Popboks - OŽENIH SE VEŠTICOM (Bewitched) – Nora Ephron - Menjam metlu za kabriolet [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 19.10.2005. 00:00

OŽENIH SE VEŠTICOM (Bewitched) – Nora Ephron

Menjam metlu za kabriolet

Veštica koja glumi vešticu u rimejku decenijama reprizirane američke serije Bewitched potpuno je benigna curica: svoje veštine upražnjava isključivo zarad unapređenja „ženstvenih“ aktivnosti – uređenja enterijera, pribavljanja robe široke potrošnje, hortikulture

Nataša Dinić

Ocena:
4
4/10

Scenario: Delia Ephron & Nora Ephron
Uloge: Nicole Kidman (Isabel Bigelow/Samantha), Will Ferrell (Jack Wyatt/Darrin), Shirley MacLaine (Iris Smythson/Endora), Michael Caine (Nigel Bigelow), Heather Burns (Nina)
Producenti: Penny Marshall, Lucy Fisher, Douglas Wick
Žanr: romantična komedija
Trajanje: 102 minuta
Svetska premijera: 24. jun
Web: www.sonypictures.com/movies/bewitched



Nikad nijedna veštica nije bila tako ljupka kao Isabel Bigelow (Nicole Kidman) – pubescentskim stasićem i glasićem ona potire upravo glavnu veštičju „manu“ – zahtevnost koju je u stanju da artikuliše zrela žena. Stvar je jasna od početka: veštica koja glumi vešticu u rimejku decenijama reprizirane američke serije Bewitched potpuno je benigna curica.
OŽENIH SE VEŠTICOM (Bewitched) – Nora Ephron
Vradžbine Isabel upražnjava isključivo zarad unapređenja „ženstvenih“ aktivnosti – hortikulture, uređenja enterijera, pribavljanja asortimana robe široke potrošnje i simpatičnog VW kabrioleta. A kad, na insistiranje tetke (isto vične bacanju čini), ispadne nevaljala, smesta se pokaje, još spremnija da druge uveri kako je dobronamerna.
Kao u filmovima iste rediteljke/scenaristkinje, Sleepless in Seattle (1993.) i You've got mail (1998.), večita devojčica prćastog nosa i zlatnih uvojaka, Annie/Kathleen (Meg Ryan), čak i kad joj pukne film nastavlja da umiljato trepće. Na takvoj autoinfantilizaciji se i zasniva sitcom oživljen u filmu Oženih se vešticom - publici se upućuje molba da ne bude prestroga jer se ipak radi o nečemu što je nedoraslo. Nervozan smeh studijskih gledalaca koji prisustvuju snimanju serije i jeste likovanje nezrelih nad tuđom nezrelošću.
OŽENIH SE VEŠTICOM (Bewitched) – Nora Ephron
Rešena da svoju leteću metlu zauvek odloži i postane „normalna“ (usvoji malograđanski life-style), Isabel shvata da bez iracionalnih taktika uspeva da funkcioniše jedino ukoliko se oslanja na muškarca. Krajnje odbojan i egocentričan, Jack Wyatt (Will Ferrell) se prema njoj ponaša idiotski, iz čega ona zaključuje da je "šarmantan iako ga mrzi".
Pomoću napitaka zakuvanih u veštičijem kotliću, traljava ličnost ovog srcelomca proći će kroz nekoliko neubedljivih preobražaja. Dečački razdragan pošto je tokom noći pretrpeo uticaj vradžbina, Jack stiže u studio vozeći bicikl, pevušeći identičnu razbrajalicu kao Josh (pedomorfni Tom Hanks) kojem u filmu Big (Penny Marshall, 1988) fliper za gatanje takođe poništava par decenija emocionalnog razvoja. Kakve je uopšte vrline veštičica pronašla kod njega ostaće nejasno, moguće da joj je sa bajalicama ishlapeo i zdrav razum. Zato i čita priručnik What to do with your life.
OŽENIH SE VEŠTICOM (Bewitched) – Nora Ephron
Iz scene u scenu, Isabeline dve drugarice se nedosledno menjaju, pa na kraju nije jasno da li gledaocu treba da budu drage ili dosadne. Situacija je donekle poboljšana pomoću Isabelinog oca-vešca (Michael Caine) i TV-majke (Shirley MacLaine), na koju konvencionalno okruženje i projektuje sopstvene frustracije. Međutim, zbog neujednačenog tempa i usiljenog humora, u ovom filmu nema prave čarolije – sestre Ephron su tek mađioničarke-amaterke, iako su im pojedini trikovi donekle zabavni.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi