Popboks - OLIVER TVIST (OLIVER TWIST) - Roman Polanski - Drž'te lopova! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 09.01.2006. 00:00

OLIVER TVIST (OLIVER TWIST) - Roman Polanski

Drž'te lopova!

Oliverova uslužnost pred onima koji mu čine dobro, kod Dikensa povezana sa čisto detinjom zahvalnošću i nevinošću, u filmu je surova posledica Oliverovog straha da ne načini sumnjiv pokret i tako prekrši pravila tobož bezbedne teritorije

Kristina Đuković

Ocena:
8
8/10

Scenario: Ronald Harwood (prema romanu Charlesa Dickensa)
Uloge: Ben Kingsley, Barney Clark, Jamie Foreman, Harry Eden, Leanne Rowe, Lewis Chase, Edward Hardwicke, Jeremy Swift
Žanr: drama
Trajanje: 130 min.
Proizvodnja: 2005
Web: www.sonypictures.com/movies/olivertwist




Nakon nebrojeno ekranizacija, od kojih su najčuvenije ona Dejvida Lina iz 1948. i mjuzikl Kerola Rida iz 1968., najpoznatije opštinsko dete, Oliver Tvist, dopao je šaka Romana Polanskog. I dok su se oba, prethodno pomenuta reditelja, držala Dikensovog keca u rukavu, misterije oko Oliverovog porekla, Polanski je gledaocima uskratio ovakvu satisfakciju. “I šta ako je Oliver zaista siroče, gospodine Braunlo?”, pita Polanski dečakovog dobrotvora, “šta ako ste se ipak prevarili i hrišćanski investirali u jedno opštinsko dete čije vam poreklo ne garantuje da vam neće ukrasti koju srebrnu viljušku?”
OLIVER TVIST (OLIVER TWIST) - Roman Polanski
Koliko god bilo istina da se Dikens, kako stoji na njegovoj nadgrobnoj ploči, “zauzimao za obespravljene, siromašne, odbačene”, isto tako važi da je viktorijanska Engleska pristajala da čita o mukama ničijeg deteta, samo ako se ispostavi da u jednoj od aristokratskih kuća visi portret njegove majke. Lišavajući se ovakve melodramske olakšice, Polanski oduzima Oliveru bezbedno mesto pasivnog junaka, trpioca radnje oko koga se otimaju dobrotvori i zlikovci, puštajući da radnju filma pokreće isključivo i ničim potpomognuta, nimalo romantična motivacija dečaka da se bori za život.
Dva duboko podeljena sveta (Feginov džeparoški i Braunloov aristokratski), u koja dečak dospeva sa ulice, ogoljena su kao podjednako samoživa, podjednako uslovljavajuća po Olivera i podjednako uplašena za sopstveni unutrašnji red. I dok Dikens nikada ne bi ostavio nerazjašnjenu nedoumicu oko porekla metka kojim dečak biva ranjen, ispaljenog iz nekog od pištolja koje, u strahu, odapinju i “zlikovci” i “dobrotvori”, Polanski do samog kraja filma gradi tenziju oko mogućnosti da Oliver postane kolateralna šteta usled nesporazuma i nepoverenja ovih interesnih grupa (bilo da veruju u dečakove lopovske prste ili u to da će biti pisac kad poraste). Oliverova uslužnost pred onima koji mu čine dobro, kod Dikensa povezana sa čisto detinjom zahvalnošću i nevinošću, u filmu je surova posledica Oliverovog straha da ne načini sumnjiv pokret i tako prekrši pravila tobož bezbedne teritorije.
OLIVER TVIST (OLIVER TWIST) - Roman Polanski
Iako sniman u Češkoj, film uverljivo oživljava sliku Dikensovog Londona, od lavirinta uličica pokrivenih blatnjavom kaldrmom, preko velikog broja statista u pijačnoj vrevi ili “drž'te lopova” sceni u kojoj se ljudi svih klasa daju u poteru za Oliverom, koja je ujedno i najslikovitiji prikaz njegove pozicije na granici dva Londona. Uprkos mnoštvu lokacija na kojima se odvija radnja i čestim noćnim scenama, vešto je i pažljivo ostvaren utisak jedinstvenog prostora kojim se kreću junaci. Monohromija boja doprinosi utisku crno-belog filma koji ponajbolje odgovara mračnoj, po malo gotskoj atmosferi Dikensovog romana i same sudbine Olivera Tvista.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi