Popboks - NOĆNA STRAŽA (Nochnoy Dozor) – Timur Bekmambetov - Pravoslavni Neo, zanimanje: električar [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 22.09.2005. 00:00

NOĆNA STRAŽA (Nochnoy Dozor) – Timur Bekmambetov

Pravoslavni Neo, zanimanje: električar

Ruski odgovor na Matrix nadilazi svoj uzor upravo zahvaljujući odluci da se posredstvom visoke produkcije prikažu svakodnevni artefakti. Bez obzira na jasno suprotstavljene sile svetla i tame, simboli nisu grandiozni, već sasvim konkretni, a mera – potpuno ljudska. Ne treba zameriti što je forma tako šarenolika: eklektične sekvence reflektuju preplitanje naizgled nespojivih grupacija u današnjem ruskom društvu

Nataša Dinić

Ocena:
9
9/10

Scenario: Sergei Lukyanenko(psihijatar, pisac i koscenarista) i Laeta Kalogridis
Uloge: Konstantin Khabensky, Vladimir Menshov, Maria Poroshina, Galina Tyunina, Mariya Poroshina
Producenti: Konstantin Ernst(biolog i producent) i Anatoly Maximov(filolog, istoričar i producent)
Žanr: SF/triler/horor/akcioni
Trajanje: 114 minuta
Proizvodnja: Rusija, 2004.
Web: http://www.dozorfilm.ru
Ako ni za trenutak niste poverovali da su ukrojeni fetiš mantilići i skupi đozluci dovoljni da se doživi Matrixovsko 'prosvetljenje', vrlo je moguće da film Noćna straža (posle kojeg će uslediti Dnevna straža i Straža sumraka) pozorišnog scenografa, advertajzing maga i filmskog reditelja Bekmambetova nećete doživeti kao inferioran u odnosu na trilogiju braće Wachowski. Ukoliko, pak, smatrate da obući rusku Trinity u garderobu koju je vreme pregazilo još početkom devedesetih predstavlja samo loš izbor kostimografa – već ste priznali koju ste stranu izabrali.
NOĆNA STRAŽA (Nochnoy Dozor)  – Timur Bekmambetov
Ovaj film nadilazi svoj uzor upravo zahvaljujući odluci da se posredstvom visoke produkcije (4 miliona odlično iskorišćenih $) prikažu svakodnevni socrealistički artefakti (bez camp distance ili adolescentskih mistifikacija). U vizuelno besprekornu ali ne i prestilizovanu osnovu, precizno su utkane niti autoironije. Anton, u kojem samo što se nije ugasio poslednji tračak plemenitosti, dobija od svog zaštitnika, Gesera, prašnjavu prepariranu sovu – navodnog saveznika u okršaju protiv sila mraka. “Šta je bre ovo?!“, skeptično proziva Anton svog mentora, sumnjajući u moć zapostavljene mudrosti da se usprotivi destruktivnom okruženju.
“Lakše je ugasiti tananu svetlost u sebi nego se boriti protiv mora tame u kojem se nalaziš“ – bez obzira na jasno suprotstavljene sile svetla i tame, simboli nisu grandiozni, već sasvim konkretni, a mera – potpuno ljudska. Anton je naprosto službenik elektrodistribucije naoružan neo nkom, koji se nada da bitka protiv negativaca u šaniranim sakoima ipak nije izgubljena.
NOĆNA STRAŽA (Nochnoy Dozor)  – Timur Bekmambetov
Kao što je i mladoj osobi poput Jegora teško da, u uzrastu kad je lepše verovati da se sve što leti – jede, razazna ko je pozitivac, tako je i struktura ovog filma nalik začaranoj šumi u kojoj nije lako pronaći stazu. Iza najstarijih stabala među kojima se odvijaju masovni okršaji vitezova (u pancirima Kluba gvozdenih vukova iz Belorusije) krije se horor, zatim sepijom lavirana animacija, onda video igrica, koju prati basna (medved kao simbol same Rusije). Muzika u filmu je takođe ruska, ali različitih žanrova u zavisnosti od tabora koji je u sekvenci prikazan: pesmuljke estradne pevačice koja puni hale hiljadama obožavalaca smenjuju čvrsti rifovi benda Drum Ecstasy (ruskog Rammsteina).
NOĆNA STRAŽA (Nochnoy Dozor)  – Timur Bekmambetov
Ne treba zameriti što je forma tako šarenolika - na neki način i Stari zavet je pun ilustrativnih „specijalnih efekata“: te se more razdvaja, te se pojavljuje stub svetlosti, te se voda pretvara u vino! Eklektične sekvence reflektuju preplitanje naizgled nespojivih grupacija u današnjem ruskom društvu – Antonovi susedi Kostja (briljantan mladić Aleksey Čadov) i njegov otac mesar u stvari su vampiri koji teže da Antona uvuku u svoj svet. Servirajući mu šolju još tople, guste životinjske krvi, mesar-vampir gadljivo primećuje: „Svinjska krv je najpribližnija čovekovoj, čak ljudima i presađuju svinjske organe“. Činjenica da su ljudi sebe prokleli i srozali se, prikazana je na još jedan opipljiv način: Zavulon se bori kao beskičmenjak jer je svoje pršljenove prethodno izvukao i upotrebio kao oružje.
Objedinjujući element koji teče kroz čitav film je crvena boja: zasićena nijansa interfejsa preko kojeg se unose podaci u dosije svakog građanina i prosleđuju „kosmičkom knjigovodstvu“. Prisutna je paralela sa paranojom oko svakog postupka (ne)podobnih drugova i drugarica, ali i sa apdejtovanim strahom od nadzora koji je sveprisutan baš zato što se ne vidi (čudan product placement gde se Nokia, instrument za potencijalno konstantno prisluškivanje, pojavljuje u plaćenom, a negativnom kontekstu - na bilbordu sa svevidećim okom).
NOĆNA STRAŽA (Nochnoy Dozor)  – Timur Bekmambetov
Bez obzira što klanovi funkcionišu složno, svaki dosije je individualan: odgovornost za sopstveni greh isključuje mogućnost skrivanja iza kolektiva. Dana 19. avgusta 1992., kolebljivi Anton pristao je da izvrši zločin protiv bližnjeg, ali i da prihvati kaznu. Tog dana je i počela bitka da se neopredeljeni vidovnjaci, veštice, metamorfi i vračevi preobrate u sledbenike sile svetlosti ili sile mraka, te da svoju vanhijerarhijsku intuiciju upotrebe u plemenite odnosno maliciozne svrhe. I bez obzira što doživljava povremena pomračenja, Anton ni u jednom trenutku iz vidnog polja ne gubi sijalicu od koje ga ipak peče savest.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi