Popboks - FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE (najava) - Oružje kaljeno u podzemlju [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 19.01.2006. 00:00

FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE (najava)

Oružje kaljeno u podzemlju

Šokantno, zabavno, nikad do sada viđeno – kratki horor i SF filmovi domaćih reditelja koji tek dolaze! Jedinstvena prilika da vidite budućnost kakvu niste zamišljali ni u najstrašnijim snovima. Samo za najhrabrije!!!

Najava

FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE (najava)
FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE (najava)
Oružje kaljeno u podzemlju
Šokantno, zabavno, nikad do sada viđeno – kratki horor i SF filmovi domaćih reditelja koji tek dolaze! Jedinstvena prilika da vidite budućnost kakvu niste zamišljali ni u najstrašnijim snovima. Samo za najhrabrije!!!



Filmovi iz žanra horora i naučne fantastike za koje ste možda mislili da ne postoje kod nas. Radovi etabliranih domaćih filmadžija, ali i zaljubljenika i amatera. Neki od njih premijerno, neki reprizno, a konačno i po prvi put svi na jednom mestu.
Oružje kaljeno u podzemlju, oštreno zubima entuzijazma, kovano uprkos nerazumevanju i besparici. S ponosom vam predstavlj amo budućnost srpskog filma fantastike, a i srpskog filma uopšte. Lica te napete, opasne budućnosti su Miroslav Lakobrija, Milan Konjević, Mladen Đorđević, Srđan Stojanović, Siniša Dugonjić, Marko Milović, Vladimir Milošević, Mina Đukić, Milica Mitrović, Stevan Filipović i Vanja Čanković. Kroz njihova dela provešće vas Aleksandar Radivojević i Nenad Bekvalac, autori kultne TV emisije Šok koridor. Dinamični duo filmskih kritičara će uživo predstaviti izbor najšokantnijih i najkvalitetnijih horor/sf filmova mladih srpskih stvaralaca. Miroslav Lakobrija (majstor za specijalne efekte - T.T. Sindrom, Krojačeva tajna) će u petak 20. januara od 22h, u Pogonu Doma omladine predstaviti i neke od svojih FX kreacija pravljenih za potrebe filmova koji će biti prikazani u okviru programa, ali i neke sasvim originalne i nove maske dizajnirane specijano za ovu priliku.


PROGRAM:


SUBOTA, 21. januar
RIBLOCK (trejler za film)
Iz rečne prljavštine, na ušću Save u Dunav, izašao je kiklop. Krenuo je na Beograd.


ŽUR ŽIVIH MRTVACA
Siniša Dugonjić (15 minuta)
Prašnjavi, nezvani gost na žurci punoj snobova. Tu je i “nevidljiva”, stidljiva devojka. Velika je ljubav na pomolu, a i neke druge stvari…


FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE (najava)
ÜBER SOLDAT
Vladimir Milošević (16 minuta)
Nacisti su napravili savršenog vojnika. Evo ga u sadašnjosti, na meti su mu dvojica mladića.


ONI SU
Autorska grupa “Mladi kadrovi” (6 minuta)
Parodija na TV seriju The X Files i pomamu za vanzemaljcima koju je ona izazvala. Glavni junak pokušava da uspostavi kontakt sa tuđinskom rasom, što će dovesti do neočekivanih posledica…


PACIJENT (trilogija)
Autorska grupa “Mladi kadrovi” (oko 15 minuta sve zajedno)
Šta je to ružno i zubato, i juri devojke po parkovima?


TUNEL SMRTI
Šta je to nevidljivo i besno, i juri ljude po podrumima?


GEJ KILER
Vanja Čanković (7 minuta)
Fašista se krije u liku običnog čoveka. Nemoj biti drugačiji u njegovim očima.


GLAD
Mladen Đorđević (55 minuta)
Jedan restoran, i u njemu gladni ljudi. Uloge tumače: Predrag Ejdus, Petar Kralj, Paolina Manov, Danijel Sič.


FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE (najava)
FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE (najava)



NEDELJA, 22. januar
ŽIVI MRTVACI
Mladen Đorđević (20 minuta), FDU
NATO agresija. Srpsko selo. Projektili sa osiromašenim uranijumom. Radijacija. Mrtvi ustaju iz grobova.


DUEL
Stevan Filipović (7 minuta)
Izvadite vašu svetlosnu sablju. Vreme je za dvoboj.


GALAXY HYPE MONITOR
Srđan Stojanović i Vladimir Milošević (kompj. animacija-igrani 5 minuta)
Medijska anketa na pustinjskoj planeti: Pobunjenici ili Imperija?


OH, NE!
Srđan Stojanović (15 minuta)
Vanzemaljac juri tinejdžere po jednom beogradskom stanu.


LIFT
Srđan Stojanović (oko 10 minuta)
Čovek je ušao u lift. Vrata su se zatvorila. Nema više izlaza.


DANVIČKI UŽAS (trilogija)
Marko Milović
Dunwitch Horror (10 minuta)
Dunwitch Horror – Endgame (4 minuta)
Dunwitch Horror – The Bloodline (14 minuta)
Pitomi seoski predeli. Tri staramajke bajaju uz pomoć drevne, okultne knjige. I svašta prizovu.


ENGRAM
Milica Mitrović (11 minuta), FDU
Momak radi na benzinskoj pumpi. Za pomoć mu se obraća devojka kojoj se u blizini pokvario automobil…


DOSIJE: PACOV
Mina Đukić (15 minuta), FDU
Stara beogradska kuća. Postoji li natprirodno? U filmu glumi Eva Ras.


SLATKIŠ
Siniša Dugonjić (animacija – 1 minut)
Slatkiš je toliko sladak da ga treba pojesti.


PACOVI U ZIDOVIMA
Milan Konjević (10 minuta), FDU
Četiri ranjena vojnika leže u bolničkoj sobi. Izmučeni umovi čuju čudne zvuke… ili je to nešto u zidovima? U filmu igra Rastko Lupulović, nekada velika glumačka nada i bivši član benda “Kanda, Kodža i Nebojša”.


ČEKANJE
Milan Konjević (20 minuta), FDU
Zbog kvara na trafo stanici vozovi su stali. Opasni ludak je na slobodi. Mladog putnika na železničkoj stanici čeka duga noć.




O AUTORIMA:


MILAN KONJEVIĆ
Filmski i TV reditelj, jedan od retkih koji se tokom studija isključivo bavio horor filmovima. Zaljubljenik je u strip, i za njih je pisao dijaloge. Predstavlja se filmovima “Čekanje” (1996) i “Pacovi u zidovima” (1994). U potonjem, koji je rađen prema motivima priče Hauarda Filipsa Lavkrafta, igra Rastko Lupulović, nekada velika glumačka nada i bivši član benda “Kanda, Kodža i Nebojša”.


SINIŠA DUGONJIĆ (Beograd, 1975)
Režiser-amater. Osvojio više nagrada na Festivalu jeftinog filma u Subotici. Sa kratkim igranim filmom “Žur živih mrtvaca” (2005) učestvovao na međunarodnom festivalu fantastike “Grossmann” u Ljutomeru (Slovenija). Autor je animirane minijature “Slatkiš”.


MIROSLAV LAKOBRIJA (Beograd, 1976)
Akademski vajar, profesionalno radi specijalne efekte na filmovima. Radio na “TT Sindromu” Dejana Zečevića; bio glavni majstor za maske i specijalne efekte u “Krojačevoj tajni” Miloša Avramovića. Pravio lutke srpskih političara za TV emisiju “Nikad izvini”. Osvojio više nagrada na Festivalu jeftinog filma u Subotici, kao i dve glavne nagrade u emisiji “Videomanija” na Trećem kanalu. Član je neformalne grupe filmskih autora “Mladi kadrovi”, sa kojom je snimio kratki SF film “Oni su”, kao i kultnu horor trilogiju “Pacijent”. Samostalno snimio “Tunel smrti”, završava film “Riblock” o napadu kiklopa na Beograd.


MARKO MILOVIĆ (Beograd, 1983)
Student animacije u “Dunav filmu”. Ljubitelj je horor žanra, naročito književnih dela Hauarda Filipsa Lavkrafta. Inspirisan njegovom pripovetkom “Danvički užas”, snimio je trilogiju kratkih filmova “Dunwitch Horror”.


SRĐAN STOJANOVIĆ
Režiser-amater. U 15 godini “naoružao” se 16-milimetarskom kamerom i snimio kratki igrani film “Oh, ne!” (1987), inspirisan “Osmim putnikom 2” (Aliens) Džejmsa Kamerona. Sa tim ostvarenjem je učestvovao na Festivalu jeftinog filma u Subotici. Na hercegnovskom Filmskom festivalu 2004. godine nagrađen za specijalne efekte u “Malom svetu” Miloša Radovića. Snimio je više od 20 kratkometražnih filmova, među kojima i omaž “Ratovima zvezda” – “Galaxy Hype Monitor”, u saradnji sa Vladmirom Miloševićem. Autor je i dva dugometražna igrana filma: “Progresivna paranoja” (1999) i “Triling” (2005).


STEVAN FILIPOVIĆ
Apsolvent filmske montaže na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Ljubitelj serijala “Ratovi zvezda”; snimio kratkometražni film “Duel” u kojem se vode borbe svetlosnim sabljama. Njegov dugometražni prvenac “Šejtanov ratnik” rađen je u žanru fantastike i baziran je na slovenskoj mitologiji. Premijerno će biti prikazan tokom sledećih meseci.


MINA ĐUKIĆ (Sombor, 1982)
Apsolvent filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom studija pokazala je interesovanje za neobične sadržaje i vizuelni pristup. Sa kratkim igranim filmom “Dosije pacov” (2005), u kojem glumi Eva Ras, učestvovala na Sarajevo film festivalu. Sa projektom koji trenutno završava, a čiji je radni naslov “Strah od letenja”, pobedila je na konkursu gradskog sekretarijata za kulturu.


MLADEN ĐORĐEVIĆ (Beograd, 1978)
Apsolvent filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom studija snimao kratke horor filmove, među kojima posebno mesto zauzimaju “Živi mrtvaci”, kao i “Glad” (55 minuta) sa Danijelom Šicem, Paolinom Manov, Predragom Ejdusom i Petrom Kraljem u glavnim ulogama. Veću pažnju privukao dokumentarcem “Made In Serbia” (2005) o srpskoj porno industriji. To ostvarenje je prikazano na FESTU, a potom je ušlo u redovnu bioskopsku produkciju (Dom omladine Beograda) – što se dokumentarcima u Srbiji veoma retko događa.


MILICA MITROVIĆ (Beograd, 1982)
Student filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Sa kratkim igranim filmom “Engram” (2005), učestvovala na Roterdamskom filmskom festivalu.


VLADIMIR MILOŠEVIĆ (Beograd, 1980)
Završio filmsku radionicu “Kvadrat” u Beogradu. Radi kompjutersku animaciju za TV reklame. Pošto je obožavatelj “Ratova zvezda” (Star Wars), dobio je nadimak “Džedaj”. U saradnji sa Srđanom Stojanovićem snimio je “Galaxy Hype Monitor” (2002), kratkometražni omaž tom Lukasovom serijalu. Prošle godine je napravio kratkometražni SF-horor film “Uber soldat”, koji na festivalu “Beokon – Oko zvezde” ima premijeru.


VANJA ČANKOVIĆ (Beograd, 1985)
Režiser-amater, veliki ljubitelj horor filmova, naročito režisera kao što su Toub Huper i Džon Karpenter. Njegov “Gej kiler” (2005) prikazan je u emisiji “Šok koridor”.




Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi