Popboks - MERCURY REV - Kada snovi ožive [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 05.12.2005. 00:00

MERCURY REV

Kada snovi ožive

Mercury Rev nisu ni zabavljači ni glumci. Poruke koje bi kod drugih delovale patetično ili kičasto oni prenose sa takvim intenzitetom i iskrenim osmesima da ne ostavljaju ni trenutak sumnje

Sonja Rajin

Mesto: Dom omladine Beograda
Vreme: 30. novembar
Organizacija: DOB




"And now the snow is falling, and all my fences torn" – The Dark Is Rising




Malo je tako veličanstvenih događaja kakav je bio koncert Mercury Rev. Bila je to magična noć u kojoj kao da vreme staje, snovi oživljavaju i sve postaje beskrajno uzvišeno. Noć kada postajete začarani, oplemenjeni, zaljubljeni u umetnost i sve oko vas. Noć u kojoj romantika i osmesi guše ironiju. A najbolje je što znate da ste sve vreme budni.
MERCURY REV
MERCURY REV
Još od uvodne Secret For a Song uvučeni smo, lako i lepršavo, u sinkretički spoj pokreta i bajkovitih melodija. Glavni mađioničar je Jonathan Donahue , koji svojim nežnim, vilenjačkim vokalom i neverovatno živahnim pogledom deluje kao bartonovski junak sa druge planete. Fasciniran svime oko sebe, a pri tom ume i da svira testerom.
Istovremeno, na platnu iza bine ređali su se filmski kolaži balerina, delfina, inserata iz Malog princa, praćeni nizom fantastičnih sentenci (od Blejka do E.T-a). Sve to ne predstavlja samo snažan vizuelni dodatak, već je i pokazatelj da je granica sa snovima tanka kao paučina, ali i da je dosežna, isprepletana sa stvarima tu oko nas.
Mercury Rev nisu ni zabavljači ni glumci. Poruke koje bi kod drugih delovale patetično ili kičasto oni prenose sa takvim intenzitetom i iskrenim osmesima da ne ostavljaju ni trenutak sumnje. Zato je manje važno da li sviraju lirske Spiders And Flies, Endlessly i Holes ili grandiozne Tides Of The Moon, Tonite It Shows i Dark Is Rising. Učinak je podjednak. Veličanstven.
MERCURY REV
MERCURY REV
Naklon muzičara i frenetični petominutni aplauz u prepunoj sali Doma omladine jedini su mogući završetak neopisive bliskosti koja je te večeri ostvarena. Izašli smo na kišu i sat je ponovo počeo da otkucava. A za mene ništa više nije bilo isto.
Set list:
1. Secret For a Song
2. Black Forest (Lorelei)
3. Tonite It Shows
4. Tides of the Moon
5. My Love
6. Funny Bird
7. Vermillion
8. Everlasting Arm
9. Down Poured the Heavens
10. Opus 40
11. Holes
12. In the Wilderness
13. Spiders and Flies
14. Diamonds
-------------------------------------
15. Little Rhymes
16. Endlessly
17. Goddess On a Hiway
-------------------------------------
18. The Dark Is Rising


Čitajte o ovom koncertu i na Popboks Forumu.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji