Popboks - FUDBAL I FILM U DOMU OMLADINE (najava) - Planeta fudbal [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 09.01.2006. 00:00

FUDBAL I FILM U DOMU OMLADINE (najava)

Planeta fudbal

Dom omladine Beograda u saradnji sa Gete institutom od 10. do 17. januara predstavlja ciklus filmova Fudbal i film i izložbu fotografija Planeta fudbal. Dvanaest dugometražnih i dokumentarnih, te 44 kratka filma posvećena fudbalu obići će tokom 2006. godine 126 zemalja sveta

Najava

FUDBAL I FILM U DOMU OMLADINE (najava)
FUDBAL I FILM U DOMU OMLADINE (najava)
Planeta fudbal
Dom omladine Beograda u saradnji sa Gete institutom od 10. do 17. januara predstavlja ciklus filmova Fudbal i film i izložbu fotografija Planeta fudbal. Dvanaest dugometražnih i dokumentarnih, te 44 kratka filma posvećena fudbalu obići će tokom 2006. godine 126 zemalja sveta



U Domu omladine Beograda, povodom predstojećeg svetskog prvenstva u fudbalu, u periodu od 10. do 17. januara biće prikazan ekskluzivni ciklus filmova Fudbal i film sastavljen od igranih, dokumentarnih i kratkih filmova koji se po prvi put prikazuju u našoj zemlji. Filmovi će biti prikazani sa engleskim titlovima, a cena ulaznice će biti popularna.
Filmovi o fudbalu prikazuju nam lepotu sporta i takmičarski duh, kao i mesto fudbala u običnom, svakodnevnom životu. Teme ovih filmova kreću se od analize timskog duha, kulture zabave koja je povezana sa legendarnim sportom, pa sve do religijskih i kulturnih različitosti. Ovde ćete videti u žaru igre slavnog trenera Sepa Herpbergera, decu sa ulice u Hondurasu, turske devojke u Berlinu, tibetanske monahe; svi oni sa nama dele svoju fascinaciju fudbalom, koji uspeva da premošćuje razlike i stvara kontakte. Dvanaest dugometražnih i dokumentarnih filmova, kao i 44 kratka filma posvećena fudbalu obići će tokom 2006. godine 126 zemalja sveta.
FUDBAL I FILM U DOMU OMLADINE (najava)
U istom periodu u Pogonu Doma omladine biće organizovana izložba fotografija Planeta fudbal najpoznatijih svetskih fotografa. Izložba obuhvata 42 fotografije velikog formata, autora širom sveta renomirane agencije Magnum, iznenađuje neobičnim uglom posmatranja i vickastim motivima iz oblasti "najvažnije sporedne stvari na svetu".




PROGRAM:

Ponedeljak, 9. januar u 19:00 – Svečano otvaranje izložbe i festivala

Utorak, 10. januar u 21:00 – The Foothball like never before
(Režija: Hellmut Costard, Nemačka 1971-72)
Legendarni dokumentarac o još legendarnijem, nedavno preminulom irskom igraču Džordžu Bestu. Ovaj film, koji je gotovo bez reči, snimio je jedan od najznačajnijih nemačkih eksperimentalnih reditelja 60-ih godina Helmut Kostard. Prava filmska i fudbalska poslastica!


Sreda, 11. januar u 19:00 – Adelante Muchachas!
(Erika Harzer i Kalle Stayman, Nemačka-Honduras, 2004, 60 min)
Adelante Muchachas!
U prestonici Hondurasa organizovan je meč između dva ženska tima, jednog sastavljenog od dece sa ulice, drugog od kćerki bogataša. Reditelji prate pripreme obe grupe, dva sveta koji se po prvi put susreću na najvećem stadionu u zemlji.


Sreda, 11. januar u 21:00 – The Miracle of Berne
(Režija: Sonke Wortman, Nemačka, 2003, 118 min)
The Miracle of Berne
Četvrtog jula 1954. golom Helmuta Rana Nemačka pobeđuje Mađarsku sa 3:2 i postaje svetski prvak. Ta utakmica, taj gol, nema samo sportski značaj, bio je to prvi momenat kada se zemlja-gubitnik u drugom svetskom ratu vratila na internacionalnu scenu kao pobednik. Uz sjajno prikazanu atmosferu posleratne Nemačke čitav film je prikazan sa tačke gledišta dečaka.


Četvrtak, 12. januar u 19:00 – Le Ballon d'orr – Zlatna lopta
(Režija: Cheik Doukoure, Gvineja 1993, 90 min)
Bando, dečak koji pokazuje izuzetan talenat za fudbal, u slavnom kamerunskom igraču Rožeru Mili vidi svog idola. U teškoj situaciji u kojoj se nalazi afrički kontinent fudbal je jedna od retkih mogućnosti da se mladi ljudi izdignu iz sveprisutne bede i steknu identitet.


Četvrtak, 12. januar u 21:00 – Liberated zone
(Režija: Norbert Baumgarten, Nemačka, 2002, 93 min)
Stanovnici malenog grada Salsena u Brandeburškoj regiji imaju velike snove o fudbalu. Od kada je u lokalni tim došao afrički igrač, nijedna utakmica nije izgubljena. Ambicije rastu. Zabavna komedija mentaliteta koja za centralnu temu ima amaterski fudbal.


Petak, 13. januar u 19:00 – Boleiros
(Režija: Urgo Giorggeti, Brazil 1998, 93 min)
Melanholična komedija o ostarelim fudbalerima koji se okupljaju u kafeima Sao Paola i prisećaju se starih, dobrih vremena. Film koji istovremeno govori o ljubavi prema igri, ali i o tamnijoj strani fudbala.


Petak, 13. januar u 21:00 – One day in Europe
(Režija: Hannes Stohr, Nemačka-Španija 2005, 93 min)
One day in Europe
Koji bi to pozitivan događaj mogao da ujedini Evropu u jednom jedinom danu? Pa fudbal, naravno! Fiktivno evropsko prvenstvo koje se održava u Moskvi i bezbroj urnebesnih epizoda po svim evropskim gradovima koje obuzima navijačka groznica.


Subota, 14. januar u 19:00 – The Other Final
(Režija: Johan Kremer, Holandija 2003, 87 min)
Originalna ideja da se u senci finala Svetskog prvenstva organizuje takmičenje dve najslabije plasirane zemlje na listi učesnika koja broji 203 imena. Te dve zemlje su Kraljevina Butan i karipsko ostrvo Monserat. Film govori o pravom duhu fudbala sa jasnoćom i strašću dokazujući da je to univerzalni jezik koji svi razumeju.


Subota, 14 januar u 21:00 – The Depth of Field
(Režija: Gil Mehnert, Nemačka 2004, 88 min)
Komedija sa neverovatnim obrtima u kojoj su izmešani ljubavna priča, vanzemaljci, mediji, filozofska pitanja i, naravno, fudbal. Sve u setingu Zapadne Nemačke sa kraja 60-ih i početka 70-ih godina.


Nedelja, 15. januar u 19:00 – Fimpen
(Režija: Bo Widenberg, Švedska 1973, 89 min)
Slepstik komedija o šestogodišnjem fudbalskom geniju koji nastupa na svetskom prvenstvu i vodi švedski tim do pobede. Bajkovita priča koja se smešta negde između Egziperijevog Malog princa i Čarlija Čaplina.


Nedelja, 15. januar u 21:00 – The Champions
(Režija: Christoph Hubner i Gabriele Voss, Nemačka 2003, 129 min)
The Champions
Film prati četiri vrhunska igrača juniorskog tima Borusia Dortmunda u trenucima kada treba da se odluči njihova buduća karijera i prodor u seniorske timove. Zanimljiv i opor pogled na naličje profesionalnog fudbala koji potcrtava sav rad i žrtvovanja koje mladi igrači podnose za uspeh.


Ponedeljak 16. januar u 19:00 – The Eleven Devils
(Režija: Zoltan Korda, Nemačka 1927, 98 min)
Nemi film nastao u periodu poslednjeg uzleta takvog filma. Siromašni momci, fudbalski fanovi organizuju meč sa bogataškim klubom Internacional. Ekipa vrhunskih profesionalaca predvođenih glavnim glumcem Langovog Metropolisa.


Ponedeljak, 16 januar u 21:00 – Izbor 44 kratka filma o fudbalu iz različitih zemalja sveta




Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi