Popboks - THE EXPLOITED - Krv, suze i znoj [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 11.11.2005. 00:00

THE EXPLOITED

Krv, suze i znoj

U zemlji Srbiji danas, ma koliko hteli izbeći teoriju zavere, incidenti ovakvog tipa, prosto su osuđeni na scenario sa takvom pozadinom. Ako ništa drugo, jedina pozitivna star haosa u SKC-u je to što je izbegnuta repriza Hejsela, i što se sve završilo sa nekolicinom lakše ranjenih fanova Exploiteda. A mogao je ispasti potpuni punk masakr

Igor Čoko

Mesto: SKC, Beograd
Vreme: 8. novembar 2005.
Produkcija: Shishmish Productions



Malo je koji muzički događaj u poslednje vreme digao veliku prašinu, kao što je to bio slučaj sa skorašnjim beogradskim nastupom kultnih škotskih punkera The Exploited. U neko normalno vreme i u normalnom okruženju, suzavac u publici na svirkama ovog tipa, praktično bi značio karakterističan dekor punkerske neobuzdanosti.
THE EXPLOITED
U svojoj sretnijoj prošlosti beogradski punkeri su imali bliske susrete ovakve vrste (suzavac na UK Subs - Akademija '84), ali je sve to bio sastavni dekor urbane ikonografije. Međutim, u zemlji Srbiji danas, ma koliko hteli izbeći teoriju zavere, incidenti ovakvog tipa, prosto su osuđeni na scenario sa takvom pozadinom. Ako ništa drugo, jedina pozitivna star haosa u SKC-u je to što je izbegnuta repriza Hejsela, i što se sve završilo sa nekolicinom lakše ranjenih fanova Exploiteda. A mogao je ispasti potpuni masakr.
Prosto, danima pred koncert Wattieja Buchana i ekipe, gradom je provejavala neka čudna, negativna tenzija, potmuli osećaj da sve baš i neće izaći na dobro. Istovremeno, sa približavanjem koncerta, Srbija se po ko zna koji put u poslednje vreme suočavala sa bahatošću huligana i skinheadsa, pripadnika zloglasne navijačke grupe United Force, koji su dospeli u žižu interesovanja i medijsko raspeće, zbog organizovanih incidenata na tribinama i oko njih, od kojih su neki kao epilog imali i smrtne ishode.
THE EXPLOITED
Drugo, nije tajna ni to da gradom vlada tradicionalna netrpeljivost punkera i skinsa, i da su međusobni obračuni što na koncertima, što po mestima gde se okupljaju jedni i drugi, sasvim redovna pojava. Prosto, koncert se nije mogao dogoditi u nezgodnijem času, veče pred Svetski dan borbe protiv fašizma, u trenutku kad punkerima na noge dolaze toliko očekivane Legende. Idealan povod za pakleni revanš mladih srpskih desničara. Upad srpskih nacista na antifašističku tribinu na novosadskom Filozofskom fakultetu, dva dana nakon koncerta, samo je podgrejalo tenzije, da je suzavac na koncertu The Exploited, zapravo delo, kako se sumnjalo od početka, nekog od članova United forcea, sa ciljem da minira punk svirku godine.
Neformalno, pre svirke, krugovima beogradskih punkera, kružila je informacija da se “sprema nešto krupno” za koncert. Kružila je informacija i da je policija dobila dojavu o suzavcu. Otud možda i razlog njihove efikasne reakcije nakon incidenta, Kada su se u punoj opremi i sa gas maskama, pojavili na licu mesta.
Najava haosa dogodila se nekoliko sati pred koncert, kada je baš iz Novog Sada stigla dojava da je u SKC-u podmetnuta bomba. Srećom, u pitanju je bila patka, ali dovoljno efektna da policiju ostavi u stanju pripravnosti.
Pred sam koncert SKC je pucao od negativnog naboja, horde alkoholisanih punkera iz svih delova Srbije polako su osvajale svaki slobodni kutak sale u SKC-u, stvorivši nesnosnu gužvu, koja se u potpunosti kosila sa stvarnim kapacitetima ovog prostora. Mesto koje prima oko 1.200 posetilaca bilo je poprište bar za trećinu preko stvarnog kapaciteta prostora. Uopšte, bilo je samo pitanje trenutka kada će se dogoditi nešto što će čitav događaj izbaciti iz konteksta.
Hronologija Exploited incidenata

Inače, ovo nije prvi put da se na koncertu The Exploited baca suzavac, svojevremeno se to desilo i na njihovoj svirci u Španiji, ali su to tada uradili pripadnici policije jer je došlo do koškanja sa publikom.

Za protekle dve decenije i nemačka policija je na njih bacala suzavac, zabranjen im je ulaz u Holandiju, hapšeni su u Španiji, a za vreme koncerta u Argentini sa bine su poručili da će Foklandska ostrva zauvek ostati britanska! Pre dve godine zabranjen im je ulazak u Kanadu, iako su imali zakazan koncert u Montrealu, što je izazvalo gnev fanova koji su cele noći palili automobile i razbijali izloge na zgradama. A kod nas je, ipak, bilo nešto manje dramatično, ali ne i bezopasno.
Ono najgore dogodilo se oko 23.30, nakon samo 15-ak minuta svirke Exploited, na četvrtoj pesmi. Prema navodima očevidaca, bačena su najmanje tri suzavca, nakon čega je oko 1.700 Exploited fanova u nezapamćenom stampedu pojurilo je ka izlaznim vratima iz sale. Kad se dim malo razišao, u holu i sali SKC mogli su se videti krvavi zidovi, polomljeno staklo pa čak i delovi obuće koje su neki posetioci izgubili prilikom paničnog bega.
Nakon što se gužva smirila, velika grupa mladih punkera uz povike “Exploited Barmy Army!” (što je naziv jednog od Exploted klasika), pohrlila je nazad u salu očekujući da će se koncert nastaviti. Međutim, uskoro su se pojavili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, pod punom opremom za suzbijanje nereda i veoma grubo uz nepotrebnu primenu sile isterali punkere na ulicu. Gole, mokre, znojave i u suzama.
Nezadovoljni što je koncert, za koji su izdvojili 1.200 do 1.500 dinara, prekinut na takav način, poklonici The Exploited skandirali su na ulici ispred SKC - "Exploited!" i "Punk is Not Dead!" i verbalno se sukobljavali sa pripadnicima policije, koji su i dalje bili nepotrebno grubi prema ogorčenim mladim ljudima, besnim što je koncert prekinut i što nakon smirivanja gužve neće biti nastavljen. One najglasnije i najupornije, policija je “častila” besplatnim noćenjem u Padinskoj Skeli.
Kuriozitet predstavlja to da je The Exploited nastavio sa svirkom i kada je suzavac bačen i da je pevač Wattie Buchan, prestao da peva tek pošto su upaljena svetla.
Ko je kriv što je suzavac dospeo u publiku još nije poznato, ali mnogi upiru prstom u obezbeđenje koje je te večeri bilo na ulazu. Posle incidenta mogli su se čuti komentari da je na koncert svako mogao da unese šta je hteo.
Organizatori koncerta smatraju da je suzavac na koncert ubačen sa ulice ili čak sa krova zgrade, a ima i onih koji tvrde da je sve organizovano pre početka svirke. Znajući efikasnost ovdašnjih organa reda i bezbednosti, teško je očekivati da će vinovnik ovog incidenta biti otkriven i izveden pred lice pravde.
Vati već bio hapšen u Beogradu

Nedavna svirka je trebalo da predstavlja prvi nastup Exploiteda u SCG posle tačno dvadeset godina, u okviru svetske turneje 25 Years of Anarchy and Chaos, koju su počeli u oktobru u Nemačkoj. I te davne 1985. dešavale su se incidentne situacije jer je Buchan, inače jedini originalni član benda, uhapšen na železničkoj stanici zato što je na svojim kožnim pantalonama nosio policijske lisice.
Beogradska policija uhapsila je samo jednu osobu, osumnjičenu da je, posle bacanja suzavca, kamenicama razbijala stakla na zgradi SKC-a. U policiji veruju da je onaj ko je aktivirao suzavac u bliskoj vezi sa anonimnim građaninom koji je dežurnoj službi novosadske policije prijavio da je u zgradi SKC postavljena bomba.
Kako neformalno saznajemo, Exploited su nakon prekinutog koncerta u Studentskom kulturnom centru obećali da će se vrlo brzo vratiti u Beograd i odužiti fanovima besplatnim koncertom!


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji