. Pesme su kratke, čak i one nazovi balade. Možda se ponavljaju, ali neke grupe to čine 40 godina (svi znate koje, pa šta?). Tekstovi su tipično tinejdžerski, a kakvi bi mogli da budu? Ovo nisu večeri poezije, već ljuti rock & roll. Pitanje je: osećate li se sposobnim da primite energiju koju emituju ovi klinci. Poslušajte Rock&Roll Queen. Osećate li taj krik, tu čežnju? Ako je odgovor potvrdan, nemam šta više da kažem i da vas ubeđujem da nabavite ovaj album. Za ostale ima i drugih pesama, kao Somewhere, She Sun ili Lines Of Light, za trenutke kad dosadna kiša neće da stane.
Ne interesuje me da li će ponoviti ovakav album. Ni da li će postojati sledećih pet ili deset godina. Znam da je ovo dobro i da bih voleo da ih čujem uživo, bar dok ne upišu fakultete (ili nešto još gore). Podzemlje je isplivalo da pokaže površini kako i dole ima svetla. Hajde da mu pomognemo. Slušajte ove klince.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.